Skip to main content

Η επιβεβαίωση Χαρδαλιά για Τζιτζικώστα - Κυρίζογλου και οι «δαίμονες» του Καλαφάτη

Η άκρως διακριτική παρουσία του Νίκου Παπανδρέου στην πόλη και οι κοινωνικές δράσεις της ΝΔ Θεσσαλονίκης

-Δεν είχε πολλά πολλά η σύσκεψη του νέου περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, με την κομματική ιδιότητα του συντονιστή, με τα στελέχη της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, είχε όμως την επιβεβαίωση μιας πληροφορίας, που είχε δημοσιοποιηθεί εδώ και καιρό. Ειδικά μετά τις εκλογές, όταν και ο Κώστας Μπακογιάννης δεν επανεκλέχθηκε δήμαρχος Αθηναίων. Ότι η ΝΔ θα στηρίξει τον Λάζαρο Κυρίζογλου για την προεδρία της ΚΕΔΕ και τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την προεδρία της ΕΝΠΕ. Κι αν για τον δεύτερο δεν έμπαινε κάποιο ερώτημα, από τη στιγμή, που και ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του να συνεχίσει να προεδρεύει της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην πρόσφατη ομιλία του στο τακτικό συνέδριο του οργάνου στα Γιάννενα, για τον κ. Κυρίζογλου τα πράγματα είχαν πάρει διαφορετική τροπή εδώ και πάρα πολύ καιρό, όταν εκείνη η «αδόκιμη» προεκλογική καλοκαιρινή ανακοίνωση του κόμματος τον ήθελε και πάλι «αντάρτη» επειδή θα στήριζε τον κ. Μπακογιάννη. Έλα όμως που η κάλπη είχε άλλες διαθέσεις... Οπότε το θετικό της ανακοίνωσης Χαρδαλιά είναι ότι το κόμμα δεν λειτουργεί εμμονικά και δεν υπάρχει κάποιο προσωπικό πρόβλημα με τον «γαλάζιο» δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, οπότε πηγαίνει στην αυτονόητη λύση και για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

-Τις δράσεις που θα πραγματοποιήσει η ΝΔ Θεσσαλονίκης εν όψει των εορτών προγραμματίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Ζήσης Ιωακείμοβιτς. Δράσεις με κοινωνικό πρόσημο, σε συνεργασία με τους προέδρους των ΔΕΕΠ Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Μητράκα και Θωμά Βράνο. Θα είναι και οι πρώτες, μετά τη συγκρότηση και επανενεργοποίηση των 29 θεματικών γραμματειών του οργάνου, οι οποίες εξαιτίας της εξειδίκευσής τους μπορούν να παράγουν εκδηλώσεις και δράσεις με απήχηση στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως θέλει δουλειά, διότι αν ήταν τόσο εύκολο οι κομματικοί μηχανισμοί να είναι διαρκώς κοντά στους πολίτες τα πράγματα σχετικά με τις σχέσεις πολιτών – κομμάτων και πολιτικού προσωπικού θα ήταν πολύ καλύτερες, σε σχέση με τη σημερινή γενικότερη απαξίωση των πρώτων προς τους δεύτερους. Είναι ένα στοίχημα για τον κ. Ιωακείμοβιτς και γενικότερα για τον οργανισμό της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, που εκλογικά ενδιαφέρει πολύ το κυβερνών κόμμα, διότι βλέπει εδώ περιθώρια βελτίωσης.

-Απαρατήρητη πέρασε η παρουσία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παπανδρέου κράτησε ο ίδιος χαμηλούς τόνους και απέφυγε τη δημοσιότητα, ερχόμενος στην πόλη για την ενθρόνιση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεου. Το μενού Παπανδρέου δεν είχε όμως μόνο την τελετή της ενθρόνισης, αλλά και συναντήσεις με τοπικά στελέχη, που ο ίδιος γνωρίζει από παλιά, με αυτοδιοικητικούς και με νεότερα στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων ο Θανάσης Γλαβίνας, που είναι ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Θεσσαλονικιός, ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη στην πόλη, Δημήτρης Σαρηγιάννης και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Κωστής Κατσανέβας. Κάλεσμα σε όλους να δώσουν τη μάχη για την περαιτέρω ενδυνάμωση του κόμματος έκανε ο κ. Παπανδρέου, καθώς και ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει όλες τις προϋποθέσεις για να επανακάμψει και να είναι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου δεύτερο κόμμα.

-Από τα φαντάσματα του Μαζάουερ στους δαίμονες του Σταύρου Καλαφάτη. Από όλα έχει η Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καλαφάτης δεν έγραψε και βιβλίο, αλλά σε ομιλία του σε εκδήλωση για τη Θεσσαλονίκη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «κάθε πόλη έχει τους δικούς της δαίμονες. Πρέπει να τους παλέψει και να τους νικήσει. Μεγαλύτερος όλων είναι αυτός της σκέψης, Πρέπει όλοι μας να κάνουμε προσπάθεια αυτοβελτίωσης και να μιλάμε την ίδια γλώσσα». Συνεννόηση, χρυσή τομή, συνεργασία, διότι άλλωστε ο στόχος πρέπει να είναι κοινός. Μια ακόμα καλύτερη Θεσσαλονίκη για όλους. Όχι όμως όπως την εννοεί καθένας ξεχωριστά... Αυτούς τους «δαίμονες» εννοεί προφανώς ο κ. Καλαφάτης κι αυτό σημαίνει «αυτοβελτίωση» και «να μιλάμε την ίδια γλώσσα». Εκτός από τους πολιτικούς αφορά και στους πολίτες...

-Σε κλίμα έντονης συγκίνησης και φόρτισης πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των πτυχίων στις δυο αδικοχαμένες φοιτήτριες της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Ελπίδα Χούπα και Εριέττα Μόλχου, θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Το Πανεπιστήμιο τίμησε με αυτό τον τρόπο τη μνήμη τους. Στην τελετή παρέστη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αλλά προς τιμήν του και ο διευθυντής του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού, Μιχάλης Μπεκίρης.