Skip to main content

Η NASA παρουσίασε τη ντομάτα που χάθηκε στο διάστημα πριν 9 μήνες (vid)

Ήταν προϊόν καλλιέργειας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Απαλλάσσεται ο αστροναύτης που κατηγορήθηκε ότι την έφαγε

Είναι γνωστό ότι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) διεξάγονται συνεχώς διαφόρων ειδών πειράματα ανάμεσα στα οποία είναι η καλλιέργεια τροφίμων στις συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και έλλειψης φυσικού φωτός, νερού κλπ. ώστε να αναπτυχθούν οι βέλτιστες μέθοδοι δημιουργίας φρέσκων τροφών για τους αστροναύτες που θα πραγματοποιούν μακρινά ταξίδια όπως αυτά που σχεδιάζονται να γίνουν στον Άρη αλλά και στις βάσεις που θα δημιουργηθούν σε Σελήνη αρχικά και αργότερα στον Κόκκινο Πλανήτη.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε στον ISS το πείραμα Veg-05 στο οποίο καλλιεργήθηκαν  ζαρζαβατικά ανάμεσα τους και ντοματάκια της ποικιλίας Red Robin. Ο αστροναύτης της NASA Φρανκ Ρούμπιο είχε αναλάβει να κάνει τη συγκομιδή τον περασμένο Μάρτιο αλλά δυστυχώς χωρίς να γίνει γνωστό πώς συνέβη ο Ρούμπιο έχασε ένα ντοματάκι που ήταν σφραγισμένο σε πλαστικό σακουλάκι. Κάποια από τα λαχανικά θα τα έτρωγαν οι αστροναύτες ενώ άλλα θα επέστρεφαν στη Γη για αναλύσεις.

Διαβάστε σχετικάΒρέθηκε ντοματάκι που είχε χαθεί στο Διάστημα για οκτώ μήνες

Αν και έγιναν έρευνες για να βρεθεί το ντοματάκι τελικά δεν κατέστη δυνατή η ανεύρεσή του αφού το εργαστήριο είναι γεμάτο αντικείμενα από πειράματα και άλλα υλικά, ενώ και στον υπόλοιπο σταθμό αιωρούνται διαφόρων ειδών πράγματα. Ελέγχθηκαν ακόμη και οι αεραγωγοί μήπως είχε τρυπώσει εκεί το ντοματάκι αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Ρούμπιο κατηγορήθηκε ότι δεν έχασε όπως ισχυριζόταν το ντοματάκι αλλά απλά το έφαγε.

Τελικά το ντοματάκι εντοπίστηκε πριν από λίγες μέρες από το πλήρωμα του ISS και η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με αυτό το οποίο είναι φυσικά αφυδατωμένο αλλά έτσι αθωώνεται οριστικά ο Ρούμπιο από τις κατηγορίες εναντίον του κάτι που ανέφεραν γελώντας και οι συνάδελφοι του.

 

 

Πηγή: Naftemporiki.gr