Skip to main content

Η συντηρητική Ελλάδα, το διήμερο αλά… Flyover της Θεσσαλονίκης, οι αγελάδες του Χαριστέα και ο Ερυθρός Σταυρός στην Αγίας Σοφίας

Τι καταλάβαμε για άλλη μία φορά από τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. 48 ώρες γεμάτες συζήτηση για το Flyover στις αρχές της άλλης εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη. Ποιοι κυνηγούν στους δρόμους του Σοχού τις… αγελάδες του Χαριστέα. Γιατί θα βρεθεί αύριο Σάββατο στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Το έχουν πει πολλοί στο παρελθόν, ακόμη και στις ηρωικές εποχές των δεκαετιών του 1980 και του 1990, όταν θριάμβευε ο σοσιαλισμός, ότι η Ελλάδα είναι μια βαθύτατα συντηρητική χώρα. Κι όταν λέμε Ελλάδα, εννοούμε τους Έλληνες. Ένα συντηρητισμός που αναδύεται στην επιφάνεια με κάθε ευκαιρία είτε με δεξιόστροφα, είτε με αριστερόστροφα πρόσημα και επιχειρήματα. Το παράδειγμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι χαρακτηριστικό. ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Ελληνική Λύση ψήφισαν κατά σαν ένα μπλοκ. Με διαφορετικές δικαιολογίες βέβαια, αλλά το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Το ΚΚΕ μιλάει -όπως πάντα και για τα πάντα- για προσπάθεια εμπορευματοποίησης, ενώ οι άλλοι τρεις ερχόμενοι από τα δεξιά επικαλούνται στην οικογένεια και τη θρησκεία. Ανεξαρτήτως, όμως, δικαιολογίας, εάν η γραμμή αυτών των τεσσάρων κομμάτων «περνούσε» οι άνθρωποι που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα νομιμοποίησης με τη σχέση και την οικογένεια τους θα εξακολουθούσαν να είναι νομικά ξεκρέμαστοι. Κανείς από τα δεξιά ή τα αριστερά δεν θα τους στήριζε να… κανονικοποιήσουν την οικογενειακή τους ζωή.

Ο κομματάρχης Σαμαράς

Κατά του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών τάχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, μάλιστα, μίλησε στη Βουλή με το γνωστό ηρωικοπατριωτικό του ύφος προειδοποιώντας για το τέλος του κόσμου -ή περίπου. Το περίεργο δεν είναι αυτό, βουλευτής είναι, απόψεις έχει, τις προβάλλει με τον δικό του τρόπο και καλά κάνει. Το περίεργο είναι ότι ο Σαμαράς αντιμετωπίζεται περίπου σαν… ιερό τοτέμ. Να θυμίζουμε ότι υπήρξε πρωθυπουργός για τρία χρόνια παρά κάτι μήνες, έχοντας πάρει στις δεύτερες εκλογές του 2012 πέριξ του 28%! Στην καλύτερη του, δηλαδή, στιγμή, εν μέσω μνημονίων που κι αυτός θα… έσκιζε, αλλά υπέγραψε, πήρε το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Κι όμως, μιλάει αφ’ υψηλού, σαν να κατέχει τη μία και μοναδική αλήθεια και αυτοπλασάρεται ως ο… Νέστωρ της σύγχρονης πολιτικής σκηνής. Στην πραγματικότητα απλώς κάποιοι τον αναγνωρίζουν και τον… σέβονται σαν κομματάρχη της δεκαετίας του 1950. Διότι μπορεί στην πολιτική να μετρούν οι ιδέες και οι προσωπικότητες, ακόμη και η καταγωγή και το σόι, αλλά και οι αριθμοί, τα εκλογικά ποσοστά και ο χρόνος -κυρίως ο χρόνος- έχουν τη βαρύνουσα σημασία τους. Κάθε άλλη ανάγνωση παρεμβάσεων όπως αυτές των… πρώην, απλώς αποδεικνύει τη συντηρητική ψυχοσύνθεση των Ελλήνων, που για να απαλλαγούν από τους παλαιότερους -γενικά και ειδικά- πρέπει να βοηθήσει η φύση και η ζωή!      

Διήμερο… Flyover εν όψει

Διήμερο ενημέρωσης για το Flyover και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο έρχεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Δευτέρα και Τρίτη είναι οι δύο συνεδριάσεις κατά τις οποίες οι πολίτες αναμένεται να έχουν αναλυτική ενημέρωση για τον υπερυψωμένο αυτοκινητόδρομο. Αρχικά συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο, μετά από περίπου 2,5 μήνες. Η αλήθεια πάντως είναι ότι η επανεργοποίησή του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι πλέον στις κλειστές συνεδριάσεις που πραγματοποιούνταν το τελευταίο διάστημα βλέπαμε σε όλες να συμμετάσχουν υπουργοί και κυρίως ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. Την Τρίτη, την επομένη δηλαδή της συνεδρίασης του Συντονιστικού, θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος του Σώματος Σπύρος Βούγιας εκτιμά ότι πλέον με τις δύο αυτές συνεδριάσεις ολοκληρώνει τον κύκλο της η πρώτη φάση της γενικευμένης συζήτησης για το Flyover και τα προβλήματα που προκαλεί. Όπως εξηγεί ο κ. Βούγιας, ο οποίος ως συγκοινωνιολόγος συμμετέχει και στην αρμόδια επιτροπή του δήμου για το θέμα, μετά από αυτή την παρατεταμένη περίοδο της διαπιστωτικής συζήτησης, πρέπει να αναμένουμε πλέον να δούμε την εφαρμογή των μέτρων και το πώς αυτά θα βοηθήσουν αυτά την πόλη.

Οι αγελάδες του… Χαριστέα

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ο τίτλος δεν αναφέρεται στον άνθρωπο που με γκολ του στη Λισαβόνα τον Ιούλιο του 2004 χάρισε την πιο ένδοξη στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρόκειται για έναν συνεπώνυμό του στον Σοχό του δήμου Λαγκαδά, του οποίου το κοπάδι από αγελάδες είναι μια μόνιμη ταλαιπωρία. Τα ζώα κυκλοφορούν αδέσποτα στον δρόμο προκαλώντας ζημιές αλλά και σοβαρά τροχαία ατυχήματα, λόγω του όγκου τους. Πριν λίγα χρόνια ξεκίνησε η νομική διαδικασία ώστε οι αγελάδες να συλλεχθούν και να μεταφερθούν σε περιφραγμένο χώρο στον δήμο Βόλβης. Ωστόσο η διαδικασία πάγωσε και τώρα το θέμα επανήλθε. Σύμφωνα με πληροφορίες η παρούσα δημοτική αρχή θα ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα ώστε το θέμα να λυθεί μια και καλή. Όχι τίποτε άλλο, το επόμενο διάστημα ο Σοχός θα μαζέψει κόσμο, λόγω του υπέροχού καρναβαλιού που διοργανώνει και μια εικόνα με αδέσποτες αγελάδες στον δρόμο μόνο καλό δεν κάνει. Ή μήπως -αντίθετα- είναι το κατάλληλο σκηνικό των ημερών;

Image

ΚΟΚ για τα πατίνια

Μια χαρά μέσο είναι για πολλούς τα ηλεκτρικά πατίνια. Φαίνεται εξάλλου κι από την ολοένα κι αυξανόμενη χρήση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τώρα μάλιστα που τα κυκλοφοριακά εμφράγματα πάνε κι έρχονται καθημερινά. Μόνο που οι περισσότεροι από τους οδηγούς πατινιών μάλλον έχουν την εντύπωση πως η οδήγηση κι ο ΚΟΚ έχουν πάρει… διαζύγιο. Όπως να ’ναι, όπου να ’ναι, ότι να ’ναι. Τρίπτυχο σταθερής αξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές φορές βλέπουμε στον ποδηλατόδρομο της Νέας Παραλίας, πολλά πατίνια να πετούν κυριολεκτικά κι όποιον πάρει η… μινιόν ρόδα τους. Επίσης, πολλές φορές τα βλέπουμε πάνω σε πεζοδρόμια. Σε πλησιάζουν αθόρυβα και μην τον είδατε… Το να πετιούνται, όμως, πατίνια ανάποδα, σαν τον φάντη μπαστούνι, στη μέση της παραλιακής ή της Βασιλίσσης Όλγας και οι οδηγοί των αυτοκινήτων έκπληκτοι να μην πιστεύουν στα μάτια τους, πάει πολύ. Μάλλον από τύχη, δεν έχουμε κλάψει ακόμη κάποιον. Είπαμε να οδηγούμε αλλά δεν γράφουμε και στα παλαιότερα των υποδημάτων μας τον ΚΟΚ. Διότι -στο κάτω κάτω- είτε το αβγό πέσει στην πέτρα, είτε η πέτρα στο αβγό το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: το αβγό θα σπάσει, η πέτρα δεν θα πάθει τίποτα! Οπότε τον νου σας για να μην γίνει η ζωή του κανενός… πατίνι και τρέχουμε. Δεν βγάζουμε τον ΚΟΚ από την πρίζα των ηλεκτρικών πατινιών. Ποτέ.

Red Cross στην Αγίας Σοφίας

Και για να μη ξεχνιόμαστε: Αύριο Σάββατο, από τις 10 το πρωί μέχρι το μεσημέρι, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κλιμάκιο από το τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα παραδίδει μαθήματα πρώτων βοηθειών. Για την ακρίβεια εθελοντές του οργανισμού, με τις κατακόκκινες φόρμες τους που αποτελούν σήμα κατατεθέν σε όλο τον κόσμο, θα δίνουν πληροφορίες για τα μαθήματα και την εκπαίδευση που μπορεί κάποιος να λάβει, ώστε να πιστοποιηθεί ότι μπορεί υπεύθυνα να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον που τυχόν κινδυνεύει. Παράλληλα θα κάνουν και επιδείξεις, στην ουσία πρακτική εφαρμογή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να δουν απευθείας τι συμβαίνει, πως συμβαίνει και -κυρίως- πως μπορούν να σωθούν άνθρωποι, που χωρίς την παροχή πρώτων βοηθειών θα πέθαιναν.