Skip to main content

Η Google τιμά τον γιατρό… γκουρού του πλυσίματος των χεριών (vid)

Με επίκαιρο doodle λόγω κορωνοϊού η Google αναφέρεται στον Ignaz Semmelweis τον γιατρό που καθιέρωσε το πλύσιμο χεριών και την προσωπική υγιεινή.

Στον Ούγγρο γιατρό και επιστήμονα Ignaz Semmelweis, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος των αντισηπτικών διαδικασιών καθώς διαπίστωσε τα οφέλη που έχει το επιμελές πλύσιμο των χεριών, αναφέρεται η Goodle, μέσα από ένα επίκαιρο – λόγω κορωνοϊού – Doodle.

Ο Ούγγρος επιστήμονας ανακάλυψε ότι η συχνότητα εμφάνισης επιλόχειου ή παιδικού πυρετού – ο οποίος τον 19ο αιώνα συχνά αποδεικνυόταν θανατηφόρος – θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά μέσω της απολύμανσης των χεριών στα μαιευτήρια.

Ο Semmelweis πρότεινε στους γιατρούς να πλένουν τακτικά τα χέρια τους διαπιστώνοντας το 1847, ενώ εργαζόταν στην πρώτη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Βιέννης, πως είναι ιδιαίτερα υψηλή θνησιμότητα, την οποία απέδιδε στη μεταφορά μικροβίων.

Παρά τις διάφορες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων κατά τα οποία το πλύσιμο των χεριών μειώνει τη θνησιμότητα κάτω από το 1%, οι παρατηρήσεις του Semmelweis απορρίφθηκαν τότε από την ιατρική κοινότητα.

Μάλιστα, ορισμένοι γιατροί αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από την προτροπή του να πλένουν τα χέρια τους, χλευάζοντάς τον για την πρότασή του.

Το 1865, ο Semmelweis υποτίθεται ότι υπέστη νευρικό κλονισμό και πέθανε μόλις 14 ημέρες αργότερα, σε ηλικία των 47 ετών από γάγγραινα. Είχε προηγηθεί ο ξυλοδαρμός του από φρουρούς σε ίδρυμα που προσέφερε καταφύγιο σε άτομα τα οποία έπασχαν από ψυχικές διαταραχές.

Η πρόταση του Semmelweis για επιμελές πλύσιμο των χεριών κέρδισε ευρεία αποδοχή χρόνια μετά το θάνατό του, μετά τη δημοσίευση της μικροβιακής θεωρίας του Louis Pasteur, την οποία εφάρμοσε ο Joseph Lister.