Skip to main content

Η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης μετά από 10 χρόνια

Η μείωση των επιτοκίων σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας από τα τέλη του 2015 και έπειτα.

Mείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης αποφάσισε η FED

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίων εδώ και δέκα χρόνια, η οποία και σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών στην πολιτική, που είχε ακολουθήσει η αμερικανική κεντρική τράπεζα από τα τέλη του 2015 και έπειτα.

Με σταδιακές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια, χάρη και στη δυναμική ανάπτυξη των ΗΠΑ, η αμερικανική κεντρική τράπεζα είχε οδηγήσει τα επιτόκια υψηλότερα από οπουδήποτε αλλού στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Ωστόσο, ο εμπορικός πόλεμος, που κήρυξε ο Τραμπ, οι διαρκείς γεωπολιτικές εντάσεις και άλλοι παράγοντες αβεβαιότητας ανάγκασαν την παγκόσμια οικονομία να κατεβάσει αισθητά ταχύτητα και τη FED να αναθεωρήσει. Ο Τζερόμ Πάουελ, βλέποντας άλλα νομίσματα, όπως το ευρώ, να υποχωρούν διαρκώς έναντι του δολαρίου, ήξερε ότι δεν έχει άλλη επιλογή, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την ευρωπαϊκή.

Είναι μόλις η πέμπτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια που η FED αλλάζει ρότα, προχωρώντας από αυξήσεις σε μειώσεις. Στις τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις δεν σταμάτησε στη μία μείωση και εκτιμάται πως ούτε αυτή τη φορά ο κύκλος της χαλάρωσης θα σταματήσει εδώ. Το 1995 και το 1998 η κεντρική τράπεζα προέβη σε τρεις μικρές μειώσεις επιτοκίων μέσα σε διάστημα λίγων μηνών και η οικονομία απέφυγε την ύφεση. Το 2001 και το 2007 οι συνθήκες απαιτούσαν βαθιές, παρατεταμένες μειώσεις.

Η τελευταία μείωση επιτοκίων είχε λάβει χώρα στα τέλη του 2008 με το βασικό επιτόκιο να οδηγείται κοντά στο μηδέν (0%-0,25%). Διατηρήθηκε σε αυτά τα επίπεδα για μία επταετία ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και των προβλημάτων που κληροδότησε.