Skip to main content

Η ειρηνική... απόβαση και τα αμερικανικά UAV στον Έβρο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Έβρο θα προωθηθούν και τα πρώτα UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) που θα προμηθευτεί ο ελληνικός στρατός

Τελικώς οι αμερικανικές μονάδες που εξακολουθούν να αποβιβάζονται μαζικά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το τελευταίο διάστημα, αν και πιο αραιά τελευταία, δεν προωθούνται όλες σε Ρουμανία - Ουκρανία, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Ένα μέρος τους θα μείνει και στην Ελλάδα, τουλάχιστον προσωρινά, λένε οι τελευταίες πληροφορίες. Κι αυτό γιατί μεταξύ άλλων, θα πάρουν μέρος σε μεγάλες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με αντίστοιχες ελληνικές στην περιοχή της Θράκης και ιδίως στο νόμο Ξάνθης τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα.  

Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Έβρο θα προωθηθούν και τα πρώτα UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) που θα προμηθευτεί ο ελληνικός στρατός. Ως απάντηση στα τουρκικά που έχουν κατακλύσει την περιοχή. Αμέσως μετά, σειρά θα πάρουν τα νησιά. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις υστερούν σημαντικά σε αυτό το μέτωπο έναντι των τουρκικών κι αυτό εκτιμάται ότι είναι ένα χάντικαπ το οποίο θα πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό.

Μια λύση ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι πιθανή βοήθεια από τις ΗΠΑ. Ως γνωστόν, οι τελευταίες ζητούν από την Ελλάδα στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας την επιμήκυνση της συμφωνίας κατά 5 χρόνια. Επίσης ζητούν την χρησιμοποίηση 23 ελληνικών στρατοπέδων σε όλη την επικράτεια.

Τι προσφέρουν; Θα φανεί στη διαπραγμάτευση των υπουργείων Άμυνας των δυο χωρών. Και κάπου εδώ η Ελλάδα εναποθέτει τις ελπίδες της για τα μη επανδρωμένα drones. Στο Πεντάγωνο πάντως περιμένουν νέο τηλεφώνημα από την Ουάσιγκτον τις επόμενες μέρες. Οι αμερικανοί ήδη υπόσχονται ναυπήγηση πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία σε βάθος δεκαετίας. Το θέμα όμως είναι τι άλλο θα πάρει η χώρα μας στο πλαίσιο αυτής της κρίσιμης διαπραγμάτευσης.