Skip to main content

Η Ιταλία κήδευσε τους στρατιώτες της

Κηδεύτηκαν οι 6 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν.

Με τα φέρετρα καλυμμένα με την Ιταλική σημαία κατέφτασαν οι σωροί των έξι στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν. Με βαθιά συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια, τους  αποχαιρέτησαν στη Βασιλική του Αγίου Παύλου. Η επικήδεια τελετή σε μία στιγμή διακόπηκε όταν ένας άνδρας αρπάζονταςτο μικρόφωνο και φοβερά συγκινημένος φώναξε «Ειρήνη τώρα. Ειρήνη τώρα».

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικούς πένθους για τους Ιταλούς,ενώ πολλά καταστήματα έκλεισαν τις προθήκες τους σε ένδειξη σεβασμού.Στα σχολεία, τα γραφεία και στο χρηματιστήριο του Μιλάνο τηρήθηκε ενόςλεπτού σιγής.

Ο θάνατος των στρατιωτών στην Καμπούλ, είναι η μεγαλύτερη απώλεια που έχουν δεχθεί οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε μεμονωμένη επίθεση μετά  από το μαζικό θάνατο των 19 στρατιωτών στη Νασιρίγια του Ιράκ το 2003. 
Η απώλεια των στρατιωτών της Ιταλίας, έγινε η αιτία που η χώρα αρχίζει να αμφισβητεί το ρόλο της στο Αφγανιστάν ενώ ολοένα και περισσότερος κόσμος ζητάει την  αποχώρηση των στρατευμάτων από την ασιατική χώρα. Παράλληλα σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πριν από την επίθεση της περασμένης εβδομάδας έδειχνε ότι το 58% των Ιταλών θέλει να επιστρέψουν στη χώρα τα ιταλικά στρατεύματα, ενώ 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η αποστολή έγινε «πολεμική επιχείρηση».Η ιταλική δύναμη αριθμεί 3.100 άνδρες στο Αφγανιστάν.

Σύμμαχος-κλειδί της κυβέρνησης έκανε έκκληση για επιστροφή όλων των στρατευμάτων στην Ιταλία μέχρι τα Χριστούγεννα. «Τους στείλαμε εκεί και επέστρεψαν νεκροί» ανέφερε ο Ουμπέρτο Μπόσι, επικεφαλής του κόμματος της Λέγκας του Βορρά, συμμάχου του συντηρητικού κυβερνώντος συνασπισμού, καθώς έφθανε για να παραστεί στη κηδεία.

Παρόντες στη κηδεία ήταν ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ηγέτες πολιτικών κομμάτων, αξιωματούχοι και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των πεσόντων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει δηλώσει ότι μελετάται μία «μεγάλη μείωση»της δύναμης αυτής, αλλά δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο μονομερούς αποχώρησης.

Χριστίνα Καραμανίδου

Business Story
Off