Skip to main content

Η υδάτινη διασύνδεση του Βελιγραδίου με τη Θεσσαλονίκη

Η επαναφορά της πρότασης για υδάτινη διασύνδεση του Βελιγραδίου με τη Θεσσαλονίκη και η στρατηγική Ααναστασιάδη στο Κυπριακό.

Είμαστε αχάριστοι που δεν αναγνωρίζουμε το έργο τους. Ντροπή μας! Με συγκίνησε ο οικολόγος υπουργός Τσιρώνης με την δήλωσή του. «Δουλεύουμε 365 μέρες τον χρόνο για να λύσουμε προβλήματα δεκαετιών. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι για να λυθούν σε έναν δύο μήνες», τα προβλήματα αγροτών. [τους άλλους 22 μήνες τι έκαναν;] Δουλεύει ο άνθρωπος και τα σαββατοκύριακα. Και την πρωτοχρονιά και το Πάσχα, και κατά τις διακοπές. Ολημερίς κι ολονυκτίς τα τρακτέρ σκέπτεται.

Είναι αυτός που δήλωσε ότι πονάει τους αγρότες όταν ψηφίζει νόμους για να τους τσακίσει. Τέτοιος πόνος. Σκέψου αν δεν πονούσε, τι θα υπέγραφε.

Για υδάτινη διασύνδεση του Βελιγραδίου με τη Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο ο Α. Τσίπρας στο Βελιγράδι. Η πρόταση να καταστεί πλωτός ο Αξιός και να συνδεθεί με τον Δούναβη (παραπόταμος του οποίου φθάνει στο Βελιγράδι) έγινε πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την είχε αποδεχθεί ο Γεώργιος Β΄, αλλά την αρνήθηκε ο Ι. Μεταξάς με το -σωστό, για την εποχή- επιχείρημα ότι εκτός από εμπορικά και επιβατηγά πλοία, μπορούν να κατέβουν και πολεμικά.

Με τις σημερινές όμως συνθήκες εξοπλισμού των κρατών, τέτοιο ενδεχόμενο δεν έχει λόγο ύπαρξης, ως εκ τούτου μπορεί να υλοποιηθεί, αρκεί να προσεχθεί ιδιαίτερα η μη διατάραξη του φυσικού περιβάλλοντος. Πάντως, υπάρχει ενδιαφέρον από κινεζικής πλευράς να συμμετάσχουν σε ένα κονσόρτσιουμ που θα αναλάβει το έργο.

Στην καταγγελία πως οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ έχουν φροντίσει ώστε να πληρώνονται κανονικά τις προσαυξήσεις, τις υπερωρίες, τα νυχτερινά και τα Κυριακάτικα αν και δεν εργάζονται, προχωρά ο γραμματέας κοινοβουλευτικού έργου του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης. Επισημαίνει πως σήμερα, ο μέσος όρος των μισθών στην ΔΕΗ είναι στα 3.425 ευρώ και πως υπάρχει ακόμα και... "επίδομα ευδόκιμης παραμονής" - και μάλιστα διαφορετικό από το... απλό «επίδομα παραμονής»!

Μετά απ’ αυτά, γιατί να μη αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση; Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει δεξαμενές ψηφοφόρων, για να μη υποστεί την διάλυση που είχε το ΠΑΣΟΚ. Σε βάρος των υπολοίπων Ελλήνων. [Πριν από καιρό δεν ήθελα ούτε να ακούσω για ιδιωτικοποίηση δημοσίου συμφέροντος επιχειρήσεων, που έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον. Μ’ αυτά που συμβαίνουν όμως στον τρόπο λειτουργίας των ΔΕΚΟ, «κατάντησα» υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων για να πάψω να αηδιάζω].

Για όσους, λίγους, δεν κατάλαβαν τι πάει να κάνει ο Ν. Αναστασιάδης. Δηλώνει, μεταξύ άλλων, κορυφαίο στέλεχος του κόμματός του (ΔΗ.ΣΥ.), ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Χαράλαμπος Σταυρίδης: «Για να επιλυθεί το Κυπριακό, πέρα από τη ρεαλιστική και ψύχραιμη αντιμετώπιση των δεδομένων από την Ε/κ κοινότητα, χρειάζονται δυο στοιχεία: 1) Η επίλυση του Κυπριακού να εξυπηρετεί στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας και ιδιαίτερα του Ταγίπ Ερντογάν και  2) Να αντιληφθεί η Τ/κ κοινότητα τον υπαρξιακό κίνδυνο που διατρέχει σε περίπτωση μη λύσης…». [Στην παραπάνω αναφορά σφοδρότατη ήταν η αντίδραση άλλων στελεχών του ΔΗΣΥ].

Τι δεν καταλαβαίνω; Έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη για την πρόθεση του Τραμπ να υψώσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, για να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών στο αμερικανικό έδαφος. Μα, και η Ευρώπη δεν έχει υψώσει τείχος στα σύνορα της Ελλάδας με τους Βαλκάνιους για μη εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος μετανάστες [και να μένουν σ’ εμάς]; Ποια η διαφορά με τον Τραμπ;