Skip to main content

Οι έρευνες της Ιταλίας στο Ιόνιο και η νέα συμφωνία στα Βαλκάνια

Οι βλέψεις της Ιταλίας για έρευνα πετρελαίου στο Ιόνιο, οι συνομιλίες Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου για συμφωνία και η «τύχη» του Νίκου Ζαχαριάδη.

Μετά την Ελλάδα, η Ιταλία αποφάσισε να αρχίσει έρευνα πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος. Σύμφωνα με επίσημο δελτίο του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, η έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 2.200 km2 και θα επεκταθεί ως το θαλάσσιο όριο μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας.  

Οι Ιταλοί περιβαλλοντολόγοι αναφέρουν τις προεκλογικές υποσχέσεις του Κινήματος των 5 Αστέρων, κατά των θαλάσσιων ερευνών και κατά του αγωγού TAP, για τον οποίον λένε ότι δεν τον χρειάζονται. Όμως το Κίνημα των 5 Αστέρων και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, υπερασπίζονται τον εαυτό τους λέγοντας ότι αυτές οι έρευνες έχουν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι.  

Πληροφορίες αλβανικής εφημερίδας, αναφέρουν ότι οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου θα λήξουν με μια ιστορική συμφωνία που θα υπογραφεί στις αρχές Μαρτίου στην Ουάσιγκτον. Γιατί όχι στις Πρέσπες; Χάνουμε την ευκαιρία να καθιερωθεί η λίμνη ως κέντρο αποτυχημένων συμφωνιών.

Σύμφωνα με μια άκρως χαρακτηριστική και αποκαλυπτική έρευνα από το γνωστό τουρκικό Κέντρο Ερευνών, Konda, που έγινε πρόσφατα, (εφημερίδα Cumhürriıyet), μέσα στο διάστημα των τελευταίων 10 ετών και παρά την ξέφρενη εκστρατεία ισλαμοποίησης της Τουρκίας το ποσοστό των θρησκευόμενων υποχώρησε κατά 4% και από το 55% πήγε στο 51%.

Ακόμα και σε αυτούς που παραμένουν πιστοί στο Ισλάμ, όπως αναφέρεται, το ποσοστό που μετέχει στις θρησκευτικές τελετές από το 77% έπεσε στο 65%.

Φίλος της στήλης με ρώτησε γιατί σε παλαιότερο σημείωμά μου δεν συμπεριέλαβα την "τύχη" που επιφύλαξε η Αριστερά στον γνωστότερο ηγέτη της Νίκο Ζαχαριάδη, ο οποίος τελικά αυτοκτόνησε. Το κάνω τώρα. Ο Ζαχαριάδης, ανέλαβε την ηγεσία του Κ.Κ.Ε. το 1931 με εντολή της Κομιντέρν. Το 1934 ανακηρύχθηκε "αρχηγός", τίτλο πού διατήρησε ως το 1951. Άσκησε την ηγεσία ως το 1936 πού συνελήφθη, και μετά από το 1945 ως το 1956.

Το 1956 με επέμβαση της Μόσχας καθαιρέθηκε βιαίως από την ηγεσία του Κ.Κ.Ε. κατηγορούμενος για "αντισοβιετισμό", "τυχοδιωκτισμό", κ.λπ. Μετά την καθαίρεσή του διατυπώθηκαν εναντίον του πολλές κατηγορίες και χαρακτηρίσθηκε σαν "καταστροφέας του Κ.Κ.Ε.", "βρομόνερο", "τυχοδιώχτης", "χωρίς αρχές", "κακός δαίμονας του κινήματος", "υποκριτής", "φραξιονιστής", "συκοφάντης", "προβοκάτορας", "ύποπτος" και "φωνή του εχθρού".

Πάντα ταύτα, δεν τα έβγαλα από μυαλό μου. Όποιος θέλει λεπτομέρειες να ανατρέξει στο άρθρο "Γιατί και πώς καθαιρέθηκε ο Ν. Ζαχαριάδης", στην "Σοβιετολογία", του Φεβρουαρίου 1960.

Κοίτα να δεις τι γίνεται, με την πολλή "προοδευτικότητα". Αντικαταστάθηκε η τελετή ρίψης του Σταυρού στην Αθήνα, από την Δεξαμενή σε… πισίνα πολυτελούς ξενοδοχείου! Όπως γράφει η χριστιανική ιστοσελίδα "Κατάνυξις", με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων οργανώνονταν από τα προπολεμικά χρόνια μέχρι πέρυσι, οι τελετές στη Δεξαμενή και στο Κολυμβητήριο της περιοχής του Ολυμπιείου. Βασιλείς, Πρόεδροι της Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, δήμαρχοι και λοιποί αξιωματούχοι παρακολουθούσαν πρώτα την κεντρική τελετή στον Άγιο Διονύσιο, τη ρίψη του Σταυρού στη Δεξαμενή.

Στη συνέχεια, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων, τηρώντας τα έθιμα, οδηγούνταν στο Κολυμβητήριο, συνεχίζοντας την τελετή που πραγματοποιούνταν για τον αγιασμό των υδάτων τού πάλαι ποτέ κραταιού ποταμιού. Μια τελετή που εκφυλίστηκε στα χρόνια του δημάρχου Καμίνη, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, δηλώνει άθεος, και εφέτος η τελετή μεταφέρθηκε σε ξενοδοχείο. Του χρόνου σε ιδιωτική πισίνα κάποιου χορηγού;