Skip to main content

Η… μεγάλη εβδομάδα της Θεσσαλονίκης και τα χρώματα των ΗΑΕ στους δρόμους

Γιατί η Ευρώπη αναζητά εξωσυμβατικές λύσεις για το ενεργειακό και ποιοι είναι οι λόγοι που η Θεσσαλονίκη περιμένει τα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ.

Καλημέρα σας!

Καλή εβδομάδα!

Η έκφραση «έξω από το κουτί» είναι συνηθισμένη στον κόσμο του μάνατζμεντ και σημαίνει ότι μια πρόταση, μια ενέργεια, ακόμη και μια ερώτηση ξεφεύγει από τα δεδομένα, από τα καθιερωμένα. Οι πιο έξυπνοι μάνατζερς αναζητούν λύσεις και απαντήσεις «έξω από το κουτί», ιδιαίτερα όταν τα ζητήματα που τίθενται είναι από ασυνήθιστα έως ασύμμετρα. Πολύ απλά: δεν μπορείς να λύσεις με τους συνηθισμένους τρόπους μεθόδους ένα ασυνήθιστο πρόβλημα. Σε αυτή τη φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, που βρίσκεται ενώπιον του δυσκολότερου χειμώνα μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αλλά και στο οικονομικό πεδίο για μια κατάσταση ανάλογη του 2008 – 2009, με την κατάρρευση της Leeman Brothers. Το ενεργειακό πρόβλημα δεν είναι απλώς μεγάλο, αλλά και εντελώς ασυνήθιστο, αφού επηρεάζεται καθοριστικά από έναν κανονικότατο πόλεμο, που από μόνος του είναι κάτι έξω από τα… καθιερωμένα. Έτσι, λοιπόν, εκεί που οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Βορρά απέρριπταν πριν από πέντε μήνες την πρόταση της Ελλάδας και της Ιταλίας για πλαφόν στις τιμές αγοράς των ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) τώρα τη συζητούν και είναι έτοιμοι να την υιοθετήσουν και να την εφαρμόσουν. Η ΕΕ είναι πολύ μεγάλος καταναλωτής ενέργειας και δεν μπορεί να μην έχει λόγο, να μην επηρεάζει τις τιμές που αγοράζει. Μοιάζει, λοιπόν, τη λύση του προβλήματος να δίνει περισσότερο ο ευέλικτος Νότος, που πολύ συχνά σκέπτεται και ενεργεί «έξω από το κουτί», χωρίς αυστηρά πλαίσια, παρά ο πειθαρχημένος στη λογική του by the book και ορθόδοξος βορράς.

Η… μεγάλη εβδομάδα

Στην αφετηρία της… μεγάλης εβδομάδας για τη Θεσσαλονίκη, που κορυφώνεται με το διήμερο των εγκαινίων της 86ης Διεθνούς Εκθέσεως, οι ετοιμασίες για την διοργάνωση βρίσκονται στο φόρτε τους. Παρά τις δυσμενείς προβλέψεις των μετεωρολόγων για άστατο καιρό σήμερα. Στο εκθεσιακό κέντρο οι εργασίες στα περίπτερα και στους υπαίθριους χώρους βρίσκονται στο φουλ, ενώ και η υπόλοιπη πόλη προετοιμάζεται. Ειδικά οι επιχειρήσεις φιλοξενίας, εστίασης και διασκέδασης αναμένεται να ζήσουν ημέρες 2019, κάτι που έχουν μεγάλη ανάγκη μετά από δύο χρόνια περιορισμών. Αλλά και η ίδια η πόλη έχει ανάγκη την πανηγυρική ατμόσφαιρα της ΔΕΘ, ανεξαρτήτως ουσίας σε σχέση με τα τοπικά προβλήματα. Η έναρξη της σεζόν με την κανονική… βαβούρα που δημιουργούν τα εξ Αθηνών ορμώμενα καραβάνια πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, που αίφνης - άπαξ μία φορά το χρόνο, κάθε Σεπτέμβριο- θυμούνται «φίλους» και γνωστούς στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί εκτός από έθιμο κι ένα αξιόπιστο σήμα επιστροφής στην κοινωνική κανονικότητα.

Ο ουρανός των… ΗΑΕ

Ο ουρανός των κεντρικών δρόμων της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια τέτοια εποχή στολίζεται με διάφορους τρόπους. Η αρχή έγινε πριν από μερικά χρόνια με την αστερόεσα προς τιμή των ΗΠΑ. Ακολούθησαν τα φαναράκια προς χάριν της Κίνας και τα ελεφαντάκια λόγω Ινδίας. Φέτος που τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η ΔΕΘ – Helexpo στόλισε τον ουρανό των κεντρικών δρόμων της πόλης γύρω από το εκθεσιακό κέντρο με τα χρώματα της σημαίας του αραβικού κράτους -τώρα αν οι βροχές και τα μπουρίνια αφήσουν τον στολισμό στη θέση του είναι άλλο θέμα. Το κόκκινο, το πράσινο, το λευκό και το μαύρο είναι τα χρώματα που συμβολίζουν την αραβική ενότητα. Επιπροσθέτως το πράσινο συμβολίζει τη γονιμότητα, το λευκό την ουδετερότητα, το μαύρο τον πετρελαϊκό πλούτο που υπάρχει στο υπέδαφος της χώρας. Η σημαία και τα χρώματά της υιοθετήθηκαν το 1971, πριν από 51 χρόνια.

Καταλυτική παρέμβαση

Η ένταση στην οινοποιία Μαλαματίνα συνεχίζεται, αφού η κόντρα των εργαζομένων με τη σημερινή διοίκηση πήρε και πολιτικές -ή μάλλον κομματικές- διαστάσεις. Πέραν του ΚΚΕ, που συνήθως στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις ανεξαρτήτως αιτημάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να φανεί φιλεργατικός, με τους βουλευτές του να συναντιούνται και να φωτογραφίζονται με τους συνδικαλιστές. Το θέμα είναι ότι σε μια κόντρα ιδιοκτησίας – εργαζομένων σε μια ιδιωτική εταιρεία υπάρχει ο νόμος, τα κόμματα ελάχιστα μπορούν να προσφέρουν. Αντίθετα, η δήλωση - παρέμβαση του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα, τελευταίου απόγονου της οικογένειας που ίδρυσε την εταιρεία πριν από 127 χρόνια και την ήλεγχε μέχρι πέρσι, ήταν καταλυτική, ακόμη και για πολλούς από τους απεργούς. Ο Κ. Μαλαματίνας υπογράμμισε ότι προέχει να μην σταματήσει η παραγωγική διαδικασία στο εργοστάσιο. Σε απλά ελληνικά: η δουλειά φέρνει θέσεις εργασίας, ενώ όταν ένα εργοστάσιο κλείνει χάνονται όλες οι θέσεις εργασίας. Για να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Δεύτερο 112

Χθες το βράδυ στις 10 ήχησε δεύτερο 112 στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο ήταν πριν από λίγες ημέρες. Η Πολιτική Προστασία σε πλήρη δράση, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος οι πολλές προειδοποιήσεις να γίνουν συνήθεια και στο πραγματικό κίνδυνο αρκετοί πολίτες να μη δώσουν σημασία. Παν μέτρον άριστον, που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Σε όλα. Και σίγουρα στα μηνύματα του 112.