Skip to main content

Η σωστή διαχείριση του πορίσματος για τη δυσοσμία στα δυτικά

Τρεις επισημάνσεις για τα ευρήματα του Εργαστηρίου του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ σχετικά με τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Όσο κι αν ακούγεται κάπως παράταιρο, τα αποτελέσματα της πολύμηνης έρευνας της επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ σχετικά με το φαινόμενο της δυσοσμίας στην περιοχή του Κορδελιού, είναι θετικά. Για δύο λόγους: Πρώτον, διότι οι χημικές ουσίες οι οποίες ανιχνεύτηκαν δεν θεωρούνται καρκινογόνες ούτε τοξικές, ασχέτως εάν είναι δυσάρεστες και επιβαρυντικές για τους κατοίκους, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους και δεύτερον, γιατί εντοπίστηκε μια πηγή, υπεύθυνη για τη δυσοσμία, γεγονός που επιτρέπει, εφόσον γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, να περιοριστεί δραστικά αν όχι να εξαφανιστεί πλήρως το φαινόμενο. 

Θα πρέπει να πούμε ότι στο θέμα αυτό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κινήθηκε με υπευθυνότητα. Ανέθεσε στους καταλληλότερους, δηλαδή στο πανεπιστήμιο, να διερευνήσουν το θέμα ώστε και να υπάρξει αποτέλεσμα και επιπλέον, να μην υπάρξει η παραμικρή αμφισβήτηση ως προς τα τελικά συμπεράσματα.

Τι βρήκε λοιπόν το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Κωνσταντινή Σαμαρά; Τα κυριότερα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν από τα στοιχεία των μετρήσεων του πρώτου εξαμήνου (από Απρίλιο έως Οκτώβριο 2018) είναι τα εξής τρία:

1. Ανιχνεύτηκαν περίπου 55 ενώσεις στην ατμόσφαιρα της επίμαχης περιοχής εκ των οποίων εκείνες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και έχουν συνάφεια με τη δυσοσμία είναι οκτώ. Μάλιστα, το ειδικό ενδιαφέρον περιορίζεται κυρίως σε δύο μερκαπτάνες οι οποίες ενοχοποιούνται περισσότερο για τη δυσοσμία.

2. Οι ουσίες και ειδικότερα οι μερκαπτάνες, δεν είναι τοξικές, ούτε καρκινογόνες και αυτό είναι σημαντικό καθώς δεν τίθεται άμεσο και σοβαρό θέμα για τη δημόσια υγεία. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία δεν προβλέπει όρια ασφαλείας για τις μερκαπτάνες, παρά μόνον εντός των εργασιακών χώρων διυλιστηρίων ή άλλων ομοειδών επιχειρήσεων προκειμένου να προστατεύονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν σε αυτούς τους χώρους επί μακρόν και για χρόνια.

3. Ως μοναδική έως τώρα πηγή προέλευσης αυτών του ουσιών εντοπίστηκαν δύο ανοιχτές δεξαμενές διαχείρισης αποβλήτων εντός των ΕΛΠΕ.

Τα βασικά αυτά συμπεράσματα έχουν σταλεί από την Περιφέρεια σε κάθε αρμόδιο. Από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας, ως την Εισαγγελία και τα ΕΛΠΕ. Ο καθένας απ’ αυτούς έχει ευθύνη να τα διαχειριστεί, αναλόγως των αρμοδιοτήτων του, αλλά πάντως προς την κατεύθυνση θεραπείας και εξάλειψης αυτού του φαινομένου. Διότι, μπορεί οι συγκεκριμένοι ατμοσφαιρικοί ρύποι να μην είναι τοξικοί και καρκινογόνοι, δεν παύουν όμως, να είναι επιβαρυντικοί για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Τέλος, τρεις ακόμη επισημάνσεις:

- Την υπευθυνότητα την οποία επέδειξε η Περιφέρεια στη διαχείριση αυτού του θέματος, καλό είναι να τη δείξουν και τα στελέχη τα οποία πρόκειται να αναμειχθούν στις δημοτικές εκλογές στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Τέτοιου είδους λεπτά ζητήματα τα οποία άπτοντα της δημόσιας υγείας, δεν επιτρέπουν λαϊκισμούς και ανευθυνότητες. Μετά και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος από την Περιφέρεια δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για ακραίες φωνές σαν κι αυτές που ακούστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ευτυχώς από λίγους.

- Η συμβολή των κατοίκων και ειδικότερα, της ομάδας «Η αναπνοή είναι δικαίωμα» αποδείχθηκε χρήσιμη και υπήρξε καταλυτική. Στην πλειονότητά τους, όσοι δραστηριοποιήθηκαν μέσα από αυτές τις ομάδες επέδειξαν υπεύθυνη στάση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Απαίτησαν, πίεσαν, διεκδίκησαν, αφύπνισαν, έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να απαιτούν την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της δυσοσμίας.

- Διαψεύστηκαν όσοι έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι η χειρονομία των ΕΛΠΕ να χορηγήσει στο ΑΠΘ τον αναγκαίο εξοπλισμό για τη διερεύνηση της υπόθεσης, θα τα έβγαζε αυτομάτως από το κάδρο των πιθανών ευθυνών. Κάτι τέτοιο δεν θα το επέτρεπε η Περιφέρεια, αλλά επιπλέον, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο Απόστολος Τζιτζικώστας, δεν το ζήτησε ούτε η ίδια η εταιρεία. Άλλωστε, τα ΕΛΠΕ επέδειξαν εξ αρχής διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης για να λυθεί το μυστήριο της δυσοσμίας. Και φαντάζομαι, την ίδια διάθεση θα επιδείξουν και τώρα ώστε να κάνουν ό,τι απαιτείται προκειμένου να εκλείψουν οι πηγές της δυσοσμίας.