Skip to main content

Η επόμενη μέρα των πυρκαγιών: Αγώνας να προληφθούν πλημμύρες - Τι αλλάζει στην επόμενη αντιπυρική περίοδο

Πού δίνει έμφαση η κυβέρνηση - Προς αυστηροποίηση ποινών για τους εμπρηστές

Μάχη με τον χρόνο δίνει τώρα η κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να θωρακίσει τις πυρόπληκτες περιοχές μετά το καταστροφικό πέρασμα των πυρκαγιών πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα πρωτοβρόχια.

Διαβάστε: Φωτιές σε Έβρο και Πάρνηθα: Άμεσα αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν – Προτεραιότητα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα

Στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε η άμεση λήψη μέτρων για τον Έβρο και την Πάρνηθα με στόχο τόσο την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος όσο και την προστασία των πυρόπληκτων από τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα τον χειμώνα στις περιοχές που επλήγησαν.

Συγκεκριμένα, και ενώ η φωτιά συνεχίζει να καίει στον Έβρο, η κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση εφαρμογή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων ενώ προτεραιότητα δίνεται και στον καθαρισμό των ρεμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με ευθύνη των Περιφερειών. Παράλληλα, ειδική φροντίδα προβλέπεται και για την άγρια πανίδα αυτών των περιοχών, με ζωοτροφές και νερό για τα ζώα που επιβίωσαν. 

Τα μέτρα για τη νέα αντιπυρική περίοδο

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ιδιαίτερη σημασία δίνει η κυβέρνηση στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών με τον εξοπλισμό:

-    101 drones της πυροσβεστικής υπηρεσίας
-    Τοποθέτηση θερμικών καμερών στα δάση
-    Εφαρμογή προγράμματος Αnti Nero 3 το οποίο περιλαμβάνει κονδύλια για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων
-    Πλατφόρμα ελέγχου τοπικής αυτοδιοίκησης

Επίσης, η κυβέρνηση επιθυμεί την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές και συγκεκριμένα να εκτίουν ένα μέρος της ποινής τους όσοι καταδικάζονται για εμπρησμό από αμέλεια. Ακόμη, η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει ένα επίδομα στους πυροσβέστες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

«Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης μετά το τέλος της σύσκεψης. 

Στο ζήτημα της αντιμετώπισης των πύρινων μετώπων αναφέρθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συμμετείχε σε φόρουμ για την νεολαία στο Μπλεντ της Σλοβενίας. Όπως δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Νομίζω, ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση επειδή εάν δεν έχουμε έναν πλανήτη να ζήσουμε, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε κανέναν άνθρωπο».