Skip to main content

Οι εκλογές τον Δεκέμβριο, Κυριακή με δύο κρουαζιερόπλοια στη Θεσσαλονίκη και οι βιομήχανοι στη Βεργίνα

Γιατί τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της Αριστεράς επιμένουν σε αύξηση φόρων, ποια η πολιτική λογική Τρεμόπουλου και ποιοι οι λόγοι της επίσκεψης ΣΒΕ σε μουσείο στη Βεργίνα

Καλημέρα σας!

Η σκηνή είναι φανταστική, αλλά συχνά στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα τίποτα δεν είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα από κάτι… φανταστικό. Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές και τα επιτελεία του κόμματος προετοιμάζουν τα προγράμματα που θα παρουσιάσουν στους πολίτες. Πρόκειται για διαδικασία υποχρεωτική, όσο τυπική κι αν αποδεικνύεται στην πράξη, αφού ακόμη και στα κυβερνητικά κόμματα οι προγραμματικές εξαγγελίες πολύ συχνά ισοπεδώνονται από τη μετεκλογική πραγματικότητα. Η ομάδα προγράμματος, λοιπόν, συγκεντρώνει τις προτάσεις των διαφόρων ομάδων εργασίας και πολιτικού σχεδιασμού για να διαμορφώσει τις προτάσεις προς τον πρόεδρο και τους άλλους του ηγετικού πυρήνα, που θα ανάψουν το τελικό «πράσινο φως». Στην αρχή υπάρχουν οι ιδέες, ακολουθεί μια χοντροκομμένη κοστολόγηση και ύστερα μοιραία έρχεται η ερώτηση «από πού θα βρεθούν τα λεφτά;». Πρόκειται για θέμα το οποίο μετά βεβαιότητας θα θίξουν οι δημοσιογράφοι. Ανάμεσα στις απαντήσεις είναι βέβαιον ότι υπάρχει και η εξής: «Με φορολογία στους πλουσιότερους». Τώρα η έννοια του πλούσιου εξαρτάται από τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος. Όσο πιο αριστερά αλληθωρίζει το κόμμα τόσο χαμηλότερα μπαίνει ο πήχης του… πλούσιου. Κάπως έτσι, λοιπόν, όταν ένα στέλεχος βρεθεί σε τηλεοπτικό στούντιο και δεχτεί πιεστικές ερωτήσεις απαντάει με βάση όσα έχει ακούσει στις συσκέψεις και όχι με βάση το πολιτικώς ορθό εκείνη την ώρα. Γι’ αυτό τα «λάθη» που γίνονται στις δημόσιες τοποθετήσεις –τελευταία είναι τα παραδείγματα του κ. Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και της κ. Χρονοπούλου του ΠΑΣΟΚ μόλις τη Δευτέρα- αφορούν συνήθως το ευαίσθητο πεδίο των φόρων. Άλλωστε χθες για αύξηση στη φορολογία μερισμάτων από 5% σε 10% και 15% μίλησε, χωρίς αυτή τη φορά να το πάρει πίσω, ο κ. Δουδουνής του ΠΑΣΟΚ. Διότι έτσι έχουν μάθει να σκέφτονται τα περισσότερα πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα, μηδέ των πολιτικών αρχηγών εξαιρουμένων. Είναι εξπέρ στο να μοιράζουν προεκλογικά τον πλούτο στους Έλληνες πολίτες (επιδόματα, συντάξεις, δημόσιες δαπάνες κ.λπ.), αλλά τελείως αδιάφοροι στο πώς θα προκύψει ο πλούτος που μοιράζουν. Περιορίζονται, λοιπόν, στο ότι τα λεφτά θα βρεθούν από αύξηση φόρων και την ώρα της πίεσης το… ξεφουρνίζουν. Πίσω από τέτοιες τοποθετήσεις δεν υπάρχουν ούτε ακριβώς σαρδάμ ούτε ακριβώς προσωπικές απόψεις. Κάπου συζητήθηκαν αυτά τα ζητήματα και μοιραία κάποια στιγμή –έστω ενστικτωδώς- βγαίνουν στη… φόρα. Το εν πολλοίς παρεξηγημένο «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου έχει πολλούς κρυφούς θαυμαστές.

Εκλογές τον Δεκέμβριο

Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν –οριστικά και αμετάκλητα, υποστηρίζουν οι αρμόδιοι- οι εκλογές στα Επιμελητήρια της χώρας. Έτσι τα εκλεγμένα για τέσσερα χρόνια Διοικητικά Συμβούλια θα κλείσουν εξαετία, αφού με διάφορες αφορμές οι εκλογές αναβλήθηκαν όχι μία αλλά δύο φορές. Μια… αταξία που δεν λειτουργεί υπέρ της αξιοπιστίας ενός θεσμού, που στην Ελλάδα λειτουργεί μάλλον τυπικά και επιφανειακά. Διότι τα Επιμελητήρια της χώρας λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις σαν συνδικαλιστικά όργανα, παρά σαν σύμβουλοι της πολιτείας και συμπαραστάτες των μελών τους. Επίσης, λειτουργούν προς όφελος του κοινωνικού στάτους των διοικήσεων –και ειδικότερα των προέδρων τους. Όπως υπάρχουν περιπτώσεις στην περιφέρεια στις οποίες οι πρόεδροι είναι έμμισθοι και άλλες που οι πρόεδροι νοικιάζουν το ακίνητό τους στα Επιμελητήρια. Αν υπάρχει περίπτωση που ισχύουν και τα δύο θα σας… γελάσω. Εργασία από τη μια, μπίζνες από την άλλη…

Κυριακή με δύο κρουαζιερόπλοια στη Θεσσαλονίκη

Ως γνωστόν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δηλαδή στην ΟΛΘ ΑΕ έχουν πάρει «ζεστά» το θέμα της κρουαζιέρας. Έτσι, λοιπόν, την προσεχή Κυριακή 4 Ιουνίου ετοιμάζονται να υποδεχθούν για πρώτη φορά ταυτόχρονα δύο κρουαζιερόπλοια σε δύο διαφορετικούς Επιβατικούς Σταθμούς. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «Europa 2», της εταιρείας Hapag Lloyd Cruises, που είναι προγραμματισμένο να καταπλεύσει στις 8 το πρωί στο κρηπίδωμα 9, αξιοποιώντας τον ουσιαστικά και τυπικά νέο Επιβατικό Σταθμό στην ανακαινισμένη Αποθήκη 8 και το κρουαζιερόπλοιο «Celestyal Crystal» της εταιρείας Celestyal Cruises, που είναι προγραμματισμένο να καταπλεύσει στα κρηπιδώματα 4-8, αξιοποιώντας τον Επιβατικό Σταθμό «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», όπως γίνεται κάθε Κυριακή. Ειδικά οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «Europa 2» θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κατά τη διάρκεια αποβίβασης ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα με παραδοσιακούς χορούς, ενώ θα τους υποδεχθούν εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων για το θέμα της κρουαζιέρας φορέων της πόλης.

Θεσσαλονίκη όπως… Άγκυρα

«Κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που έχουν παρόμοιες θέσεις, να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια κοινής καθόδου, απηύθυνε ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία - Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος, προκειμένου, όπως ανέφερε, να αυξηθούν οι δυνατότητες διεκδίκησης της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης. Την πρότασή του αυτή ο κ. Τρεμόπουλος την επανέλαβε και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου». Αυτά έγραφε χθες σε ρεπορτάζ η Voria.gr και κάποιοι σκέφτηκαν την… Τουρκία. Η αντιπολίτευση συνασπίστηκε για να εκθρονίσει τον Ερντογάν, αλλά το μόνο που κατάφερε είναι να… χάσει. Διότι συνήθως η δράση φέρνει αντίδραση. Στην πολιτική το όλοι εναντίον ενός συχνά -αν όχι πάντα- ευνοεί τον έναν, που λογικά έχει πιο ξεκάθαρες και επομένως πιο κατανοητές θέσεις. Ούτε να τον είχε παρακαλέσει ο Ζέρβας τον Τρεμόπουλο. Φίλε Μιχάλη, εάν η σημερινή διοίκηση είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών στη Θεσσαλονίκη θα χάσει άσχετα εάν έχει απέναντί της έναν, δύο, πέντε ή δέκα. Εάν δεν χάσει, τότε μάλλον δεν θα πρόκειται για τη χειρότερη διοίκηση των  τελευταίων δεκαετιών.

Ο ΣΒΕ στη… Βεργίνα

Εξαιρετικά πρωτότυπη είναι η χθεσινή ανακοίνωση μετά φωτογραφιών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι δεν αναφέρεται σε κάποιο από τα ανοικτά θέματα της οικονομίας, της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και των άλλων πεδίων ενδιαφέροντος μιας επιχειρηματικής συλλογικότητας που φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει το σύνολο της ελληνικής μεταποίησης, αλλά στην επίσκεψη της διοίκησης του ΣΒΕ και εκπροσώπων επιχειρήσεων μελών του ΣΒΕ στο νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, στη Βεργίνα. Το να έχουν οι άνθρωποι –πολύ περισσότερο οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας- ευαισθησίες με τον πολιτισμό και την ιστορία, που στην Ελλάδα συνιστούν αναπτυξιακές συνιστώσες είναι θετικό. Ή… ουδέτερο. Τουλάχιστον δεν είναι αρνητικό. Άλλωστε ο πολιτισμός σε σημαντικό βαθμό είναι ατομικό και όχι ομαδικό χαρακτηριστικό. Μόνο που στην οικονομία και στην αγορά γίνονται πολλά, είναι ανοιχτά ακόμη περισσότερα μέτωπα, ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα ως οικονομικό και παραγωγικό σύστημα βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο. Κανονικά στον ΣΒΕ θα έπρεπε να καίγονται κατά προτεραιότητα για όλα αυτά. Να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να διατυπώνουν προτάσεις και να παίρνουν θέση για καθένα απ’ όλα αυτά. Πριν φτάσουν να… διαφημίσουν μια απλή επίσκεψη στη Βεργίνα. Άλλωστε ο πολιτισμός κάθε ανθρώπου καλλιεργείται κατά μόνας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.