Skip to main content

Μείωση των τιμών για τα φοιτητικά διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη

Η αγορά κατοικίας κινείται με την εγκατάσταση φοιτητών και τις μετακομίσεις, αλλά η μειωμένη ζήτηση έριξε τις τιμές κατά 10%.

Η εποχή της εγκατάστασης των φοιτητών και των μετακομίσεων, έδωσε κάποια κίνηση στην αγορά κατοικίας, στην κατηγορία των ενοικιαζομένων, αν και η μειωμένη ζήτηση που καταγράφεται, πιέζει καθοδικά τις τιμές που έχουν μία περαιτέρω μείωση της τάξης του 10%.

"Είναι γεγονός, πως στις ενοικιάσεις κατοικιών υπάρχει κίνηση τόσο από πλευράς φοιτητών, όσο και από οικογένειες. Η αγορά στις μισθώσεις ξεκινάει από τα 3 ευρώ/τ.μ. στις παλιές κατοικίες και φθάνει έως τα 6-7 ευρώ/τ.μ. στα νεόδμητα ή στα ανακαινισμένα λουξ διαμερίσματα", είπε στη Voria.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Άγγελος Πασαλίδης.

Ωστόσο η αγορά έχει και τα παράδοξά της. Από τη μιά η ζήτηση από πλευράς φοιτητών έχει μειωθεί γιατί πολλές οικογένειες αδυνατούν να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών, όταν περνάνε σε ΑΕΙ / ΤΕΙ άλλης πόλης. Από την άλλη, η κρίση δεν έχει ακόμη κάνει τους φοιτητές να επιστρέψουν στην παλιά, οικονομικότερη, επιλογή της συγκατοίκησης.

Παρατηρείται λοιπόν ότι οι φοιτητές, παρά την κρίση, παρά τη μείωση στο οικογενειακό εισόδημα, εννοούν να μη συγκατοικούν παρότι έτσι θα είχαν σημαντική μείωση στα πάγια έξοδα του μήνα, για το ενοίκιο και τις δαπάνες συντήρησης του σπιτιού. Έτσι, οι φοιτητές προτιμούν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα studios και τις γκαρσονιέρες.

Όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, πρώτη επιλογή για φοιτητική στέγη, είναι το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ ακολουθούν η Άνω αλλά και η Κάτω Τούμπα, η Τριανδρία, η περιοχή της Ευαγγελίστριας και των Σαράντα Εκκλησιών, ακόμη το Στρατηγείο ενώ η ζήτηση εκτείνεται, ως το 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα στη περιοχή της Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, οι πιο περιζήτητες γκαρσονιέρες πέρυσι ενοικιάζονταν προς 8 ευρώ/ τ.μ., οπότε μία γκαρσονιέρα των 50 τ.μ., είχε μηνιαίο νοίκι 400 ευρώ. Φέτος, η ίδια γκαρσονιέρα, βγαίνει προς ενοικίαση στην αγορά για περίπου 350 ευρώ.

Η Θεσσαλονίκη που κάποτε αποτελούσε το φοιτητικό όνειρο χιλιάδων νέων, έχει γνωρίσει τις επιπτώσεις της κρίσης αν και όχι στο μεγάλο βαθμό που το πρόβλημα παρατηρείται σε μικρότερες επαρχιακές πανεπιστημιουπόλεις.

Το οικογειακό εισόδημα έχει πληγεί και κατ΄επέκταση και το εισόδημα που προσδοκούσαν να έχουν από την εκμετάλλευση ακινήτων, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που είχαν αντιμετωπίσει την κατοικία ως επένδυση.