Τρίτη 7 Ιουλίου 2020
x

Ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΔΥΟ ΕΒΡΑΙΟΠΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

Μία ιστορία αγάπης μέσα στη θηριωδία - Μιλούν στη Voria η κόρη της διασωθείσας Εβραιοπούλας, Λούσι Μπέζα και ο εγγονός του σωτήρα της, Κωστής Παύλου.

Το Ολοκαύτωμα σημάδεψε ανεπανόρθωτα την πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς περίπου 50.000 Εβραίοι της πόλης αφανίστηκαν από τους Ναζί

Σήμερα, Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, έρχονται στο μυαλό ξανά οι ατελείωτες ιστορίες πόνου, καταστροφής, και προδοσίας των Εβραίων που έζησαν τη φρίκη της ναζιστικής θηριωδίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάμεσα σε αυτές ωστόσο ξεχωρίζουν και κάποιες ιστορίες αγάπης και ανιδιοτέλειας όπου Θεσσαλονικείς διακινδύνεψαν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν τους Εβραίους φίλους και γείτονες τους. Μια τέτοια ιστορία είναι αυτή του Νίκου Μανιά που κατάφερε να σώσει τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του καλού του φίλου και γείτονα, Σαμουήλ Καράσσο. 

Ο Σαμουήλ Καράσσο, γνωστός έμπορος της εποχής, ζούσε με τη γυναίκα του Ρασέλ και τα πέντε τους παιδιά σε ένα πλούσιο αρχοντικό στην οδό Ολύμπου 36, το οποίο είχε χτίσει το 1930 στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Εμπορευόταν τρόφιμα και διατηρούσε το κατάστημά του με τον συνέταιρό του στην οδό Εγνατία. Ήταν αγαπημένος φίλος με τον Νίκο Μανιά, επίσης έμπορο, ο οποίος έμενε μαζί με τη γυναίκα του Κατίνα και τα τέσσερα παιδιά τους στην περιοχή του Διοικητηρίου.