Skip to main content

Η συμφωνία και το αντάλλαγμα στο παζάρι κυβέρνησης - θεσμών

Παρά την επιμονή του ΔΝΤ για περικοπές και των βασικών συντάξεων, το... προσφυγικό φαίνεται ότι αποτελεί το κλειδί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Με αμοιβαίες υποχωρήσεις». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο κλείνει μια κατ' αρχήν συμφωνία Ελλάδας - θεσμών, αναφορικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι αυτό το οποίο προωθείται είναι ό,τι ακριβώς είχε γράψει ήδη από την περασμένη εβδομάδα με ρεπορτάζ της η Voria.gr: ότι δηλαδή προωθείται η λύση του «κουρέματος» των επικουρικών, αλλά και των κύριων συντάξεων, αρχίζοντας όμως από τις λεγόμενες «μεγάλες». Ωστόσο, αυτές οι τελευταίες είναι ελάχιστες (όχι παραπάνω από ...12.000) και κατά συνέπεια, η κίνηση θα είναι σημειολογική – συμβιβαστική. Αν βεβαίως γίνει δεκτή από το ΔΝΤ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη του Ταμείου επιμένουν πως «αυτή δεν είναι λύση, καθώς σε δύο χρόνια το πολύ το πρόβλημα θα έχει επανέλθει και δη δριμύτερο». Κατά συνέπεια, στο τέλος της ημέρας δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Ωστόσο, η παρούσα κυβέρνηση δεν συζητά καν το ενδεχόμενο περικοπών σε όλες τις βασικές συντάξεις από τώρα, για προφανείς πολιτικούς λόγους. Και δείχνει να προτιμά, αντί των εκτεταμένων περικοπών, το (επί της ουσίας) κλείσιμο των συνόρων σε συνδυασμό με την περιορισμένη σε έκταση μείωση των συντάξεων.

Εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου, της τελευταίας στιγμής, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά αυτή τη συμφωνία. Αλλωστε, το ΔΝΤ, πήρε και αυτό ως αντάλλαγμα την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, για να επιστρέψει στην Ελλάδα με τους υπόλοιπους θεσμούς.