Skip to main content

Η πολιτική του ζεϊμπέκικου, ο πολιτισμός της… Αθήνας και μια Βραζιλιάνα στον Όλυμπο

Η περίπτωση Πατούλη και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέσω του… ζεϊμπέκικου - Οι αποδείξεις για την αύξηση στις πωλήσεις κλιματιστικών είναι στα… σκουπίδια - Η προνομιακή επιχορήγηση των πολιτιστικών ομάδων της Αθήνας και το κονδύλι των 800.000 ευρώ

Στον ρυθμό του… ζεϊμπέκικου κινείται η πολιτική ζωή του τόπου, αφού μετά το πάθημα Πατούλη πολλά τοπικά ξεκαθαρίσματα φαίνεται να εξελίσσονται με βάση τη δημόσια -και ιδιαιτέρως την χορευτική- συμπεριφορά υποψηφίων, συνυποψηφίων, ανθυποϋποψηφίων και αντιπάλων. Το σκηνικό δεν είναι το καλύτερο δυνατό, αν και -εδώ που τα λέμε- οι άνθρωποι που κατέχουν δημόσια αξιώματα δεν χρειάζεται ούτε να χορεύουν, ούτε να ενθουσιάζονται, ούτε να… δακρύζουν και να λυπούνται σε δημόσια θέα. Ας το κάνουν στο σπίτι τους, με τους οικείους και τους φίλους τους. Εάν, δηλαδή, σώνει και καλά θέλουν να εκφραστούν ή να εκτονωθούν με αυτό τον τρόπο. Καλώς ή κακώς στην Ελλάδα είναι τόσα τα προνόμια των ανθρώπων που κατέχουν δημόσια αξιώματα, ώστε κατά κάποιο τρόπο η ουδέτερη δημόσια συμπεριφορά τους επιβάλλεται, αφού ακριβώς λόγω των προνομίων εύκολα μπορούν να παρεξηγηθούν. Και για την ιστορία καλό είναι να θυμόμαστε ότι τον χαμό με τα ζεϊμπέκικα των πολιτικών προσώπων ξεκίνησε επί Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος συνήθιζε να ρίχνει κάποιες στροφές την ημέρα -ή μάλλον τη νύχτα- της γιορτής του, εννοείται σε σχετικώς κλειστό κύκλο. Αλλά τότε δεν υπήρχαν κινητά, ενώ οι φωτογραφικές μηχανές δεν μπορούσαν εύκολα να κρυφτούν, οπότε τα ζεϊμπέκικα των πολιτικών -διότι στον τόπο υπήρχαν ανέκαθεν μερακλήδες- έμεναν κατά βάση σε ιδιωτικό κύκλο. Ενώ σήμερα όποιος το κάνει σε δημόσιο χώρο, δηλαδή εκτός του σπιτιού του, και νομίζει ότι δεν καταγράφεται είναι απλώς αφελής και επιπόλαιος.      

Τα χαμόγελα του… καύσωνα  

Χαμόγελα φαίνεται να έφερε ο καύσωνας στις επιχειρήσεις που πουλούν συστήματα κλιματισμού. Όπως αποδεικνύεται από μια βόλτα σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που το τελευταίο διάστημα αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αγορά κλιματιστικών και ανεμιστήρων. Μπορεί η αύξηση των τιμών της ενέργειας αρχικά να αποθάρρυνε κάποιους καταναλωτές από το να επενδύσουν σε air condition, όμως το κύμα καύσωνα και η επιθυμία να μην υποφέρουν τα βράδια από τη ζέστη τους έκανε να αλλάξουν γνώμη και να αγοράσουν μαζικά κλιματιστικά. 

Μάρτυρες γι’ αυτό τα δεκάδες κουτιά που ξεχειλίζουν τους κάδους απορριμμάτων και μαρτυρούν στους διερχόμενους τις αγορές των γειτόνων τους. Πάντως πέρα από τα σκουπίδια που αποτελούν τους…μαρτυριάρηδες των αγορών, οι ίδιοι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για αύξηση πωλήσεων σε κλιματιστικά που αγγίζει το 10% με 15% την περίοδο που διανύουμε έναντι της περσινής χρονιάς. Οι περισσότεροι πάντως επέλεξαν μικρές μονάδες των 9.000 BTU.

Τα 800.000 ευρώ του υπ. Πολιτισμού   

Ο πολιτισμός είναι η μεγάλη απάντηση στην αγωγή της ψυχής των πολιτών και αποτελεί αποδεδειγμένα το μεγάλο λιμάνι ειδικά για τις κοινωνίες που βρίσκονται σε κρίση. Για παράδειγμα, στη Βενεζουέλα 370.000 παιδιά έμαθαν να παίζουν μουσική και έφτιαξαν ορχήστρες μέσα από το El Sistema του οικονομολόγου και μουσικού Χοσέ Αμπρέου που μάζευε παιδάκια από τις φτωχογειτονιές και τους μάθαινε μουσική κρατώντας τα έτσι μακριά από τα ναρκωτικά και τις συμμορίες. Η Θεσσαλονίκη ήταν (και είναι) πάντα πρωτοπόρα σε θέματα πολιτισμού. Η δεκαετής οικονομική κρίση και τα προβλήματα που γέννησε αυτή,  μοιραία χτυπήθηκε και ο πολιτισμός. Όμως οι προσπάθειες που καταγράφονται από ομάδες πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη είναι αξιοσημείωτες και το κοινό της πόλης τις επιβραβεύει. Μαθαίνουμε όμως ότι δεν τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης από το αθηνοκεντρικό κράτος. Πηγές αναφέρουν ότι οι σχετικές επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ σε δεκάδες ομάδες, ενώ στη Θεσσαλονίκη δίνονται ψίχουλα σε λίγους. Μιλάμε για μεγάλη δυσαναλογία, σε ένα συνολικό κονδύλι 800.000 ευρώ. Θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες… Σε κάθε περίπτωση ας μη ξεχνάμε ότι η «βασίλισσα του πολιτισμού» στις κυβερνήσεις Μητσοτάκη, η μόνιμη υπουργός Μενδώνη, είναι έντονα αθηνοκεντρική. Αυτή η φήμη τη συνοδεύει από τότε που ήταν Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Άλλωστε στο συγκεκριμένο πεδίο του κρατικοδίαιτου πολιτισμού Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα. Ανέκαθεν.  

Η εκρηκτική Λορένα στον Θρόνο του Δία
 

Φωτιές άναψε μια εκρηκτική Βραζιλιάνα στον Όλυμπο. Η 38χρονη Λορένα, γιατρός στο επάγγελμα, μαζί με τον δικηγόρο σύζυγό της, ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, απόλαυσαν τις διακοπές τους στις Κυκλάδες και θέλησαν να επισκεφτούν τον Όλυμπο. Τα είχαν όλα κανονισμένα και κλεισμένα από την πατρίδα τους. Ωσάν γαζέλα η Λορένα φόρεσε τα αθλητικά της ρούχα, ορειβατικά παπούτσια και σκαρφάλωσε στα 2.650 μέτρα -πάντα με τον σύζυγό της-, όπου διανυκτέρευσε στο καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος. Σχολίασε την απίστευτη θέα, την αύρα που εκπέμπει το βουνό των Θεών, αλλά και τις πάνω από 60 σκηνές που είδε περιμετρικά του καταφυγίου, καθώς και στο μονοπάτι που οδηγεί στον Θρόνο του Δία. Εκείνο που της έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως από τις καυτές Κυκλάδες βρέθηκε στους 7ᴼC -το βράδυ μάλιστα η θερμοκρασία πέφτει ακόμη περισσότερο-, αλλά και το γεγονός πως άνεμοι με ταχύτητα 100 χλμ. την ώρα σάρωναν τα πάντα στο πέρασμά τους. Αρνήθηκε ωστόσο πεισματικά να βγάλει φωτογραφίες με το προσωπικό του καταφυγίου και άλλους επισκέπτες... Πόσο κρίμα!!!

Επιχειρείν και δεοντολογία 

Την περίοδο του θέρους στα τουριστικά μέρη υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν σκοπό αποκλειστικά και μόνο το κέρδος. Ουδέν περίεργο. Αυτός είναι ο ρόλος τους, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται η δεοντολογία και ο νόμος. Διότι ως γνωστόν και τα δύο παραβιάζονται με πολλές μεθόδους και… ευρεσιτεχνίες. Βέβαια… ομορφιές αυτού του τύπου δεν συμβαίνουν μόνο σε παραθαλάσσια μέρη, αλλά και στην πόλη. Χαρακτηριστικό είναι ένα σκηνικό που συμβαίνει σε κατάστημα εστίασης σε περιοχή λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Το μαγαζί επρόκειτο να φιλοξενήσει καλεσμένους βάπτισης, που έγινε εν μέσω καύσωνα. Άλλωστε αυτά προγραμματίζονται καιρό πριν και δεν μπορούν να προβλεφθούν τα καιρικά φαινόμενα. Ο επιχειρηματίας ωστόσο θεώρησε λογικό  να μην ενημερώσει αυτούς που πλήρωσαν για το τραπέζι ότι το μαγαζί του... δεν διαθέτει κλιματισμό, παρά μόνο ανεμιστήρες οροφής. Ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κουτοπονηριάς ήταν να λιποθυμήσει μια καλεσμένη λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και να χρειαστεί η συνδρομή του ΕΚΑΒ ώστε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η γυναίκα προφανώς είχε ευαίσθητη στη ζέστη υγεία και αν το ήξερε ίσως δεν θα πήγαινε στο γλέντι. Τόσο απλά! Κατά τα λοιπά είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας όταν στο σχολείο η δασκάλα ανέλυε την έννοια της δεοντολογίας απουσίαζε από το μάθημα.