Skip to main content

Οι υποψήφιοι βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ στη λίστα Αργύρη – Τα ονόματα

Οι δυο προβληματισμοί, οι... σκεπτικοί υποψήφιοι της λίστας του 2019 και όλοι οι νέοι που επιθυμούν να μπουν στη δωδεκάδα.

Με φουλ λίστα επίδοξων υποψηφίων για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη Β' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, αλλά και με δυο σοβαρούς προβληματισμούς, έφυγε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφοδελτίων, Βαγγέλης Αργύρης, από την πόλη.

Οι συζητήσεις του κ. Αργύρη για το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο απέδωσαν καρπούς, όμως φαίνεται πως η τελική αξιολόγηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και θα περάσει από πολλά φίλτρα.

Κατ' αρχήν αιτήσεις κατέθεσαν 16 στελέχη (ουσιαστικά 15, διότι περιλαμβάνεται και ο νυν βουλευτής, Γιώργος Αρβανιτίδης) για το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο της εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Απουσιάζουν επιδεικτικά τα ονόματα γυναικών, πλην ελαχίστων, οι περισσότερες από τις οποίες δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις εκλογές του 2019.

Έκπληξη αποτέλεσε ακόμη και η απουσία αίτησης από την Βίκυ Παπαγεωργίου, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα σε ψήφους στη λίστα του 2019 και πέμπτη στη σειρά κατάταξης των υποψηφίων βουλευτών.

Από τις γυναίκες υποψήφιες του 2019 κατέθεσε αίτηση η Μαρία Κυλαζίδου (δεύτερη γυναίκα στην κατάταξη και έβδομη συνολικά), ενώ οι Ελένη Χούλια, Ευγενία Κυριακάκη – Προκοπίου, Βασιλική Μπατσιόλα και Όλγα Τσιπτσέ – Γκαρού φέρονται να μην έχουν καταθέσει αιτήσεις για το ψηφοδέλτιο των επόμενων βουλευτικών εκλογών και να το σκέφτονται...

Πέραν της υποψηφιότητας της ανεξάρτητης σήμερα βουλευτή, Κωνσταντίνας Αδάμου, που πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς είναι "μεταγραφή" από το ΜΕΡΑ-25, υπήρξε άλλη μια γυναικεία αίτηση από τον δήμο Θερμαϊκού, χωρίς όμως πολιτική διαδρομή. Ακόμη και η Έλενα Ρουσάκη, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, είναι στη διαδικασία σκέψης.

Αυτά σε ό,τι αφορά στις γυναίκες, που προφανώς προκαλούν προβληματισμό στην Επιτροπή Ψηφοδελτίων, στον κ. Αργύρη, αλλά και στο κόμμα (κεντρικά και τοπικά).

Το δεύτερο στοιχείο του προβληματισμού, το οποίο ετέθη στον κ. Αργύρη από διάφορες πλευρές είναι η έντονη πολιτική δράση του Θανάση Γλαβίνα. Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και συνεργάτης του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη, βρέθηκε στο στόχαστρο υποψηφίων, οι οποίοι εξέφρασαν την ενόχλησή τους από την "υπερπροβολή" του σε κεντρικά ΜΜΕ των Αθηνών, αλλά και για τον "πολύ ενεργό ρόλο" του στην εκλογική περιφέρεια, χωρίς την "απαιτούμενη θεσμική ιδιότητα", θέτοντας ζήτημα "άνισου αγώνα".

Αυτό το κλίμα είναι σε γνώση και της Νομαρχιακής Επιτροπής Β' Θεσσαλονίκης, που το αποτύπωσε στον κ. Αργύρη, ενώ ως παράδειγμα της ενόχλησης που έχει δημιουργηθεί κατατέθηκε η απόσυρση του ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Θύμιου Φωτεινού, αλλά και οι δεύτερες σκέψεις που κάνουν δυο υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του 2019, ο Δημήτρης Ζακαλκάς (δεύτερος σε ψήφους) και ο Γιώργος Φεστερίδης (τέταρτος σε ψήφους). Κομματικά πάντως αναμένεται να γίνει σε όλους "μασάζ" προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς τέτοια ζητήματα η αξιολόγηση και ως τις 25 Ιουλίου να έχει καταλήξει η Επιτροπή στο ψηφοδέλτιο, με ανοιχτές να μένουν ελάχιστες θέσεις.

Μεταξύ των ονομάτων που πάντως περιλήφθηκαν στη λίστα προς αξιολόγηση, εκτός του κ. Γλαβίνα είναι του Κώστα Πετρίδη, ο οποίος είχε έρθει τρίτος σε ψήφους το 2019, ενώ αρκετά ήταν και τα νέα ονόματα.

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ΚΕΠ του δήμου Θερμαϊκού, Σίμος Καψάλας, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Νέας Γενιάς του δήμου Χαλκηδόνος, Γιάννης Μπατζαρακίδης, ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών, στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, που εξελέγη μάλιστα πολύ ψηλά από τους Θεσσαλονικείς στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, Μιχάλης Πάππου, και ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Στοΐτσας.

Ο υποψήφιος του 2019, Βαγγέλης Παπανικολάου, δικηγόρος προερχόμενος από τη Βόλβη δεν κατέθεσε αίτηση και δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Προφανώς υποψήφιος θα είναι ο νυν βουλευτής του κόμματος στη Β' Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανιτίδης, ο οποίος δεν θα μπει σε καμιά διαδικασία αξιολόγησης...

Επίσης, επιδίωξη είναι η ισορροπημένη κατανομή των υποψηφιοτήτων ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, κατά τα πρότυπα του ψηφοδελτίου του 2019 (έξι γυναίκες – έξι άνδρες).