Skip to main content

Η Λάουρα Κέβεσι η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας

Η Κεβέσι απέκτησε φήμη ως σκληρή διώκτης της διαφθοράς στη Ρουμανία προτού ο υπουργός Δικαιοσύνης εξασφαλίσει την απόλυσή της τον Ιούλιο του 2018.

Η Λάουρα Κοντρούτσα Κέβεσι είναι η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας. Η Ρουμάνα έπιασε δουλειά την Τετάρτη και η θητεία της θα είναι επταετής, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα είναι η πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και κατά συνέπεια η πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα είναι στο Λουξεμβούργο. Στον θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μετέχουν 22 από τα 28 κράτη της ΕΕ. Δεν μετέχουν η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία, η Δανία, που γενικά διαθέτει ρήτρα εξαίρεσης από νομικά θέματα της ΕΕ, και η Βρετανία η οποία αναμένεται να αποχωρήσει από την Ένωση.

Ποια είναι η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας

Η Λάουρα Κεβέσι είναι η πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία. Είχε αποπεμφθεί από την κυβέρνηση, με τη δικαιολογία ότι υπερέβη τις εξουσίες της. Στον διορισμό της Ρουμάνας συμφώνησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Κεβέσι απέκτησε φήμη ως σκληρή διώκτης της διαφθοράς στη Ρουμανία προτού ο υπουργός Δικαιοσύνης εξασφαλίσει την απόλυσή της τον Ιούλιο του 2018. Αντιθέτως, οι Βρυξέλλες την είχαν επαινέσει για την αύξηση των ποσοστών των καταδικών σε ένα από τα πιο διεφθαρμένα μέλη της ΕΕ.

«Ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας θα διασφαλίσει, ώστε οι παραβάτες να παραπέμπονται όντως στη Δικαιοσύνη σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων εις βάρος του προϋπολογισμού της Ένωσης», δήλωσε ο επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, Γκίντερ Έτινγκερ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποτελεί πρωτοποριακό μηχανισμό, που θα δίνει προτεραιότητα στο διασυνοριακό έγκλημα. Απαντά στα αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών και εξοπλίζει τους Ευρωπαίους εισαγγελείς με νέα, τολμηρά εργαλεία, για να διερευνούν και να διώκουν αυτά τα εγκλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε σχετικά η αρμόδια επίτροπος, Βιέρα Γιούροβα, προσθέτοντας ότι «θα καταστεί πλέον δυνατή η σύσταση της νέας αυτής υπηρεσίας έως το τέλος του 2020».