Skip to main content

Η ουρά της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ανταλλαγή υπουργών με τα Σκόπια

Το αίτημα να γίνεται η Λειτουργία στη σλαβομακεδονική γλώσσα στις ελληνικές εκκλησίες και η ιδέα ανταλλαγής υπουργών με τα Σκόπια

"Κασσάνδρες", "στρουθοκαμηλισμός", "σπέκουλα", είναι κάποιες από τις λέξεις που χρησιμοποίησε σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια και τις επαφές της με τον Ζόραν Ζάεφ και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ.

 Η υπουργός ίσως δεν έχει κατανοήσει ακόμη τον ρόλο της νέας θέσης της, και ότι δεν απευθύνεται στο πολιτικό της ακροατήριο αλλά στην Διεθνή Κοινότητα. Βέβαια, η Αριστερά κάνει την επανάστασή της. Πώς θα το δείξει, αφού με έργα δεν μπορεί; Ο Αλέξης Τσίπρας με το ανοικτό πουκάμισο και η Σία με το λεξιλόγιο της παρέας της δίνουν το στίγμα και της πολιτιστικής μας κατάστασης.

Τη Λειτουργία στη σλαβομακεδονική γλώσσα στις εκκλησίες στην Ελλάδα, όπου ζουν χριστιανοί που μιλούν το ιδίωμα, ζητάει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το κόμμα "Ουράνιο Τόξο". Εκτός από τον Βαρθολομαίο, πριν από ένα μήνα σε συνάντηση  με τον υπουργό Παιδείας στη Φλώρινα, υπέβαλε αίτημα για τη μελέτη της "σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας" στη δημόσια ελληνική εκπαίδευση σε περιοχές όπου ομιλείται. Η "ουρά" της επαίσχυντης Συμφωνίας είναι πολύ μεγάλη.

Δοκιμάζει τα όρια της ανοχής των Συμμάχων της στο ΝΑΤΟ η Τουρκία. Τις προηγούμενες ημέρες ενώ είχε προγραμματισμένες κοινές ναυτικές ασκήσεις με συμμάχους, που στόχο είχαν την Ρωσική παρουσία στην Μαύρη Θάλασσα, ταυτόχρονα η Άγκυρα αποδείχθηκε ότι πραγματοποιούσε κοινές ναυτικές ασκήσεις και με την Ρωσία [εναντίον του ΝΑΤΟ;].

 Είναι εξοργισμένοι οι Αλβανοτσάμηδες με τον Έντι Ράμα, για τις αλλαγές που επήλθαν στα διαβατήρια των Αλβανοτσάμηδων. Δημοσίευμα παρουσιάζει το διαβατήριο ενός γέροντα 79 ετών που ενώ το παλαιότερο έγραφε ότι είχε γεννηθεί στο Βαρφάνι Τσαμουριά / Varfanj, Çamëri, το νέο διαβατήριό του γράφει Varfanj, ALB.

 «Ανακύπτει ένα ερώτημα -γράφει το δημοσίευμα- πού βρήκε ο συντάκτης το ανύπαρκτο Βαρφάνι στην Αλβανία»; Προσθέτει ότι το χωριό Βαρφάνι στην "τσαμουριά" είναι καταγεγραμμένο στον ΟΗΕ ως Παραπόταμος που ανήκει στην  Ελλάδα.

 Το περιοδικό Ελ Αχραμ Ελ Αράμπι, καθώς αντανακλά τις απόψεις του αιγυπτιακού κράτους θεωρείται ένα ημιεπίσημο περιοδικό. Στο εξώφυλλο του έχει τη φράση "σατανάς" για τον Ερντογάν. Εντύπωση επίσης προκαλούν τα κεφάλαια που παραθέτει όπως "βρόμικοι φάκελοι", "κρυφές συμφωνίες" και "έγγραφα συνωμοσίας". Στο ειδικό τεύχος για τον Ερντογάν εμφανίζεται μία εικόνα του Ερντογάν με αίματα και χρησιμοποιείται η φράση "σατανάς".

Την ανταλλαγή του "Δρομέα", γνωστού γλυπτού του καλλιτέχνη, Κώστα Βαρώτσου δίπλα στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας, με το μεγάλο άγαλμα που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο στο κέντρο των Σκοπίων φέρεται να πρότεινε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

Η είδηση ξεφεύγει από τα όρια της πολιτικής ανάλυσης. Πάντως, εγώ θα πρότεινα να κάνουμε ανταλλαγή υπουργών. Επειδή τα θεωρούμενα "παιδαρέλια" των Σκοπίων, έβαλαν τα γυαλιά στους δικούς μας, που αρκέστηκαν στο ύφος.