Skip to main content

Οι Κινέζοι, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ο Νοέμβριος

Η δέσμευση των Κινέζων να εξετάσουν την περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και η επόμενη ελληνική αποστολή Τσίπρα και επιχειρηματιών στην Κίνα.

Οι Κινέζοι ανέλαβαν δέσμευση να εξετάσουν και την περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εφόσον η ελληνική πλευρά αναλάβει να «καθαρίσει» τις υποχρεώσεις της εταιρείας. Στην Αθήνα έγινε γνωστή η δέσμευση, αλλά όχι ο όρος, που σας γράφουμε. Το μόνο που διέρρευσε ήταν ότι η κινεζική πλευρά δεσμεύθηκε, υπό τον γενικό όρο ότι «θα βελτιωθούν οι επενδυτικοί όροι στην Ελλαδα». Στην πραγματικοτητα όμως αυτό που ζητήθηκε ήταν να «καθαρισει» η εταιρεία από τον δανεισμο της.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι ήταν ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας που έθεσε το θέμα στην πλευρά της Cosco, στο τελευταίο του ταξίδι, στο Πεκίνο. Κατά συνέπεια, δεν ήταν η εταιρεία που εντόπισε την περίπτωση. Με ό,τι αυτό βεβαίως συνεπάγεται.

Μια και ο λόγος στο συγκεκριμένο ταξίδι, να σας πούμε εδώ ότι με τον πρωθυπουργό, στην Κίνα, ταξιδεψαν περί τους 50 επιχειρηματίες από Ελλάδα. Με συμφωνίες επέστρεψαν μόνο οι 3!

Οι πληροφορίες μας πάντως επιμένουν ότι τον Νοέμβριο θα γίνει κι άλλη ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα. Επικεφαλής της, θα είναι ο κ. Γιώργος Τσίπρας, ειδικός Γραμματέας του υπ. Εξωτερικών και εξάδελφος του πρωθυπουργού.

Ο εν λόγω είχε οργανώσει και το ταξίδι του κ. Αλ. Τσίπρα στο Ιράν. Χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα είναι η αλήθεια. Θεωρείται πάντως άνθρωπος του πολύ στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, λόγω της συγγενικής τους σχέσης.