Skip to main content

Η συνάντηση Ράμα - Σόρος και οι ομοιότητες Κοτζιά - Βαρουφάκη

Η πανευρωπαϊκή σχολή κατασκόπων στην Ελλάδα,η ομοιότητα Κοτζιά-Βαρουφάκη και οι Σκοπιανοί διαδηλωτές με σημαίες με τον μακεδονικό ήλιο

Τι είναι πάλι αυτό που έγραψε η Politico; Στην Ελλάδα, λέει, θα έχει έδρα η πανευρωπαϊκή σχολή κατασκόπων! Τι σχέση έχουμε εμείς με κατασκόπους; Ούτε έχουμε, με διαλυμένες υπηρεσίες και έλλειψη συντονισμού, όπως απεκάλυψε ο Π. Καμμένος, ούτε ενοχλούμε τους ξένους που αλωνίζουν, πλην εξαιρέσεων όταν θέλουμε να δείξουμε στη Δύση, πόσο πρόθυμοι και υπάκουοι είμαστε.

Μάλιστα, παλαιότερα έλεγαν μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι σε δυο χώρες στον κόσμο, δεν χρειάζονται κατάσκοποι. Στην Ιαπωνία, επειδή όσο και να βασανίσεις τον Ιάπωνα, δεν θα σου αποκαλύψει μυστικά, και στην Ελλάδα, επειδή τα κρατικά μυστικά συζητιούνται ως και στα καφενεία των χωριών.

Είχα γράψει προ καιρού για κάποιες ομοιότητες του Βαρουφάκη με τον Κοτζιά. Μεταξύ άλλων, κατά διαστήματα καταφέρνουν να βρεθούν στην επικαιρότητα, με βόμβες κατ’ αυτούς, κι ας είναι σαπουνόφουσκες κατ’ άλλους. Στην καταγγελία Κοτζιά, ότι αγωνίστηκε για την πάταξη της διαφθοράς στο Υπουργείο, οι Διπλωματικοί Υπάλληλοι διαμαρτύρονται για ανακρίβειες, αλλά παραθέτουν κι ένα περιστατικό.

Ότι, στην πράξη, κατά την περίοδο της υπουργίας του, αποδυναμώθηκε σημαντικά ο πρωταρχικός θεσμικός μηχανισμός ελέγχου και εποπτείας του Υπουργείου, ήτοι η Γενική Επιθεώρηση. Μεταξύ άλλων, λόγω μη πλήρωσης της θέσης του Γενικού Επιθεωρητή, δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί επιθεώρηση σε Πρεσβευτική Αρχή, τους τελευταίους δώδεκα μήνες τουλάχιστον.

Με ανησυχία προβάλλουν τα τουρκικά ΜΜΕ μια είδηση, την οποία ομολογώ δεν είχα υπόψη μου, κι ούτε ξέρω αν έχει βάση. Γράφουν για την εγκατάσταση ενός νέου μεγάλου αμερικανικού Ραντάρ στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα έχει την δυνατότητα να εποπτεύει την ευρύτερη περιοχή του Έβρου και του Βορείου Αιγαίου και θα είναι και υπό… την ελληνική εποπτεία.

Όπως υπογραμμίζουν οι Τούρκοι, το νέο αυτό ραντάρ έχει μεγάλες δυνατότητες παρακολούθησης κάθε κίνησης στην περιοχή του βορείου Αιγαίου και ειδικά -και αυτό έχει σημασία-, τα Στενά του Ελλησπόντου. Αμερικανικό ραντάρ, με ελληνική εποπτεία, είναι πολύ περίεργο.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, βρέθηκε στη Βιέννη και συναντήθηκε με τον "πνευματικό του πατέρα" [στο κείμενο: "babain e tij shpirtëror"], Τζορτζ Σόρος, γράφει αλβανική ιστοσελίδα. Οπωσδήποτε η συνάντηση δεν ήταν τυχαία, αφού ο "αριστερός" μεγιστάνας Τζορτζ Σόρος βρίσκεται στη Βιέννη μαζί με τον γιο του, Άλεξ, προκειμένου να παρουσιάσει ο ίδιος τον διάδοχό του, μια και αυτός δεν πολυταξιδεύει τώρα.

Η Ναϊτσέφσκα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, αποκάλεσε τους διαδηλωτές, που κρατούσαν σημαίες με τον μακεδονικό ήλιο ως σπορείς του εθνικισμού και του μίσους: «Είναι αυτά τα αποβράσματα και οι αναλφάβητοι που σπέρνουν τον εθνικισμό και το μίσος και παράγουν βία, θέλουν να μας γυρίσουν στο 16ο αιώνα, θαμμένοι στα κόπρανα, από τα οποία δεν μπορούν να βγουν».

Είδες οι δικοί μας πόσο ευγενικοί είναι; Μόνον "όχλο" μας αποκάλεσε ο πρωθυπουργός, "κατάπτυστους" ο Μπουτάρης και περιθωριακούς κάποιοι άλλοι. "Θαμμένους στα κόπρανα" δεν μας είπαν. Ίσως το σκέφτηκαν, αλλά το κράτησαν για τον εαυτό τους.

Η Ζακλίν Ντε Ρομιγί, η μεγάλη Γαλλίδα ελληνίστρια, που το 2000 ανακηρύχθηκε πρέσβειρα του ελληνισμού, είπε: «Αν η Ελλάδα μάς ζητούσε πίσω όλες τις λέξεις της που έχουμε δανειστεί, ο Δυτικός πολιτισμός θα κατέρρεε».