Skip to main content

Η ΝΔ και οι στηρίξεις στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης - Αποφάσεις και προβληματισμοί

Πού θα δοθεί και πού όχι στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις υποψηφιότητες για τους 14 δήμους του νομού - Η ιδιαιτερότητα του κεντρικού δήμου και έξι σημεία προβληματισμού

Τις δικές της δημοσκοπήσεις θα τρέξει η Νέα Δημοκρατία προτού δώσει στήριξη σε κάποιον από τους δημάρχους της επιλογής της στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, τόνισε υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος στη Voria.gr.

Στη ΝΔ έχουν αποφασίσει ποιους θα στηρίξουν και μάλιστα ότι δε θα δοθούν στηρίξεις σε πολλούς δήμους. Γενική αρχή, όπως πληροφορούμαστε, είναι ότι θα υπάρξουν στηρίξεις μόνον στους μεγάλους δήμους της χώρας και θα αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του κόμματος εκεί όπου προκύπτουν πολλές "γαλάζιες" υποψηφιότητες, πέραν της μιας.

Ενώ στις Περιφέρειες ο κύβος ερρίφθη και αναμένεται κεντρική ανακοίνωση πολύ σύντομα για τους συνδυασμούς που θα υποστηρίξει το κόμμα, στους δήμους ακόμη υπάρχει προβληματισμός. Τουλάχιστον στους περισσότερους. Οι στηρίξεις στις Περιφέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες και πάντως πριν από το τέλος του μήνα, όπως τόνιζαν αρμόδια κομματικά στελέχη.

Για τους δήμους όμως, πέραν κάποιων πολύ ξεκάθαρων περιπτώσεων, θα ζυγιστούν όλα τα δεδομένα και οι αποφάσεις δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2023. Μάλιστα, προβληματισμός υπάρχει και για τον τρόπο των στηρίξεων, αν δηλαδή θα υπάρξει κάποια κομματική ανακοίνωση ή αν θα κλείσουν απλώς το μάτι προς συγκεκριμένους υποψήφιους.

Οι 13 δήμοι...

Για τη Θεσσαλονίκη είναι ξεκάθαρο ότι από τον τοπικό κομματικό μηχανισμό (πάντα σε συνεννόηση με τη διοίκηση του κόμματος) θα δοθούν άτυπες στηρίξεις σε υποψηφίους ορισμένων από τους 14 δήμους, με την περίπτωση του κεντρικού δήμου να είναι αυτή που θεωρείται θέμα πρωθυπουργού και εφόσον περάσει από τη βάσανο της αρμόδιας επιτροπής και της ή των δημοσκοπήσεων.

Έτσι, δεν θα χρειαστεί για παράδειγμα το κόμμα κεντρικά ή τοπικά να δώσει ανοιχτά κάποια στήριξη σε δημάρχους όπως ο Λάζαρος Κυρίζογλου (Αμπελοκήπων – Μενεμένης), ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης (Πυλαίας – Χορτιάτη) ή ο Διαμαντής Λιάμας (Βόλβης), όπως το κόμμα κεντρικά δεν είναι και αυτό που θα δώσει στήριξη σε δημάρχους όπως ο Γιάννης Δαρδαμανέλης (Καλαμαριάς), ο Γιώργος Τσαμασλής (Θερμαϊκού), ο Σταύρος Αναγνωστόπουλος (Χαλκηδόνος) ή ο Παντελής Τσακίρης (Ωραιοκάστρου). Αυτό θα το κάνει (εμφατικά όπως λένε) ο τοπικός κομματικός μηχανισμός.

Στους δήμους Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Θέρμης και Λαγκαδά, αναμένεται να κρατηθούν αποστάσεις, καθώς η κατάσταση είναι θολή, σε ορισμένους δήμους γαλάζια στελέχη συμμετέχουν σε περισσότερους του ενός συνδυασμούς και κανείς δεν θέλει να πάρει θέση υπέρ ενός ή άλλου υποψηφίου δημάρχου. Έτσι, οι όποιες στηρίξεις θα είναι σε προσωπικό επίπεδο κι όχι σε κομματικό, ούτε καν του τοπικού κομματικού μηχανισμού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Και ο δήμος Θεσσαλονίκης

Το μεγάλο πρόβλημα και κεντρικά και τοπικά είναι στην επιλογή για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Όχι επειδή υπάρχει κάποιο ζήτημα με την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος (για άλλους προφανώς, για άλλους πιθανότατα) και θα πάρει τη στήριξη, αλλά επειδή οι συνδυασμοί με γαλάζια στελέχη είναι πάρα πολλοί.

Αυτό, όπως λένε κομματικά στελέχη της ΝΔ, δημιουργεί συγκεκριμένα ζητήματα προβληματισμού:

-Πρώτον, η επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι δεδομένη προς το πρόσωπο του κ. Ζέρβα, οπότε θα είναι και δύσκολο να μην υποστηριχθεί ως υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία στη δημοτική αρχή, αφού το 2019 απορρόφησε πολλές γαλάζιες ψήφους έναντι του κομματικού υποψηφίου και ειδικά στον δεύτερο γύρο, ενώ έκτοτε ο κ. Ζέρβας στήριξε όλες τις κυβερνητικές επιλογές και αποκατέστησε στενές σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ συνέβαλε και στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις δίχως μάλιστα αστερίσκους, ώστε η ΝΔ να αυξήσει τα ποσοστά της στον κεντρικό δήμο.

-Δεύτερον, στον δήμο Θεσσαλονίκης επειδή είναι από τους μεγαλύτερους της χώρας, πρέπει να υπάρξει στήριξη και να είναι διακριτή, διότι θα εγγραφεί στις νίκες της ΝΔ ή στις ήττες της, αφού πολιτικά η κυριαρχία στις αυτοδιοικητικές εκλογές και σε πρώτο βαθμό κρίνεται από τους λίγους μεγάλους δήμους της χώρας.

-Τρίτον, η Θεσσαλονίκη έχει βουλευτή ήδη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε δεν μπορεί ο ίδιος και συνεπώς το κόμμα να βγάλει την ουρά του απέξω στις δημοτικές εκλογές στον μεγαλύτερο δήμο και να μην "υποδείξει" ποιον θα ήθελε στη διοίκηση για τα επόμενα χρόνια, που θα κληθεί να συνεργαστεί και μάλιστα πολύ στενά μαζί του και για την πρόοδο του κυβερνητικού έργου στην περιοχή.

-Τέταρτον, η πολυδιάσπαση των γαλάζιων τοπικών στελεχών σε διαφορετικές παρατάξεις δημιουργεί έτσι κι αλλιώς ζήτημα στη γαλάζια πολυκατοικία της Θεσσαλονίκης και συνεπώς οποιαδήποτε κι αν είναι η κομματική στήριξη θα δημιουργήσει προσωπικές πικρίες, οι οποίες με κάποιο τρόπο θα πρέπει να περιοριστούν μετά τις εκλογές.

-Πέμπτον, υπάρχει μια κακή παράδοση που πρέπει να σπάσει στον δήμο Θεσσαλονίκης για τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή η παράδοση λέει ότι όποιον στήριξε το κόμμα στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις για τον δήμο Θεσσαλονίκης, από το 2010 και μετά, αυτός απέτυχε να εκλεγεί δήμαρχος. Μετά τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, οι κ.κ. Κώστας Γκιουλέκας (2010), Σταύρος Καλαφάτης (2014), Νίκος Ταχιάος (2019) απέτυχαν να εκλεγούν δήμαρχοι στον κεντρικό δήμο, παρότι όλοι πέρασαν στον δεύτερο γύρο.

-Έκτον, εφόσον το κόμμα δώσει στήριξη σε συγκεκριμένο υποψήφιο, τότε θα πρέπει πέραν του στελεχιακού δυναμικού και της κομματικής βάσης να ενεργοποιηθούν και να δουλέψουν για την εκλογή του και οι τοπικοί βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης και κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο είναι πρόθυμοι και κατά πόσο θα ήθελαν να εμπλακούν σε μια μάχη με περισσότερους του ενός γαλάζιους υποψήφιους, που σίγουρα θα διχάσει και την εκλογική βάση τους, με τις όποιες επιπτώσεις στους σταυρούς τους μελλοντικά... Άρα ένα ζήτημα είναι πώς θα κινητοποιηθούν στην κεντρική γραμμή και οι βουλευτές Θεσσαλονίκης.

Τα έξι αυτά σημεία (πιθανώς και άλλα περισσότερα) προβληματίζουν μεν, αλλά αυτός ο προβληματισμός είναι γόνιμος, διότι πολύ απλά αυτό που θέλει τουλάχιστον κεντρικά η ΝΔ είναι να στηριχθεί η υποψηφιότητα Ζέρβα και αυτή να κερδίσει τον δήμο. Τόσο απλά.

Υπάρχει όμως κι ένα στοιχείο που μπορεί ίσως να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Είναι ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά. Ούτε καν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να πάρει ανάλογη απόφαση το 2019, όταν η γαλάζια πολυκατοικία της Θεσσαλονίκης πάλι αποτελούταν από ενοίκους που στις δημοτικές εκλογές δεν αντάλλασαν ούτε καλημέρα κι ας ζούσαν σε διπλανά διαμερίσματα. Κι αυτό επειδή και τότε τα γαλάζια στελέχη της Θεσσαλονίκης είχαν μοιραστεί σε έξι υποψηφιότητες (Νίκος Ταχιάος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Γιώργος Ορφανός, Μάκης Κυριζίδης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Χάρης Αηδονόπουλος). Τότε ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα έδωσαν τη στήριξη στον Νίκο Ταχιάο, ο οποίος βγήκε πρώτος την πρώτη Κυριακή και έχασε τη δεύτερη από τον κ. Ζέρβα.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, ο κ. Ζέρβας απέκτησε καλές έως στενές σχέσεις όχι μόνο με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και με το περιβάλλον του και με τα στελέχη της κυβέρνησης και με τους τοπικούς κομματικούς παράγοντες της ΝΔ και με τον κομματικό μηχανισμό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον μέρος του σώματος της Νέας Δημοκρατίας. Και πάντως όχι τόσο "ξένος" όσο τον θεωρούσαν κάποιοι το 2019. Οι γαλάζιες υποψηφιότητες είναι πλέον του Γιώργου Ορφανού, του Δρόσου Τσαβλή και του Σάκη Τζακόπουλου. Όλοι τους προέρχονται από τα σπλάχνα της τοπικής ΝΔ και συνιστά θέμα συζήτησης το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να περιοριστεί αυτή η πολυδιάσπαση.

Με αυτά τα δεδομένα, τη λύση στη γαλάζια στήριξη στον κεντρικό δήμο, δεν θα τη δώσει καμιά δημοσκόπηση, αφού πάνω κάτω όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα την ίδια τάση δείχνουν (εκτός πια κι αν προκύψουν άλλα ευρήματα στη δημοσκόπηση του κόμματος). Ο κ. Ζέρβας εάν δεν συμβεί κάτι θεαματικό θα στηριχθεί από τη ΝΔ και απλώς αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα γίνει κάπου στην περίοδο της ΔΕΘ...