Skip to main content

Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ακούν για νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας

Η επέκταση του τρέχοντος τρίτου ελληνικού προγράμματος του ESM, που λήγει στις 20 Αυγούστου συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες.

Μπορεί να «ακούγεται» ως μια βατή προοπτική, ωστόσο δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι έχει πιθανότητες να υλοποιηθεί. Αντιθέτως, ο βαθμός δυσκολίας της είναι τόσο μεγάλος που λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί αξεπέραστος. Ο λόγος αφορά στην προοπτική επέκτασης του τρέχοντος τρίτου ελληνικού προγράμματος του ESM, που λήγει στις 20 Αυγούστου.

Όπως λένε όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν, θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρξει μία τέτοια προοπτική, ωστόσο πρακτικά αυτή η εξέλιξη συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες. Στην πραγματικότητα, από τις Βρυξέλλες η επέκταση του προγράμματος αντιμετωπίζεται ως μία υποθετική τεχνική δυνατότητα που θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, δηλαδή όλους τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης. Κατά συνέπεια, οι προοπτικές της είναι ακόμα πιο περιορισμένες.

Κι αυτό γιατί πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να πάρουν έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλια. Κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή θεωρείται και είναι ό,τι πιο τοξικό στην Ευρωζώνη. Γι αυτό και δεν βρίσκεται στην ατζέντα αυτή την στιγμή καθώς δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα ήταν να ακούσουν ξανά γκρίνιες για μία νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους.