Σάββατο 4 Ιουλίου 2020
x

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΟΚΤΩ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί την Ευρώπη να πάρει αποφάσεις ενώ χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ειδομένη ως ντροπή όλης της Ευρώπης.

Έναν οδικό χάρτη οκτώ συγκεκριμένων σημείων άμεσης δράσης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για να δοθεί διέξοδος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, παρουσίασε σήμερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στην προσύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε-Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην επιδιωκόμενη συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία, ζητώντας από τους Σοσιαλιστές συναδέλφους της να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα ώστε να μην παραδοθούν τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία και να μην αγνοηθούν θέματα αρχής, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των κρατών-μελών, της διεθνούς έννομης τάξης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και το προσφυγικό είναι δύο ξεχωριστά θέματα που δεν μπορούν να συνδεθούν, ούτε μπορεί καθ' οποιονδήποτε τρόπο να μη ληφθούν υπόψη οι σταθερές θέσεις της Κύπρου», είπε η Φ. Γεννηματά. «Οποιαδήποτε συσχέτιση των δύο αυτών θεμάτων απαιτεί την επαναβεβαίωση των συμπερασμάτων του Ελσίνκι για την ειρηνική διευθέτηση συνοριακών διαφορών και την παραπομπή τους στο Διεθνές Δικαστήριο», συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε αυστηρή κριτική στην έλλειψη αλληλεγγύης που επιδεικνύεται από κάποια κράτη-μέλη που ακολουθούν πολιτική κλειστών συνόρων υπονομεύοντας το καθεστώς Σένγκεν και δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα. «Αυτή η πρακτική πρέπει να τελειώσει αμέσως,» είπε η κ. Γεννηματά. «Καμία χώρα δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τα λάθη άλλων και η Ε.Ε έχει συνολική ευθύνη για τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, κάτι που δεν κάνει αποτελεσματικά», είπε.

Τα οκτώ σημεία τα οποία ζήτησε η Φ. Γεννηματά να υιοθετήσουν οι σοσιαλιστές ηγέτες είναι τα εξής:

-υλοποίηση της διαδικασίας επαναπροώθησης μεταναστών/προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία.

-μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα

-αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και δημιουργία Μόνιμων Μηχανισμών Μετεγκατάστασης και Επανεγκατάστασης

οικονομική στήριξη, όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και της Ιορδανίας και Λιβάνου που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

-σύσταση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής ώστε να απεμπλακεί σταδιακά το ΝΑΤΟ από τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων

-δημιουργία ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση των επιστροφών με την αναβάθμιση του ρόλου της Frontex

-οικονομική στήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τις προσφυγικές ροές

-δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για ευπαθείς ομάδες αλλά και στήριξη τους στους τόπους διαμονής τους (επαναφορά της πρότασης της Επιχείρησης «Κιβωτός» που είχε προτείνει η Φ. Γεννηματά στην προσύνοδο της Μάλτας τον περασμένο Νοέμβριο)

Μετά την ολοκλήρωση της προσυνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών η κ. Γεννηματά δήλωσε:

«Η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει επιτέλους αποφάσεις. Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι ντροπή για την Ευρώπη όχι μόνο για την Ελλάδα. Σε αυτή τη σύνοδο ο πρωθυπουργός της χώρας έχει μία σημαντική ευκαιρία να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και την εθνική γραμμή που χαράξαμε οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα από όλα όσα συμφωνήσαμε. Κατέθεσα οχτώ συγκεκριμένες προτάσεις, με τις οποίες πιστεύω ότι μπορεί να ανακουφιστεί άμεσα το πρόβλημα στην Ελλάδα αλλά και να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ