Skip to main content

Η στάση των εκτός δεύτερου γύρου συνδυασμών στον δήμο Θεσσαλονίκης

Όλοι, σχεδόν, οι συνδυασμοί που έχουν μείνει εκτός β' γύρου στον δήμο Θεσσαλονίκης πρόκειται να πάρουν θέση σχετικά για την αναμέτρηση της Κυριακής

 

Όλοι, σχεδόν, οι συνδυασμοί οι οποίοι έχουν μείνει εκτός δεύτερου γύρου στον δήμο Θεσσαλονίκης πρόκειται να πάρουν θέση σχετικά με την αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής, μεταξύ του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ταχιάου και του ανεξάρτητου Κωνσταντίνου Ζέρβα ο οποίος, παρότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί στο 100% το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι μάλλον σίγουρο ότι επικρατεί του Γιώργου Ορφανού (στο 98,95% των εκλογικών τμημάτων, 470 από 475, προηγείται με 450 ψήφους).

Ήδη η “Λαϊκή Συσπείρωση” με υποψήφιο τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο η οποία υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και συγκέντρωσε το 4,49% εκλέγοντας δύο δημοτικούς συμβούλους, έχει ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει κανέναν από τους δύο υποψηφίους. Το ΚΚΕ καλεί τους ψηφοφόρους του, όπου δεν έχει περάσει υποψήφιος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στον β’ γύρο να επιλέξουν μεταξύ “λευκού” και “άκυρου”.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου επικεφαλής του συνδυασμού “Θεσσαλονίκη Μαζί” που έλαβε 13,5% εκλέγοντας επτά δημοτικούς συμβούλους, σε χθεσινές της δηλώσεις, παρότι ήταν επικριτική για την προεκλογική του εκστρατεία, άφησε να εννοηθεί ότι βρίσκεται πιο κοντά στον κ. Ζέρβα, λέγοντας ότι δεν είναι όλοι οι υποψήφιοι το ίδιο. «Ο κ. Ταχιάος έχει ένα ιδιαίτερα βεβαρυμμένο παρελθόν. Είναι διαφορετικό να έχεις ένα παρελθόν ανεπάρκειας ή απουσίας πολιτικής δράσης και διαφορετικό να είσαι συνδεδεμένος με το παρελθόν του κ. Παπαγεωργόπουλου ή να κουβαλάς την ατζέντα του κ. Μητσοτάκη. Ήδη μία διαφορά την εντοπίζω αλλά μένω εκεί, είναι θέμα συζήτησης της παράταξης και θα ακολουθήσω πιστά ότι αποφασιστεί συλλογικά» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης. Ο συνδυασμός της, πάντως, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται μάλλον δύσκολο να εκφραστρεί ανοιχτά υπέρ του κ. Ζέρβα όπως και να μπει στη συζήτηση για τη συγκρότηση δημοτικής πλειοψηφίας η οποία θα ανοίξει μετά την προσεχή Κυριακή, πιθανότατα και μετά τις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, η πλειονότητα των ψηφοφόρων της κ. Νοτοπούλου οι οποίοι θα αποφασίσουν να πάνε την Κυριακή στην κάλπη είναι λογικό να προτιμήσουν την υποψηφιότητα του κ. Ζέρβα προκειμένου να ηττηθεί ο υποψήφιος της ΝΔ.

Ο συνδυασμός “ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη” με υποψήφιο τον Σπύρο Βούγια ο οποίος έλαβε 7,01% εκλέγοντας τρεις δημοτικούς συμβούλους, επισήμως δεν πρόκειται να λάβει θέση. Σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε τη Δευτέρα ο κ. Βούγιας τόνιζε πως στη μάχη του δεύτερου γύρου δεν θα στηρίξει κανέναν υποψήφιο και πως τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης θα τον επιλέξουν οι πολίτες. Ωστόσο, ορισμένα από τα στελέχη του συνδυασμού έχουν τη γνώμη ότι η παράταξη θα πρέπει να λάβει θέση και δεν αποκλείεται μάλιστα να την εκφράσουν, έστω και μεμονωμένα. Μεταξύ αυτών είναι ο Νίκος Νυφούδης ο οποίος δήλωσε στον fm100 ότι θα πει ανοιχτά τη γνώμη του. Επίσης, ο Ανδρέας Κουράκης ανέφερε στη Voria.gr ότι θα ζητήσει να συνεδριάσει η παράταξη για να συζητήσει το θέμα αυτό και να αποφασίσει εάν θα πρέπει να πάρει θέση ή όχι.

Η παράταξη του Παναγιώτη Ψωμιάδη «Δύναμη Πολιτών» αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση της αύριο Πέμπτη. Υποψήφιοι του συνδυασμού, μέσω κοινωνικών δικτύων εκφράζουν τις προτιμήσεις τους, κάτι το οποίο εξόργισε τον κ. Ψωμιάδη ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση. Αφήνει, δε, να εννοηθεί, ότι θα τηρήσει, επισήμως τουλάχιστον, ουδετερότητα.

Ο συνδυασμός “Θεσσαλονίκη Πρώτη” με υποψήφιο τον Πέτρο Λεκάκη ο οποίος έλαβε 2,59%, εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα λάβει σαφή θέση υπέρ κάποιου εκ των υποψηφίων. Ωστόσο, η κεντροαριστερή προέλευση του επικεφαλής και των περισσοτέρων εκ των υποψηφίων προοιωνίζεται θετικότερη προδιάθεση προς την πλευρά του κ. Ζέρβα.

Ο συνδυασμός “Θεσσαλονίκη Θετικά” με υποψήφιο τον Μάκη Κυριζίδη ο οποίος έλαβε 2,58%, εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο, αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινώσει εάν θα ταχθεί υπέρ κάποιου εκ των υποψηφίων ή εάν θα δηλώσει ουδετερότητα. Σημειώνεται, πάντως, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο συνδυασμός και προσωπικά και ο κ. Κυριζίδης είχαν υψώσει πολύ τους τόνους έναντι του κ. Ταχιάου.

Ο συνδυασμός “Συνέργεια, Πρώτα η Πόλη μας” με υποψήφιο τον Χάρη Αηδονόπουλο ο οποίος έλαβε 2,47%, εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο, έκανε χθες το βράδυ μια πρώτη συζήτηση, ενώ η τελική σύσκεψη από την οποία θα προκύψει και η τελική θέση του συνδυασμού θα γίνει σήμερα το βράδυ. Σύμφωνα με τον κ. Αηδονόπουλο το πιθανότερο είναι ο συνδυασμός να πάρει σαφή θέση υπέρ ενός εκ των υποψηφίων.

Κανέναν εκ των δύο αντιπάλων του β’ γύρου δεν θα στηρίξει ο συνδυασμός «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής – Ενωτικό ψηφοδέλτιο» που είχε υποψήφιο τον Αντώνη Γαζάκη και έλαβε στις εκλογές 1,71% εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο.

Αύριο συνεδριάζουν τα μέλη του συνδυασμού “Οικολογία Αλληλεγγύη” με υποψήφιο τον Μιχάλη Τρεμόπουλο ο οποίος έλαβε 1,74%, εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση θα υποδηλώνει πλήρη ουδετερότητα, με τη σχετική ασφαλώς επιχειρηματολογία, ενδεχομένως διαφορετική για καθέναν από τους δύο υποψηφίους.

Ο συνδυασμός “Μένουμε Θεσσαλονίκη” με υποψήφιο τον Γιώργο Ρακκά ο οποίος έλαβε 2,59%, εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο, αναμένει την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος και στη συνέχεια θα συνεδριάσει ώστε να λάβει αποφάσεις. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο Πέμπτη. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι “Μένουμε Θεσσαλονίκη” εμφανίζονται να βρίσκονται εγγύτερα προς τον κ. Ζέρβα.

Ο συνδυασμός «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» με υποψήφιο τον Γιάννη Κουριανίδη ο οποίος έλαβε 1,07% εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο θα πάρει θέση. Όπως εξήγησε ο κ. Κουριανίδης σήμερα θα δημοσιοποιήσει ένα κείμενο προϋποθέσεων και όποιος από τους δύο συμφωνήσει με αυτές θα τύχει της υποστήριξης του συνδυασμού.

Σαφή θέση υπέρ κάποιου εκ των δύο υποψηφίων θα λάβει ο συνδυασμός «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη», όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Γιάννης Νασιούλας. Αυτό θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο. Ο συνδυασμός του έλαβε 1,04% εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο.

Σαφή θέση υπέρ ενός εκ των υποψηφίων, την οποία όμως θα την ανακοινώσει την Παρασκευή θα πάρει και ο συνδυασμός «Θεσσαλονίκη των Πολιτών» με υποψήφιο τον Βασίλη Μωϋσίδη που πήρε στις εκλογές 1,02% εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση την οποία θα τηρήσει ο Γιώργος Ορφανός. Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μεταξύ του συνδυασμού του και αυτού του κ. Ζέρβα υπήρχε ώσμωση καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο. Κοινό σημείο αναφοράς τους ήταν και ο ΠΑΟΚ. Ωστόσο, η μάχη για τη δεύτερη θέση, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό κάποιες εντάσεις οι οποίες ενδέχεται να συνεχιστούν στην περίπτωση που ο κ. Ορφανός αποφασίσει τελικά να καταθέσει αίτημα επανακαταμέτρησης των ψήφων του ιδίου και του κ. Ζέρβα. Το αντίθετο πιθανώς θα συμβεί εάν τελικά δεν κατατεθεί το αίτημα επανακαταμέτρησης.