Skip to main content

Η Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας στο Μέγαρο Μουσικής για τα 120 χρόνια από τη γέννηση του Αράμ Χατσατουριάν

Πρόκειται να πραρουσιαστούν έργα του εμβληματικού Αρμένιου συνθέτη και του Σεργκέι Ραχμάνινοφ

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 120 ετών από τη γέννηση του Aram Khachaturian αλλά και των 120 χρόνων από τα θυρανοίξια της Αρμενικής Εκκλησίας Θεσσαλονίκης, η Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας επισκέπτεται για πρώτη φορά το Μέγαρο Μουσικής για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα των Khachaturian και Rachmaninoff.

H Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας (Armenian National Philharmonic Orchestra - ANPO) εδρεύει στο Ερεβάν της Αρμενίας. Από πάντα θεωρούνταν μια εκ των κορυφαίων ορχηστρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ιδρύθηκε το 1925 και αποτελεί το εθνικό κέντρο επαγγελματικής ορχηστρικής μουσικής στην Αρμενία. Από την ίδρυσή της, η Ορχήστρα έχει παρουσιάσει εκτελέσεις του μεγαλύτερου μέρους του κλασικού ρεπερτορίου. Πολλοί από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του κόσμου, όπως οι David Oistrakh, Sviatoslav Richter, Mstislav Rostropovich, Emil Gilels, Renato Bruson, Steven Isserlis, Mischa Maisky, Sergei Nakariakov, Natalia Gutman, Giuseppe Giacomini, Isabelle Faust, Juliadon Kreskers, Placido Domingo, Peter Oundjian, Augustin Hadelich και πολλοί άλλοι εμφανίστηκαν με την Ορχήστρα.

Την διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο Αρμένιος συνθέτης Eduard Topchjan που σπούδασε βιολί στο Ωδείο του Γερεβάν και στη συνέχεια διεύθυνση ορχήστρας πλάι στον καταξιωμένο Αρμένιο διευθυντή ορχήστρας Ohan Durian, ενώ αργότερα έλαβε πολύτιμη καθοδήγηση από τον Sir Georg Solti, τον Claudio Abbado και τον Nello Santi. Η ενασχόλησή του με τη διεύθυνση ορχήστρας ξεκίνησε το 1991 με την ορχήστρα δωματίου Serenade, η οποία ιδρύθηκε τη χρονιά εκείνη και μετέπειτα καθιερώθηκε και δημιούργησε εξαιρετική φήμη ανά την Ευρώπη, κερδίζοντας βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, κυκλοφορώντας CD που απέσπασαν αξιόλογες κριτικές σε συνεργασία με αρκετές δισκογραφικές εταιρείες και πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε πάνω από 700 συναυλίες σε όλη την Ευρώπη.

Σολίστ είναι ο διεθνούς φήμης πιανίστας Sergei Babayan. Ο Sergei Babayan έχει συνεργαστεί με πλήθος μαέστρων όπως οι Antonio Pappano, David Robertson, Neeme Järvi, Rafael Payare, Thomas Dausgaard, Tugan Sokhiev και Dima Slobodeniouk. Στα πρόσφατα προγράμματά του συμπεριλαμβάνονται συναυλίες με την Ορχήστρα Gewandhaus της Λειψίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μπάμπεργκ, τη Βασιλική Φιλαρμονική του Λίβερπουλ, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Radio France, την Ορχήστρα Δωματίου Mahler, τη Συμφωνική του Τορόντο, τη Συμφωνική του Βανκούβερ και την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Verbier.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

A’ Μέρος

A. Khachaturian: Αποσπάσματα από την Ορχηστρική Σουίτα αρ. 1 του μπαλέτου Spartacus
                           - Variation of Aegina and Bacchanalia
                           - Adagio of Spartacus and Phrygia
                           - Dance of Gaditanae - Victory of Spartacus
 
S. Rachmaninoff: Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 σε ρε ελάσσονα, έργο 30
 
Β’ Μέρος

S. Rachmaninoff: Συμφωνία αρ. 2 σε μι ελάσσονα, έργο 27

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 20:30

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=3062
Πληροφορίες  2310895938-9 και tch.gr