Skip to main content

Η Γερμανία προετοιμάζεται να υποδεχτεί τους νέους gastarbeiter

Γιατί δεν είναι μακριά η μέρα που νέοι άνθρωποι από τον ευρωπαϊκό νότο(δηλαδή και Έλληνες) θα αναζητήσουν και πάλι μία πολύτιμη θέση εργασίας στην ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία.

Της Κωνσταντίνας Δημητρούλη


Στο σταθμό του Μονάχου, με πέταξε άχου, η μαύρη μοίρα μου, μάνα κακομοίρα μου… τραγουδούσε πριν από αρκετές δεκαετίες ο Στράτος Διονυσίου. Ύμνος για τους Έλληνες ξενιτεμένους που για αρκετές δεκαετίες αναζητούσαν μία καλύτερη τύχη στην μακρινή Γερμανία. Οι gastarbeiter του ’50 και του ’60 αποτέλεσαν μία κοινωνική τάξη που άφησε το στίγμα της στην μεταπολεμική γερμανική οικονομία. Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται. Μπορεί με κάποιες διαφορές, καθώς οι σημερινοί gastarbeiter ενδεχομένως να μη φτάσουν ούτε εξαθλιωμένοι αλλά ούτε και μετά από μέρες ταξιδιού, αλλά επαναλαμβάνεται.

Δεν είναι λοιπόν μακριά η μέρα που νέοι άνθρωποι από τον ευρωπαϊκό νότο θα αναζητήσουν και πάλι μία πολύτιμη θέση εργασίας στην μεγάλη και ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία. Και επειδή οι Γερμανοί είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά και ως γνωστόν τους αρέσει ο προγραμματισμός προετοιμάζουν το έδαφος για να τους υποδεχτούν με τα βαΐων και κλάδων.

Σύμφωνα με δημοσίευα του Der Spiegel, η Γερμανία αντιμετωπίζει έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων και για τον λόγο αυτό η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξετάζει τρόπους για την προσέλκυση των ανέργων από τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Στόχος του σχεδίου αυτού είναι να σταματήσει το μεταναστευτικό κύμα εκτός Ευρώπης.Με τη γερμανική οικονομία να ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς από την πρόσφατη κρίση, οι εργοδότες έχουν αρχίσει πλέον να εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την εύρεση ειδικευμένων εργαζομένων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Πράγματι, ο Κλάους Ζίμερμαν, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, πρόσφατα προέβλεψε ότι οι Γερμανοί σύντομα να αναγκαστούν να εργάζονται 45 ώρες την εβδομάδα, αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί. Αντίστοιχα ο Ούλριχ Μπλουμ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Halle Οικονομικών Ερευνών, συμφώνησε με την άποψη του κ. Ζίμερμαν και δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα ήταν η αύξηση της μετανάστευσης στη Γερμανία.

Πρόκειται ακριβώς για αυτό, που μελετούν οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ. Συγκεκριμένα, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το βαυαρικό αδερφό κόμμα, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), αναζητούν τρόπους για να προσελκύσουν νέους ανθρώπους από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υψηλής ανεργίας όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, προκειμένου να εγκατασταθούν στη Γερμανία και να εργαστούν. Με την πλήρη ελευθερία πλέον κυκλοφορίας προσώπων, οι εργαζόμενοι από χώρες όπως η Τσεχία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και άλλες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης θα μπορούσαν  καλύψουν τα κενά.

«Υπάρχουν πολλοί άνεργοι νέοι στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη οι οποίοι αναζητούν απεγνωσμένα θέσεις εργασίας» δήλωσε στο Spiegel o Μίκαελ Φουχς, στέλεχος του CDU/CSU στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, στο Bundestag. «Είναι καλύτερα να αντλήσεις εργατικό δυναμικό μέσα από την Ευρώπη από το να αλλάξεις τους νόμους μετανάστευσης για τους μετανάστες από άλλα μέρη του κόσμου», πρόσθεσε ο Μαξ Στράουμπινγκερ του CSU.

Η  Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόταση. Μάλιστα, σχεδιάζει να θέσει το θέμα στον Ισπανό ομόλογό της, στον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Η νέα αυτή προσπάθεια για την προσέλκυση υψηλά ειδικευμένων εργαζομένων από τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται στην κορυφή ενός σχεδίου 10 σημείων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Απασχόληση με στόχο την επίλυση του προβλήματος. Το σχέδιο επικεντρώνεται κυρίως στην ενσωμάτωση περισσότερων γυναικών στη γερμανική αγορά εργασίας, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν έως και 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μόνο μέχρι το 2025.

Ο Ράιμουν Μπέκερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Απασχόλησε, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η ένταξη εργαζομένων από το εξωτερικό είναι ένα αναγκαίο συστατικό για οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη λύση. «Το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη μετανάστευση»,. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 800.000 ειδικευμένοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν αν το επιθυμούσαν να εργαστούν στη Γερμανία.Στα τέλη του περασμένου έτους, ο επικεφαλής του CSU απαίτησε να σταματήσει η μετανάστευση προς τη Γερμανία από «ξένους πολιτισμούς». «Είναι σαφές ότι οι μετανάστες από άλλες κουλτούρες, όπως η Τουρκία και οι αραβικές χώρες έχουν περισσότερες δυσκολίες» δήλωσε ο Χορστ Σίχοφερ στο γερμανικό περιοδικό Focus τον περασμένο Οκτώβριο. «Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειαζόμαστε επιπλέον μετανάστευση από άλλους πολιτισμούς».