Skip to main content

Οι πρώτες εντυπώσεις από το νέο μοντέλο διακυβέρνησης

Mείγμα γερμανικού και βρετανικού μοντέλου - Ο στόχος του νέου πρωθυπουργού είναι όλοι να αξιολογούνται ακόμα και σε μηνιαία βάση.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις από το πρώτο δεκαήμερο της νέας κυβέρνησης; Οσοι καλούνται να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, συνήθως υποστηρίζουν ότι σε γενικές γραμμές κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ανεβάζοντας μάλιστα συνεχώς τον πήχη των προσδοκιών υψηλότερα.

Γεγονός το οποίο κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο της για τους επόμενους μήνες. Το βασικό συμπέρασμά που μαζί αποτελεί και κοινή παραδοχή; Ότι για πρώτη φορά, τουλάχιστον στα ελληνικά δεδομένα, θα έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο θα ελέγχεται ασφυκτικά από το πρωθυπουργικό γραφείο. Κατά τα δυτικά πρότυπα, δηλαδή, καθώς αποτελεί ένα μείγμα του γερμανικού και του βρετανικού μοντέλου, με κάποιες πτυχές που έρχονται απευθείας από τον Λευκό Οίκο.

Ο στόχος του νέου πρωθυπουργού είναι όλοι – αν είναι δυνατόν - να αξιολογούνται ακόμα και σε μηνιαία βάση. Δηλαδή υπουργοί, υφυπουργοί αλλά και γενικοί γραμματείς, οι οποίοι παίζουν κομβικό ρόλο στα γεγονότα. Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για ένα δοκιμασμένο μοντέλο στο εξωτερικό, η επιτυχία του οποίου στην Ελλάδα εξαρτάται από την επιμονή στην εφαρμογή του. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, δείχνει αποφασισμένος να το υποστηρίξει μέχρι τέλους, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα αυτή θα είναι και η κύρια αποστολή των άμεσων συνεργατών του. Το στοίχημα πάντως είναι πολύ δύσκολο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι πιθανότατα το μοντέλο θα εγκαταλειφθεί σε ένα εύλογο βάθος χρόνου.