Skip to main content

Η κινητικότητα στα… ακίνητα της Θεσσαλονίκης, τα νέα χρηματοδοτικά κριτήρια κι ένας Φιλιππίδης… μαινόμενος

Τα νέα κριτήρια των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων και τα… νεύρα των εμπόρων της Θεσσαλονίκης για τον τελευταίο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης

Καλημέρα σας!

Μετά το νερό, τις βίλες στο Αιγαίο, τα έσοδα από το AirBnb το νέο –καρπός των τελευταίων 48 ωρών- πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση είναι τα… Ημισκούμπρια. Για την ακρίβεια το βασικό μέλος του συγκροτήματος Μιθριδάτης, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση του κ. Τσίπρα ανασύρθηκαν από το αρχείο οι αναρτήσεις του Χιπ Χοπ καλλιτέχνη, οι οποίες –κατά τη ΝΔ- έχουν χαρακτηριστικά ρατσισμού, μισογυνισμού και ομοφοβίας. Κάτι που δεν αποκλείεται στον καλλιτεχνικό χώρο που κινείται ο Μιθριδάτης, όπου οι προκλήσεις στα όρια της προβοκάτσιας (υποτίθεται ότι) είναι μέρος  του… παιχνιδιού και της δημοσιότητας που υποχρεωτικά το συνοδεύουν. Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση και δείχνει ότι ο καλλιτέχνης δεν γνωρίζει τα… νερά της πολιτικής είναι η αντίδραση και οι δικαιολογίες του. Το να τα ρίχνεις όλα στο χιούμορ, την ειρωνεία και το… πνεύμα δεν συνιστά τον καταλληλότερο χειρισμό. Διότι όλοι γνωρίζουν ότι με το χιούμορ και την… πλάκα οι άνθρωποι βγάζουν τα εσώψυχά τους. Ενίοτε όσα διστάζουν για λόγους κοινωνικής και πολιτικής ορθότητας να πουν όσα σκέφτονται στα σοβαρά. Πολύ περισσότερο οι καλλιτέχνες, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς εκφράζονται διαρκώς και με όλα τα μέσα, δηλαδή με κάθε μέσο. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι ο… μισογυνισμός του Μιθριδάτη, αλλά ο λόγος επιλογής του, επειδή (υποτίθεται ότι) έχει επιρροή στη νεολαία. Περσινά ξινά σταφύλια. Μέθοδοι της μεταπολίτευσης και –κυρίως- της δεκαετίας του 1980. Μέχρι αποδείξεως του εναντίον, ουσία μηδέν!       

Κινητικότητα… ακινήτων

Η ήδη μεγάλη κινητικότητα για μεταχειρισμένα ακίνητα – κατοικίες στο κέντρο και στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο με το πρόγραμμα για τη στέγαση των νέων ανθρώπων μέσω εξαιρετικά χαμηλότοκων δανείων – για την ακρίβεια μέσω της κρατικής επιδότησης για το 75% του επιτοκίου για αγορά πρώτης κατοικίας, σε αποκλειστικά ακίνητο 15ετίας ή παλαιότερο. Με τα ενοίκια να έχουν ξεφύγει στον… Θεό είναι σαφές ότι συμφέρει κάποιον να πληρώνει μία δόση που με τα σημερινά δεδομένα είναι χαμηλότερη από το μέσο ενοίκιο και στο τέλος της αποπληρωμής να έχει το δικό του σπίτι. Όπως λένε μεσίτες της Θεσσαλονίκης, όσοι ρωτούν κι ενδιαφέρονται στα σοβαρά δεν πτοούνται από το γεγονός ότι τα στεγαστικά δάνεια έχουν συνήθη διάρκεια 20 – 30 χρόνια για δύο λόγους: Αφενός, επειδή είναι δεδομένο ότι κάπου θα πληρώνουν ενοίκιο για να μένουν. Και αφετέρου, επειδή ακόμη και αν αποκτήσουν την κυριότητα του σπιτιού τους, αφού τα χρόνια έχουν περάσει, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα σπίτι, πέρα από το να εξυπηρετεί τις στεγαστικές ανάγκες μιας οικογένειας, συνιστά και περιουσιακό στοιχείο το οποίο θα μεταβιβαστεί στα παιδιά ή θα μείνει στους κληρονόμους. Και πάντως δεν πηγαίνει χαμένο. Παράλληλα, παράγοντες της αγοράς ακινήτων θεωρούν σωστή την απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει την περίμετρο των δικαιούχων αυτών των ευνοϊκών στεγαστικών δανείων μέχρι τα 39 χρόνια, καθώς η γενιά που μεγάλωσε και μπήκε στην παραγωγή τα τελευταία 15 χρόνια είναι η πιο άτυχη, αφού στην πράξη δεν είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει το δικό της σπίτι. Εν μέσω διαδοχικών κρίσεων ούτε αποταμίευση μπορούσε να κάνει κανείς ούτε –πολύ περισσότερο- να συνάψει τραπεζικό δάνειο, αφού τα κριτήρια έχουν γίνει πιο αυστηρά σε σύγκριση  με το παρελθόν. Με αυτά τα δεδομένα το ηλικιακό όριο των 39 ετών για τον σύζυγο ή τη σύζυγο αποδίδει μια κάποια δικαιοσύνη.

Χρηματοδοτικά κριτήρια

Τη νέα διάσταση στην αξία μιας επιχείρησης και συνακόλουθα στα κριτήρια χρηματοδότησής της έδωσε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒΕ για τις εξαγωγές, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής Εμπορικής Τραπεζικής της τράπεζας Πειραιώς Αντώνης Κατραούρας. Όπως σημείωσε τρία κριτήρια επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την «αξία» μιας επιχείρησης: οι ενέργειές της προς το περιβάλλον, η στάση της προς την κοινωνία, και η εταιρική διακυβέρνηση που εφαρμόζει. Αυτό είναι το τρίπτυχο του ESG (Environmental, Social and Governance). Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η τράπεζα Πειραιώς προσπαθεί να εκπαιδεύσει την επιχειρηματική κοινότητα στην λογική του ESG, υιοθετώντας κριτήρια χρηματοδότησης με βάση τον άνθρωπο και το περιβάλλον, επενδύοντας στην αειφορία του συστήματος και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Στο πλαίσιο αυτό η τράπεζα επιδοτεί τιμολογιακά τις χρηματοδοτήσεις που ακολουθούν τα κριτήρια ESG, δημιουργώντας επιχειρηματικά πρότυπα.
Κάτι ανάλογο –λίγο έως πολύ- προσπαθούν να κάνουν και οι άλλες τράπεζες, με τον τρόπο της η κάθε μία. Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει ολόκληρο το σύστημα των χρηματοδοτήσεων, κάτι που είναι περίπου υποχρεωμένη να το λαμβάνει, πλέον, υπόψιν της κάθε επιχείρηση. Είναι, ακριβώς, αυτή η κοινωνική προσέγγιση του επιχειρείν, που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αγορά. Όπως, άλλωστε, είπε ο κ. Κατραούρας, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσέγγισης του επιχειρείν, η Τράπεζα Πειραιώς, ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη του προγράμματος EQUALL που έχει σχεδιαστεί για να συμβάλλει στην ισότητα των φύλων. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας της Τράπεζας. «Γιατί η ευθύνη της Τράπεζας, κατά την άποψή μας, δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή ρευστότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Φιλιππίδης μαινόμενος

Πυρ και μανία είναι ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης που εκπροσωπείται από τον Εμπορικό Σύλλογο με το υπουργείο Ανάπτυξης και τον νόμο που ψήφισε τελευταία και δίνει τη δυνατότητα –υπό προϋποθέσεις- σε ορισμένες επιχειρήσεις να είναι ανοιχτές ακόμη και 24 ώρες το 24ωρο. Χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης εξέδωσε ανακοίνωση, στην κατάληξη της οποίας συμβουλεύει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να συμβουλεύεται τους φορείς του εμπορίου, πριν να νομοθετήσει για το εμπόριο. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Για να μη δημιουργείτε νόμους χωρίς καμία αξία, οι οποίοι δεν συμβάλλουν σε τίποτε εκτός της προώθησης των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων καταστημάτων, δημιουργώντας μια μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των επιχειρήσεων, καλό θα ήταν σε αυτές τις περιπτώσεις να συμβουλεύεστε τους Φορείς του εμπορίου, οι οποίοι απ’ ό,τι φαίνεται γνωρίζουν καλύτερα την αγορά». Όπως έλεγε χθες στους συνεργάτες του ο κ. Φιλιππίδης δεν είναι δυνατόν στον νόμο να υπάρχουν παραδείγματα επιχειρήσεων που θα μπορούν να μένουν ανοιχτές όλο το 24ωρο, όπως είναι τα ξενοδοχεία και τα γραφεία τελετών, τα οποία εξ’ αντικειμένου λειτουργούν πάντα 24 ώρες το 24ωρο. Μόνο που ο πρόεδρος του ΕΣΘ επιρρίπτει ευθύνες και στους συλλογικούς φορείς του εμπορίου. Ιδιαίτερα στη ΓΣΕΒΕΕ και στην ΕΣΕΕ, που ως κοινωνικοί εταίροι (υποτίθεται ότι) βρίσκονται σε διαρκή επαφή και διάλογο με την εκάστοτε κυβέρνηση, και επομένως θα έπρεπε να προλαβαίνουν τέτοιες αστοχίες. Σκοπεύει, μάλιστα, να θέσει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ που θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη το μεσημέρι στην Αθήνα, ώστε να υπάρξει αντίδραση, έστω και καθυστερημένα, με στόχο ο καινούργιος νόμος να μείνει στα χαρτιά.

Χειμωνιάτικο σκηνικό

Το χειμωνιάτικο σκηνικό ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη. Η βροχή μπορεί να δυσχεραίνει τις μετακινήσεις και να αυξάνει την ταλαιπωρία, αλλά η ατμόσφαιρα αποκτά γοητεία, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, που είναι τραβηγμένη στο χθεσινό σούρουπο, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο βρεγμένος δρόμος, τα θολά φώτα και ο γκρίζος ουρανός δημιουργούν την αίσθηση σε κάποιον να γυρίσει όσο πιο γρήγορα μπορεί στο σπίτι…