Skip to main content

Η Μείωση της Βλάβης έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, κι ας μην το γνωρίζουμε!

Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε, ενσωματώνοντας στην καθημερινότητά μας πρακτικές και προϊόντα μειωμένου κινδύνου

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να μειώσουμε άμεσα τις αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας και το περιβάλλον που ζούμε συνεχίζοντας όμως να κάνουμε ακριβώς ό,τι κάναμε και πριν;

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των Social Talks της Παπαστράτος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων επιβεβαίωσαν ότι η μείωση των αρνητικών συνεπειών από τη δραστηριότητά μας είναι εφικτή και λέγεται «Μείωση της Βλάβης».

Η μείωση της βλάβης αρχικά ξεκίνησε με στόχο τη διαχείριση εξαρτήσεων και ασθενειών, όπως π.χ. το αλκοόλ και ο HIV, εξελίχθηκε, όμως, και μπήκε σε πολλούς άλλους τομείς όπως είναι για παράδειγμα το κάπνισμα - ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην επιβάρυνση της δημόσιας υγείας, δεδομένου, μάλιστα, ότι το κάπνισμα είναι μια απολαυστική συνήθεια για τους περισσότερους από τους καπνιστές  που το έχουν επιλέξει.

Για τους καπνιστές βασική προτεραιότητα είναι η διακοπή του τσιγάρου. Η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, όμως, είναι η μοναδική – ενδεχομένως -  εναλλακτική για όσους καπνιστές δεν διακόπτουν. Πώς, λοιπόν, θα μπορούσε να μειωθεί η βλάβη από το κάπνισμα; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό φαίνεται να δίνουν τα επιστημονικώς τεκμηριωμένα εναλλακτικά προϊόντα με ή χωρίς καπνό. Η συζήτηση, δε, στην επιστημονική κοινότητα για τα πιθανά οφέλη που μπορεί να προκύψουν για τη δημόσια υγεία γίνεται όλο και πιο έντονη, καθώς η ζήτηση εντείνεται και ο αριθμός των  καπνιστών που υιοθετούν τα εναλλακτικά προϊόντα, σε ολόκληρο τον κόσμο, διαρκώς αυξάνεται. Γι’ αυτό μέχρι να σβήσει και το τελευταίο τσιγάρο, η συνεχής αναζήτηση τρόπων για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα είναι μία λύση που μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, το καμπανάκι που έχει χτυπήσει τα τελευταία χρόνια για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή μας, δεν άφησε ανεπηρέαστη την αυτοκινητοβιομηχανία, μια από τις πλέον «βαριές» βιομηχανίες της Ευρώπης. Στον τομέα αυτό η Ε.Ε. με την επιβολή ορίων στις εκπομπές ρύπων, ανάγκασε κολοσσούς της αυτοκίνησης να αναζητούν τρόπους και νέες τεχνολογίες για να μειώσουν τις εκπομπές αυτές σε σημαντικό ποσοστό στα νέα μοντέλα των αυτοκινήτων τους, περιορίζοντας έτσι τη βλάβη που προκαλείται από την οδήγηση.

Αντίστοιχα, και στον τομέα της ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος ακριβώς γιατί αποτελούν μία περισσότερο βιώσιμη επιλογή, για το περιβάλλον σε σχέση με τον λιγνίτη.

Η μείωση της βλάβης φαίνεται να έχει μπει για τα καλά ακόμα και στον κλάδο του real estate καθώς βλέπουμε όλο και συχνότερα σήμερα να αναπτύσσονται ακίνητα βιώσιμα με πράσινες τεχνολογίες και με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, με βασικό γνώμονα την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

Και μπορεί η μείωση της βλάβης να μην αποτελεί κάποια καινούργια «ανακάλυψη», ωστόσο, με την αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων που διαθέτει η επιστήμη και η τεχνολογία, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε, ενσωματώνοντας στην καθημερινότητά μας πρακτικές και προϊόντα μειωμένου κινδύνου, ώστε να δώσουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας.