Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
x

Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΑΤΜ ΦΡΕΣΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Σε λειτουργία το πρώτο ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος στη Φλώρινα. Η πρωτοβουλία του παραγωγού Τ. Θεοδωρόπουλου σε συνεργασία με τοπικούς κτηνοτρόφους.

Στη Φλώρινα βρήκε μιμητή η επιτυχημένη πρωτοβουλία των Θεσσαλών συνεταιριστών, με το ΘΕΣγάλα, με τη διαφορά ότι το ξεκίνημα στον ακριτικό νομό έγινε από έναν κτηνοτρόφο. Πρόκειται για τον Τάσο Θεοδωρόπουλο που μόλις τις προηγούμενες ημέρες, έβαλε σε λειτουργία το πρώτο ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος στη Δημοτική Αγορά της Φλώρινας.

Ο καταναλωτής δίνει 1 ευρώ για ένα λίτρο γάλακτος και μόλις 0,50 ευρώ για το μισόλιτρο, ενώ ο κτηνοτρόφος που διαθέτει την παραγωγή του στο «Γάλα Αξίας», παίρνει 20% και πλέον από την τιμή που του δίνουν οι γαλακτοβιομηχανίες, όπως είπε στη Voria.gr ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Η ιδέα πίσω από τη φλωρινιώτικη πρωτοβουλία είναι ουσιαστικά η ίδια. Προσφορά στην τοπική κοινωνία υψηλής ποιότητας φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος, σε ανταγωνιστική τιμή και ενίσχυση των κτηνοτρόφων - παραγωγών ώστε να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από τις τιμές που δίνουν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες.

Όπως είπε o κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος διαθέτει μεγάλη αγελαδοτροφική φάρμα, το πρώτο βήμα στη Φλώρινα για τη δημιουργία δικτύου ΑΤΜ γάλακτος, έγινε σε συνεργασία με τέσσερις ακόμη παραγωγούς. Οι πέντε αυτές φάρμες έχουν συνολική ημερήσια παραγωγή που ξεπερνάει τους 2 τόνους γάλακτος.

Η δημιουργία δικτύου ΑΤΜs μπορεί επαρκέστατα να υποστηριχτεί από τη σύγχρονη μονάδα παστερίωσης γάλακτος που δημιούργησε ο κ. Θεοδωρόπουλος υλοποιώντας επένδυση 300.000 ευρώ, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η θετική ανταπόκριση των καταναλωτών στη πρωτοβουλία, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην προμήθεια και άλλων μηχανημάτων, τόσο από τους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους όσο και από τον ίδιο τον κ. Θεοδωρόπουλο, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή και με Κοζανίτες παραγωγούς.

Να σημειωθεί ότι για την προμήθεια ενός μηχανήματος, εν προκειμένω από την Ιταλία, απαιτείται ποσό 45.000 ευρώ.

Την συγκεκριμένη επιχειρηματική πρωτοβουλία σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης ο οποίος είπε ότι η ανταπόκριση των καταναλωτών στη λειτουργία του ΑΤΜ είναι πολύ θετική και μπορεί να έχει προοπτική καθώς στο νομό, παρά το πλήγμα που έχει δεχθεί η κτηνοτροφία, υπάρχει σημαντική πρωτογενής παραγωγή.

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και παραγωγοί του νομού Κοζάνης, με σκοπό την ανάπτυξη δικτύου ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος στη πόλη της Κοζάνης αλλά και σε άλλες πόλεις.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ