Skip to main content

Πώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλάζουν την καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη

Πολίτες της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκαν σε μία... εν πλω εκδήλωση για τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στην πόλη και την Περιφέρεια με ευρωπαϊκούς πόρους.

Με μία βόλτα στον Θερμαϊκό Κόλπο, με το καραβάκι «Κλειώ» και με θέα τη Νέα Παραλία, ενημερώθηκαν σήμερα οι πολίτες της Θεσσαλονίκης για τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν και χρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και συμβάλλουν σημαντικά στην αλλαγή της καθημερινότητάς τους στην πόλη..

Η επιλογή της εν πλω ενημερωτικής εκδήλωσης, που διοργανώθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της ΚΕΔΗΘ και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας «ΕΛΙΚΑΣ», δεν ήταν τυχαία μιας και η ανάπλαση της Νέας Παραλίας αποτελεί το κύριο έργο, το οποίο υλοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.



Βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξήγησε η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ, Ιωάννα Κοσμοπούλου, αποτελεί η Πολιτική Συνοχής, η οποία συμπεριλαμβάνει τρία ταμεία: το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής. Έχοντας έντεκα θεματικούς στόχους, η Πολιτική Συνοχής χρηματοδοτεί ένα πλήθος δράσεων, που αφορούν στην ανεργία, στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, στη βιωσιμότητα, στο περιβάλλον, στην καινοτομία και τις τεχνολογίες και σε άλλους τομείς.

Μέσω των ευρωπαϊκών αυτών κονδυλίων στη Θεσσαλονίκη, πέρα από τη Νέα Παραλία, υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, το βιοκλιματικό σχολείο στον δήμο Συκεών και η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο ΑΠΘ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται τα κύρια έργα του μετρό Θεσσαλονίκης και η ανάπλαση του αερολιμένα.

Ευρύτερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω των ευρωπαϊκών πόρων υλοποιήθηκαν ενδεικτικά η ανάπλαση του πάρκου και της λίμνης της Κερκίνης, η ανάπλαση και η ανάδειξη της Νεκρόπολης στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας καθώς και σημαντικά έργα σε όλα τα οδικά δίκτυα, εθνικές και περιφερειακές οδούς.

«Είναι αρκετά σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες τα έργα που υλοποιούνται μέσα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία» τόνισε η κ. Κοσμοπούλου.

Την πρωτοβουλία της ΚΕΔΗΘ εξήρε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος επισκέφθηκε το σημείο πριν τον απόπλου. «Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό που γίνεται, να ενημερωθούν οι πολίτες για όλα αυτά τα προγράμματα που σε κάποιο βαθμό συνεισφέρει το Europe Direct το οποίο υπάγεται στην ΚΕΔΗΘ» σημείωσε ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε: «Είναι σημαντική για την πόλη μας η δουλειά που γίνεται και επίσης εξαιρετικά σημαντικό είναι να γνωρίσει η πόλη μας και οι ενεργοί πολίτες όλο το γίγνεσθαι που πραγματοποιείται με τη βοήθεια της ΕΕ, αυτά τα χρόνια που είναι αρκετά δύσκολα. Η ΕΕ στάθηκε δίπλα μας και θέλω να πιστεύω ότι και το επόμενο διάστημα θα πληθύνουν (σ.σ. τα έργα) και θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε και να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή βοήθεια και τους ανθρώπους που είναι αφοσιωμένοι στην προσπάθεια αυτή».



Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας «ΕΛΙΚΑΣ», Γιάννης Αναστασιάδης τόνισε πως η εδαφική συνεργασία ως μέλος της πολιτικής συνοχής της ΕΕ «είναι μια πάρα πολύ σημαντική συνιστώσα και εκφράζεται μέσα από την εφαρμογή διμερών και πολυμερών προγραμμάτων διασυνοριακής, διαπεριφερειακής και διακρατικής συνεργασίας». Όπως εξήγησε, ο «ΕΛΙΚΑΣ» είναι ένας νεοσύστατος οργανισμός που η βασική του στρατηγική επιδίωξη είναι η αντιμετώπιση του συνεργατικού κενού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στόχος είναι να έλθουν κοντά οι τέσσερις συνιστώσες του: η αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια, η Κοινωνία των Πολιτών και η οικονομία μέσω των επιμελητηρίων.

Το αποτύπωμα από τα προγράμματα της εδαφικής συνεργασίας, σημείωσε, «φαίνεται και στην καθημερινή ζωή των πολιτών με συγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες, που τα βρίσκουμε κυρίως στον άξονα της Βόρειας Ελλάδας μέσα από την εφαρμογή τριών διμερών προγραμμάτων, της Ελλάδας - Βουλγαρίας, Ελλάδας - Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας - Αλβανίας και αποτυπώνεται και στην πλευρά του Ιονίου με την εφαρμογή του προγράμματος Ελλάδα - Ιταλία».

Από την εδαφική συνεργασία, πρόσθεσε ο ίδιος, πολλά οφέλη μπορούν να αποκομίσουν και οι τοπικές κοινωνίες καθώς αφορά σε ένα εύρος θεμάτων. «Θα μπορούσε κανείς να δει από εξοπλισμό σε δημόσια νοσοκομεία μέχρι οδικούς άξονες και από δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας μέχρι δράσεις ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Σημειώνεται πως η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ υλοποιεί έργα σε όλη την Ελλάδα.