Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η σκληρή μάχη της Δίωξης Ναρκωτικών με τα καρτέλ – Οι νέοι τύποι των τοξικών ουσιών

Στην κάνναβη, την ηρωίνη, την κοκαΐνη, έρχονται να προστεθούν νέες ουσίες τύπου mdma, ekstasy, σίσσα, οι οποίες έχουν ως βάση την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, το πιο επικίνδυνο, τοξικό και το πλέον εθιστικό ναρκωτικό

Ο φόβος και ο τρόμος των διεθνών και εγχώριων καρτέλ διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών αποτελεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Οι επιτυχίες στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων πολλές και σημαντικές και μάλιστα με διεθνή αναγνώριση, ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές της υπηρεσίας στη Voria.gr η δίωξη του εγκλήματος δεν σταματά ποτέ και όσο αυτό αλλάζει μορφές και εξελίσσεται τόσο μεγαλύτερη η εγρήγορση και η αποφασιστικότητα των αστυνομικών για να βρεθούν ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό. 

Νέου τύπου ναρκωτικά – Πιο τοξικά και εθιστικά 

Τα τελευταία χρόνια στα «παραδοσιακά» ναρκωτικά (κάνναβη, ηρωίνη, κοκαΐνη) έρχονται να προστεθούν νέες ουσίες τύπου mdma, ekstasy, σίσσα, οι οποίες έχουν ως βάση την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη με το τελευταίο να αποτελεί ίσως το πιο επικίνδυνο, τοξικό και το πλέον εθιστικό ναρκωτικό που κυκλοφορεί στις πιάτσες των τοξικομανών, κυρίως στην Αθήνα, ενώ έχει εντοπιστεί και στη Θεσσαλονίκη χωρίς ωστόσο να είναι ευρέως διαδεδομένο στην πόλη. 
Για την παρασκευή των κοκτέιλ ναρκωτικών χρησιμοποιείται ως βάση η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και διάφορες άκρως τοξικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως υγρά μπαταριών, λάδια μηχανής, χλωρίνη, θεϊκό οξύ κ.α. 
Ένας από τους κύριους λόγους της δημοφιλίας τους είναι η χαμηλή τιμή τους, καθώς η παρασκευή γίνεται με απλά σκεύη μαγειρικής, με φθηνές πρώτες ύλες που υπάρχουν στο εμπόριο και με οδηγίες που μπορεί να βρει κάποιος στο dark web. 

Η ευρηματικότητα στην παρασκευή ναρκωτικών εκπλήσσει ακόμη και τους πολύπειρους αστυνομικούς 

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης κατάφεραν έπειτα από συστηματική έρευνα και αξιοποίηση πληροφοριών να εξαρθρώσουν μια πενταμελή εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε στήσει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εργαστήριο παρασκευής νέων συνθετικών ψυχοτρόπων ουσιών.
Οι ουσίες και τα παράγωγα που εντοπίστηκαν μετά την έφοδο της αστυνομίας στο εργαστήριο ήταν πρωτοφανή για τα ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά δεδομένα. Από την έρευνα προέκυψε ότι ήταν το πρώτο εργαστήριο τέτοιου τύπου που εντοπίστηκε στην ευρωπαϊκή επικράτεια με αντίστοιχα να έχουν βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και οι χημικοί που κλήθηκαν να αναλύσουν τις ουσίες στο πρώτο στάδιο δεν τις αναγνώρισαν. Ακολούθησε κατάλληλη επεξεργασία με φασματογράφους και άλλα όργανα εργαστηρίου και προέκυψε  ότι ήταν συνθετικά ναρκωτικά με πρώτη ύλη τα κανναβινοειδή με διάφορες χημικές προσμίξεις

Το κύκλωμα διακινούσε τα ναρκωτικά σε 3 τουλάχιστον ηπείρους Ευρώπη, Αμερική και Ασία μέσω του dark web. Οι δράστες είχαν δημιουργήσει δικό τους κανάλι σε συγκεκριμένη διαδικτυακή εφαρμογή όπου η διαδικασία που ακολουθούνταν προέβλεπε: ο χρήστης να γίνει μέλος και στη συνέχεια να παραγγείλει τα ναρκωτικά, τα οποία αποστέλνονταν σε ταχυδρομικά δέματα, ενώ οι οικονομικές συναλλαγές γινόταν με τη χρήση ηλεκτρονικών πορτοφολιών – κρυπτονομισμάτων.

Η εγκληματική οργάνωση δρούσε περίπου 1,5 χρόνο αποκομίζοντας υψηλά χρηματικά ποσά, τα οποία ξέπλεναν τα μέλη της πραγματοποιώντας επενδύσεις σε χρυσό. 

Image

Πύλη εισόδου η Ελλάδα για τα καρτέλ κοκαΐνης 

Από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι αρχές, αλλά και από τις ποσότητες που έχουν κατασχεθεί προκύπτει ραγδαία αύξηση στην εξάπλωση της κοκαΐνης και άλλων συνθετικών – διεγερτικών από τα μέσα της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης.

Τα άγρυπνα μάτια της Δίωξης Ναρκωτικών εντοπίζουν μεγάλες ποσότητες, που προέρχονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η τελευταία ήταν τον Οκτώβριο όταν κατασχέθηκαν 585 κιλά κοκαΐνη -η μεγαλύτερη ποσότητα που εντοπίστηκε στην πόλη και μία από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά- που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη μέσω του λιμανιού και συνελήφθησαν πέντε άτομα, όλοι σήμερα κρατούμενοι στις φυλακές. Τα καρτέλ χρησιμοποιούν την Ελλάδα και δη τον εμπορικό λιμένα της Θεσσαλονίκης ως πύλη εισόδου για να διοχετεύσουν στη συνέχεια τα ναρκωτικά σε χώρες της Βαλκανικής και στην Ευρώπη, αφού πρώτα τα «σπάσουν» σε κιλά για να καταλήξουν στην αγορά σε μικρές ποσότητες του γραμμαρίου ή της μιας δόσης.

Λειτουργούν κατά ομάδες, με την καθεμιά να είναι επιφορτισμένη με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Κάποιοι παραλαμβάνουν τα ναρκωτικά, συνήθως τα υψηλά στην ιεραρχία μέλη του κυκλώματος και άλλοι αναλαμβάνουν να τα διακινήσουν. 

Πρόκειται συνήθως για σκληρούς κακοποιούς, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν πιστόλι εφόσον η δουλειά «στραβώσει» είτε από επέμβαση των διωκτικών αρχών είτε από άλλη εγκληματική οργάνωση που θα επιχειρήσει να κλέψει το φορτίο. 

Όπλο κατά του εγκλήματος η συνεργασία 

Η συνεργασία μεταξύ των χωρών σε ευρωπαϊκό και διεθνές αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στον πόλεμο με τα καρτέλ ναρκωτικών. Η στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των υπηρεσιών ειδικά των κρατών μελών της Ε.Ε φέρνει απτά αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο πληροφοριών για τα εγκληματικά δίκτυα όσο και σε τεχνογνωσία. Ανά διαστήματα πραγματοποιούνται κοινές εκπαιδεύσεις και σεμινάρια όπου εξετάζονται και αναλύονται δεδομένα, παράμετροι και νέοι τρόποι δράσης. 

Image