Skip to main content

Η Σκύρος των… ΗΠΑ, οι «αναστενάρηδες» διοικητές, τα πρωινά της Νέας Παραλίας και οι γάτες της Θεσσαλονίκης

Γιατί οι διοικητές των νοσοκομείων κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, οι ζέστες που ευνοούν τη συνάντηση με… εξωγήινους, πόσο γοητεύουν τα καλοκαιρινά πρωινά στη Νέα Παραλία και οι Θεσσαλονικείς που αγαπούν τις γάτες

Για μία ακόμη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία οι πολίτες της χώρας μαθαίνουν από μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού για κάποιο θέμα μείζονος εθνικής σημασίας. Ο νέος νόμος για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ περιέχει τροπολογία, από την οποία προκύπτει ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν νέες βάσεις στα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, στο παρασκήνιο ήδη ακούγεται το όνομα της Σκύρου. Εάν το σχέδιο προχωρήσει μετά το 2026 -όπως προβλέπει η τροπολογία στο Κογκρέσο- οι επιπτώσεις του στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θα είναι σημαντικές. Από τη μια η περαιτέρω πρόσδεση της Ελλάδας στο καράβι των ΗΠΑ και η ανάδειξή της σε οιονεί ανατολικό σύνορο του ΝΑΤΟ και της Δύσης γενικότερα ενδεχομένως να τη στοχοποιεί. Από την άλλη ενισχύει την αμυντική της θωράκιση στο Αιγαίο. Ποιος θα διανοηθεί να… πειράξει μια περιοχή αμερικανικών στρατιωτικών συμφερόντων;

Διοικητές… αναστενάρηδες  

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας, που είθισται να αντικαθίστανται
με την αλλαγή κυβέρνησης ή να επαναξιολογούνται με την έναρξη νέας κυβερνητικής θητείας και αλλαγής της
πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που χθες επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη με αυτό το αξίωμα, από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για επιλογή διοικήσεων με αξιοκρατικά κριτήρια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η οδηγία του Μαξίμου είναι να προκηρυχθούν οι θέσεις μέσα στον Σεπτέμβριο. Ήδη, εξάλλου, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, έχει προαναγγείλει σύστημα με αντικειμενικά κριτήρια και   ασφαλιστικές δικλίδες για την αξιοκρατία που θα εφαρμοστεί με νομοθετική ρύθμιση σε 552 οργανισμούς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, στους οποίους περιλαμβάνονται οι διοικήσεις των επτά ΥΠΕ και των νοσοκομείων της χώρας. Ωστόσο, οι καλές προθέσεις σκοντάφτουν στον νόμο Γεραπετρίτη για το επιτελικό κράτος, που προβλέπει δημόσια προκήρυξη και διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, πράγμα που σημαίνει -στην καλύτερη περίπτωση- πολλούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο ίδιος νόμος, μάλιστα, εμπόδισε την απομάκρυνση διοικητών που είχαν κακή αξιολόγηση, καθώς τα νοσοκομεία θα έμεναν ακέφαλα. Αυτό σημαίνει ότι το σενάριο για τον Σεπτέμβριο δεν βγαίνει. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται αλλαγή νομοθεσίας για να υπηρετηθεί ο στόχος και να αποφευχθούν τα φαινόμενα ορισμού διοικητών, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τον χώρο της υγείας.

Άλλο επιπλέω, άλλο κολυμπάω

Η Ελλάδα είναι χώρα με μακρά ναυτική παράδοση που δυστυχώς συνοδεύεται και με μια άλλη παράδοση, αυτή των πνιγμών. Καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες σημειώνονται ένας, δύο, τρεις ή και περισσότεροι πνιγμοί ατόμων που βουτούν στις ελληνικές θάλασσες. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας, Μάριου Μυρωνάκη, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως το 80% των περιστατικών πνιγμού αφορούν Έλληνες, γεγονός που μαρτυρά ότι «ξέρουμε να επιπλέουμε, όχι να κολυμπάμε».

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως τα περισσότερα περιστατικά πνιγμών αφορούν ηλικιωμένους και αρκετά από αυτά συμβαίνουν αφενός τις πρώτες πρωινές ώρες και πάντως εκτός της υπηρεσίας των ναυαγοσωστών, η οποία είναι 10 το πρωί με 6 το απόγευμα, και αφετέρου σε παραλίες που δεν έχουν ναυαγοσώστη. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται σε Αττική, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Πιερία. Δύο επισημάνσεις είναι απαραίτητο να γίνουν κατανοητές: οι ηλικιωμένοι να αποφεύγουν το κολύμπι σε μη οργανωμένες παραλίες, γιατί αν τύχει κάτι κανείς δεν θα βρεθεί να τους βοηθήσει, και οι γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά χωρίς επιτήρηση στις πισίνες. Για να έχουμε όλοι ένα καλό καλοκαίρι.

Οι ζέστες και τα UFO

Αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη μια μάλλον αξιοπερίεργη συζήτηση στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ενώπιον των μελών της υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την εθνική άμυνα των ΗΠΑ βρίσκονται δύο πιλότοι του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και ένα πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών. Και οι τρεις καταθέτουν για ένα αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο το οποίο εντοπίστηκε από το πολεμικό ναυτικό στα ανοιχτά του Σαν Ντιέγκο το 2004.
Η συζήτηση φουντώνει τα σενάρια συνωμοσίας και οι... ψεκασμένοι κάνουν πάρτι. Φήμες λένε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να εξολοθρεύσει πιθανούς εξωγήινους επισκέπτες και άλλες -φήμες πάντα- πως υπάρχει έτοιμο εγχειρίδιο χειρισμού αυτών των περίεργων αντικειμένων.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η πλειονότητα των Αμερικανών -τουλάχιστον όσων συμμετείχαν στην έρευνα- πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συγκαλύπτει την αλήθεια για τα UFO. «Δεν πρέπει να περιμένουμε από εξωγήινους να λύσουν όλα τα προβλήματά μας, αλλά η ανταλλαγή πληροφοριών θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα!!!», δήλωσε ο Στίβεν Ντικ, ένας Αμερικανός αστρονόμος και συγγραφέας που ειδικεύεται στον τομέα της αστροβιολογίας. Κι όπως λέει κι ο σοφός λαός: Και πού να σφίξουν (κι άλλο;) και οι ζέστες...

Τα πρωινά της Νέας Παραλίας

Κακώς δυσφορούν όσοι ξέμειναν αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι αλήθεια ότι έχει αδειάσει, αφού ο μήνας που διανύουμε είναι ο μήνας των διακοπών. Άλλοι κάνουν τις διακοπές τους στη Χαλκιδική, που σαν αυτή δεν έχει στον κόσμο, να τα λέμε αυτά. Άλλοι έχουν ανηφορίσει στα δροσερά χωριά τους. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των μετακινήσεων είναι ότι στη Θεσσαλονίκη μας επικρατεί μια όμορφη ηρεμία. Μια βόλτα, ειδικά το πρωί, στη Νέα Παραλία που έχει δένδρα, σκιές, καλό καφεδάκι στα αναψυκτήρια και παγκάκια με θέα τον Θερμαϊκό είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσει κάποιος τη μέρα του. Πού και πού περνούν γκρουπ τουριστών που βγάζουν σέλφι και λίγοι ποδηλάτες, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την όποια πρωινή δροσιά και την απουσία πεζών και «γκαζώνουν» στον ποδηλατόδρομο! Ευτυχία και μαγεία!

Οι γάτες της Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη ζουν πολλές αδέσποτες γάτες, τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις περιποιούνται οι ίδιοι οι κάτοικοι παρέχοντας τροφή και νερό. Διότι τα υπόλοιπα τα αιλουροειδή τετράποδα τα κατοχυρώνουν μόνα τους. Κυρίως τα καλύτερα σημεία για νωχελικές ξάπλες, ονειρικά τεντώματα και επικούς ύπνους. Πάνω σε ξύλινα τραπέζια (βλ. κεντρική φωτογραφία), σε οροφές αυτοκινήτων, στις σέλες από τις μηχανές και τις βέσπες, σε σκιερά και δροσερά μέρη στα πάρκα, σε χαρτόκουτα που κάποιοι τοποθετούν σε επιλεγμένα σημεία. Αν μη τι άλλο είναι προφανές ότι οι γάτες ξέρουν να… καλοπερνούν –τηρουμένων των αναλογιών.