Skip to main content

Οι πέντε άξονες Τζιτζικώστα για τη Μακεδονία του 2030

Στην τελετή ορκωμοσίας του, ο περιφερειάρχης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, λέγοντας «ενώνουμε τους Μακεδόνες κάτω από ένα κοινό όραμα».

Σε πέντε άξονες βασίζεται το σχέδιο (ολοκληρωμένο και κοστολογημένο, όπως το χαρακτήρισε) του Απόστολου Τζιτζικώστα για τη «Μακεδονία του 2030», που παρουσίασε στην αποψινή τελετή ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο περιφερειάρχης μάλιστα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, λέγοντας: "ενώνουμε τους Μακεδόνες κάτω από ένα κοινό όραμα".

Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε τη δέσμευση της βραδιάς των περιφερειακών εκλογών ότι θα είναι περιφερειάρχης όλων των Μακεδόνων και έστειλε επίσης κι ένα πολιτικό μήνυμα, λέγοντας ότι «είναι η ώρα να κάνουμε και στη χώρα μας το μεγάλο βήμα μπροστά, τη μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση». Μήνυμα που δεν αφορά μόνο στην κυβέρνηση, αλλά προφανώς και στην πρόθεσή του σ' αυτή την περίοδο να διεκδικήσει την ηγεσία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας...

Η λέξη «Μακεδονία» αναφέρθηκε πολλές φορές στην ομιλία του περιφερειάρχη, ενώ έκλεισε με τη φράση: «Η Μακεδονία πάντα τα καταφέρνει».

Ο περιφερειάρχης ήταν ενωτικός στην ομιλία του και ζήτησε τη συνεργασία όλων τα επόμενα τέσσερα χρόνια για το καλό του τόπου.

Οι πέντε άξονες

Οι πέντε άξονες του σχεδίου Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι:

1.Η Κεντρική Μακεδονία γίνεται η πιο φιλική περιφέρεια της χώρας στις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

2.Η Κεντρική Μακεδονία γίνεται η περιφέρεια που θέλεις να ζεις. Ανθρώπινη με καλύτερη ποιότητα ζωής και προστασία για όλους.

3.Η Κεντρική Μακεδονία που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον με δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

4.Η Κεντρική Μακεδονία με ένα πλήρες, αναβαθμισμένο και σύγχρονο δίκτυο υποδομών σε όλους τους τομείς.

5.Η αποτελεσματική Περιφέρεια που παρέχει υψηλής ποιότητας και ταχύτητας υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

«Όλοι μαζί αλλά και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, υπογράφουμε ένα άρρηκτο συμβόλαιο με τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, με το οποίο αναλαμβάνουμε τη δέσμευση ότι τα επόμενα χρόνια πρώτα και πάνω απ' όλα, θα βάζουμε τα συμφέροντα αυτού εδώ του τόπου, της γεωγραφικά μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, των επτά περιφερειακών ενοτήτων και των 2 εκατομμυρίων πολιτών», είπε ο κ. Τζιτζικώστας δεσμευόμενος ότι θα διοικήσει χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς, με ενότητα, συνεργασία και συνέπεια.

Στόχος και κοινό όραμα

Στόχος του κ. Τζιτζικώστα, όπως είπε, είναι «να χτίσουμε μια Μακεδονία ισχυρή, σύγχρονη και ανθρώπινη, που θα αντανακλά τον καλύτερό μας εαυτό, τα ιδανικά και τις αξίες μας, το δυναμισμό και τις ικανότητές μας, τη δημιουργικότητα των ανθρώπων αυτού του τόπου.

Άλλωστε, στη συνείδηση των πολιτών η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει καθιερωθεί όλα αυτά τα χρόνια ως φορέας αποτελεσματικότητας και σταθερότητας, που κράτησε όρθια τη Μακεδονία στα πιο δύσκολα χρόνια, που στήριξε στην πράξη την κοινωνία και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, που πάλεψε με όλες τις δυνάμεις της, δίπλα στις τοπικές επιχειρήσεις, στους παραγωγούς, στους αγρότες και τους επαγγελματίες, που πέτυχε μεγάλες νίκες και πρωτιές, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στις εξαγωγές, στον τουρισμό, στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, στην υλοποίηση έργων».

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, όπως είπε ο περιφερειάρχης, είναι αναγκαία η ενότητα όλων των Μακεδόνων κάτω από ένα όραμα: «Τα επόμενα χρόνια έχουμε πολλά να κάνουμε. Σύμμαχός μας στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι πάντα οι αξίες μας, που έρχονται από παλιά, όμως δεν είναι ούτε ξεπερασμένες, ούτε φθαρμένες, είναι βαθιές και αναλλοίωτες. Προχωράμε με εργατικότητα, θάρρος, αφοσίωση, επιμονή και διεκδικητικότητα. Με συνεργασία, αλληλεγγύη, πατριωτισμό, αγάπη για τον τόπο μας. Προσωπικός μου στόχος δεν είναι η ευημερία αποστειρωμένων αριθμών και δεικτών, που θα ανακηρύξουν επιτυχημένη τη διοίκησή μας. Στόχος είναι να ενώσουμε τους Μακεδόνες κάτω από ένα κοινό όραμα, που δεν είναι άλλο από ένα μέλλον διαφορετικό, ένα μέλλον καλύτερο, με δυνατότητες, προοπτικές και ευκαιρίες για όλους, με ανθρώπους που θα νοιώθουν σιγουριά, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, για τη ζωή τους, τη δουλειά τους, την οικογένειά τους. Και σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας, που ονειρεύονται αυτό το καλύτερο μέλλον και που είτε είναι σήμερα εδώ, είτε βρίσκονται σε κάποια γειτονιά, σε ένα χωριό ή σε κάποια πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας ένα πράγμα θέλω να τους πω απόψε: Μην ακούτε άλλο τις αμφιβολίες ή τους φόβους σας, ακούστε τις ελπίδες και τις μεγαλύτερες προσδοκίες σας. Γιατί αξίζουμε και δικαιούμαστε το καλύτερο. Γιατί όλοι μαζί, ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Γιατί η Μακεδονία πάντα τα καταφέρνει».

Το παρών στην ορκωμοσία έδωσε βέβαια ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου μαζί με την προϊστάμενη του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.

Από βουλευτές στην ορκωμοσία έδωσαν το παρών οι Κώστας Γκιουλέκας, Δημήτρης Κούβελας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Σάββας Αναστασιάδης και ο βουλευτής Έβρου Αλέξανδρος Δεμερτζόπουλος από τη ΝΔ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ παρέστησαν οι Σωκράτης Φάμελλος, Δώρα Αυγέρη και ο Κώστας Ζουράρις, ενώ το ΚΙΝΑΛ εκπροσώπησε ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Φραγγίδης.

Παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου και οι περισσότεροι εκ των 38 δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αισιόδοξος για τη συνεργασίας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του ότι «θα έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία την επόμενη τετραετία σε υποδομές και υπηρεσίες ώστε το 2023 να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τη Θεσσαλονίκη».