Skip to main content

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε αμερικανική βάση στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας

Η επίθεση με drone είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, εντείνοντας τους φόβους για εξάπλωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Διάσπαρτοι είναι οι φόβοι για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση με drone σε αμερικάνικη βάση στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας, με απολογισμό τρεις νεκρούς και εικοσιπέντε τραυματίες.

Η βάση Tower 22 βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο τις ιορδανικής επικράτειας, στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την αποστολή της βάσης, η οποία φιλοξενεί περίπου 350 στρατιώτες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που απασχολούνται με την επιμελητειακή υποστήριξη στρατιωτικών αποστολών στην περιοχή.

Βρίσκεται κοντά στην αμερικάνικη βάση του Αλ Τανφ, η οποία βρίσκεται στη Συρία, σε απόσταση 15 χλμ. περίπου από τα σύνορα με την Ιορδανία και είχε παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ συνεχίζει να επιτηρεί τις κινήσεις διαφόρων ομάδων προσκείμενων στον ISIS.

Την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, τίτλος-ομπρέλα που περιλαμβάνει πολλές φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες που έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, οι επιθέσεις έχουν ενταθεί κατά αμερικάνικων στρατευμάτων που σταθμεύουν σε Συρία και Ιράκ, σαν αντίποινα για τις ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα.   

Το Αμμάν σε χθεσινή ανακοίνωση καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση και τόνισε ότι συνεργάζεται στενά με την Ουάσιγκτον για την ασφάλεια των συνόρων και την καταπολέμηση των τρομοκρατών.

Διαβάστε σχετικά: Το Ιράν αρνείται την εμπλοκή του στον θάνατο 3 Αμερικανών στρατιωτών σε βάση στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας