Skip to main content

Η εξωστρέφεια αντίδοτο της Kleemann στην κρίση

Με έμφαση σε νέες αγορές και στην παραγωγή νέων προϊόντων αντιμετωπίζει την κρίση η διοίκηση της Kleemann.
Κάμψη παρουσιάζουν τα αποτελέσματα του ομίλου της Kleemann Hellas το εννιάμηνο του 2009, αλλά διατηρεί την κερδοφορία του. Συγκεκριμένα, κατά 19,3% μειώθηκε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το εννιάμηνο του 2009, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων EBITDA μειώθηκαν κατά 27,3%, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρίας. 

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο εννιάμηνο του 2009 διαμορφώθηκε στα 70,51 εκατ. ευρώ, έναντι 87,42 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2008. Τα μικτά κέρδη του ομίλου είναι μειωμένα σε ποσοστό 21%, από 30,09 εκατ. ευρώ σε 23,78 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) από 14,87 εκατ. ευρώ περιορίστηκαν  σε 10,81 εκατ. ευρώ, ενώ στο εξάμηνο η πτώση ήταν 28,2%, γεγονός που καταδεικνύει την προσπάθεια που γίνεται όσον αφορά στη συγκράτηση των εξόδων.

Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων της εξεταζόμενης περιόδου μειώθηκαν σε 8,41 εκατ. ευρώ έναντι 11,74 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, παρουσιάζοντας πτώση 28,4%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας από 7,37 εκατ. ευρώ μειώθηκαν σε 5,05 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση 31,5% αντίστοιχα, τη στιγμή που οι ανάλογες μεταβολές στο εξάμηνο ήταν 30,8% και 32,9%, γεγονός που δείχνει προσπάθεια της εταιρίας να συγκρατήσει τις απώλειες.

Υπενθυμίζεται ότι τα οικονομικά στοιχεία της μητρικής εταιρείας έχουν επιβαρυνθεί με 325.000 ευρώ εξαιτίας της απομείωσης της αξίας της θυγατρικής Moda Cabina ABEE. Χωρίς αυτό το γεγονός, το περιθώριο κερδών προ φόρων της μητρικής είναι βελτιωμένο κατά περίπου 5,9%. Σημειώνεται ότι κατά το τρίτο τρίμηνο έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο δύσκολο έργο της μείωσης μέρους των απαιτήσεων και της συγκράτησης των υποχρεώσεων, γεγονός που έχει οδηγήσει ταυτόχρονα σε βελτίωση των λειτουργικών ταμειακών ροών κατά 13,38 εκατ. ευρώ και μείωση του δανεισμού κατά 7,5 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.

Ώθηση στον κύκλο εργασιών του ομίλου της Kleemann κατά το εννιάμηνο της τρέχουσας χρήσης έδωσαν, όπως γνωστοποιείται, οι πρόσφατες εμπορικές συνεργασίες της σε Πολωνία και Αυστραλία. Ειδικότερα, η σύναψη εμπορικής συμφωνίας με νέο πελάτη στην Πολωνία, αλλά και η συνεργασία με μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες ανελκυστήρων στην Αυστραλία ενίσχυσαν τις πωλήσεις των προϊόντων της Kleemann.

Οι παραπάνω κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας του ομίλου, όπως επισημαίνει, να ανακόψει την πτωτική πορεία του κύκλου εργασιών -συνέπεια της κατακόρυφης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας- επιχειρώντας διείσδυση σε νέες αγορές στο εξωτερικό και προώθηση νέων προϊόντων. Ως αποτέλεσμα, περισσότερο από το 20% του τζίρου που προέρχεται από το εξωτερικό είναι νέο πελατολόγιο. O πρόεδρος της εταιρίας κ. Νίκος Κουκούντζος πρόσφατα είχε τονίσει οτι η εταιρία του δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια και στη διείσδυση σε νέες αγορές, καθώς πιστεύει οτι είναι το καλύτερο «αντίδοτο» στην κρίση.

Ταυτόχρονα, νέα προϊόντα, όπως οι κυλιόμενες σκάλες, τα συστήματα πάρκινγκ, οι μηχανικοί ανελκυστήρες, τα flexy lift και οι φορτηγοί θάλαμοι, παρουσιάζουν σημαντική δυναμική, γνωστοποιεί.

Έτσι, ο όμιλος της Kleemann διατηρεί και στο τρίτο τρίμηνο του έτους τη βελτίωση της αποδοτικότητας που σημείωσε στο δεύτερο τρίμηνο, συνδυάζοντας αυτήν παράλληλα με βελτιωμένη ρευστότητα.

Παράλληλα, η εταιρία υπενθυμίζει ότι οι επενδύσεις σε υποδομές στην εξεταζόμενη περίοδο ανήλθαν σε 1,61 εκατ. ευρώ, με πιο αξιοσημείωτη την κατασκευή του πύργου δοκιμών υψηλών ταχυτήτων και μεγάλων διαδρομών, το συνολικό κόστος του οποίου θα υπερβεί τα 4,00 εκατ ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των στρατηγικών κινήσεων ανάπτυξης και σε συνεργασία με το γνωστό βιομηχανικό σχεδιαστή Ανδρέα Ζαπατίνα, η Kleemann στην πρόσφατη διεθνή έκθεση ανελκυστήρων «Interlift 2009», παρουσίασε τη νέα καινοτόμα σειρά «Kleemann Design», που αφορά σε νέα πρωτοποριακά σχέδια θαλάμων και πορτών.