Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη έδρα του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων

Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας οχτώ φορέων και ήδη έχει βρεθεί ο χώρος που θα στεγαστεί και θα παραχωρηθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ, που θα τελεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Διοικητήριο, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Δημήτρη Γαλαμάτη.

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Καρράς, ο πρόεδρος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αιμίλιος Περδικάρης, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3, Φίλιος Στάγκος και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης, Απόστολος Βεϊζαδές.

Συμμετείχαν επίσης, ο πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Χρήστος Φραγκονικολόπουλος και ο διευθυντής Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου.

Οι οκτώ φορείς συμφώνησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης, το οποίο θα μελετά θέματα σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ,  τόσο σε εμπόλεμες ζώνες, όσο και σε περιοχές όπου υπάρχει κρίση και έκτακτα γεγονότα, αλλά και σε καθημερινά θέματα, όπου εμφανίζεται απειλή κατά των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των ΜΜΕ και της ελευθερίας της ενημέρωσης.

Κύριο έργο του Διεθνούς Κέντρου θα είναι η εξειδικευμένη εκπαίδευση και προετοιμασία δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών (τεχνικών, φωτογράφων) των ΜΜΕ, όπως και η δημιουργία εργαλείων υποστήριξης και παροχής βοήθειας – συνδρομής, για την προάσπιση του έργου τους σε εμπόλεμες ζώνες, σε περιοχές όπου αντιμετωπίζουν κρίση (φυσικές καταστροφές, ανθρωπιστική κρίση κ.ά.), σε κάθε μορφή απειλής. Επιπρόσθετα, θα παρέχει πρακτική εκπαίδευση, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμβουλευτικές υπηρεσίες, συνδρομή για την παροχή κατάλληλου εξοπλισμού (π.χ. κράνη, αλεξίσφαιρα, medkits κ.ά.) πριν και κατά τη δημοσιογραφική αποστολή, υπηρεσίες Άμεσης Βοήθειας και ψυχολογική υποστήριξη. Η εκπαίδευση θα γίνεται από το ΑΠΘ, από κοινού με μεγάλο δίκτυο συνεργατών και θα αξιοποιεί υλικό της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Τζιτζικώστας

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας: «Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ένα Διεθνές Κέντρο για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της κυβέρνησης, την οποία υποστηρίζουμε όλες οι αρχές, οι θεσμοί και οι φορείς της περιοχής, διότι θα δώσει την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ζητήματα ασφάλειας και να εφαρμόσουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας οι άνθρωποι του Τύπου, ώστε να είναι θωρακισμένοι ανά πάσα στιγμή έναντι οποιασδήποτε απειλής. Η δημοσιογραφία είναι βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας και οφείλουμε να την προστατεύσουμε, να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία της και να προστατεύσουμε και τους ανθρώπους που εργάζονται για την ενημέρωση των πολιτών».

Ζέρβας

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε: «Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας και προσωπικά του γενικού γραμματέα, Δημήτρη Γαλαμάτη, ώστε η έδρα ενός πολύ σημαντικού Διεθνούς Κέντρου να είναι η Θεσσαλονίκη. Η εκπαίδευση των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι απαραίτητη όχι μόνο για τους πολέμους, αλλά και την κάλυψη της δύσκολης καθημερινότητας. Πρέπει και είναι εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι κατάλληλα. Εμείς ως δήμος θα παρέχουμε την έδρα του Κέντρου. Για τη Θεσσαλονίκη η λειτουργία του κέντρου σημαίνει εξωστρέφεια, αναγνωρισιμότητα, επισκεψιμότητα. Βρήκαμε το χώρο και θα τον παραχωρήσει ο δήμος».

Παπαϊωάννου

Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε: «Οχτώ διαφορετικοί φορείς της πόλης συναποφασίσαμε για την προστασία της ενημέρωσης και των ανθρώπων της σε κρίσεις, πολέμους και προβληματικές καταστάσεις. Είναι κάτι που έλειπε αυτό το Διεθνές Κέντρο. Το ΑΠΘ θα συνδράμει στο ακαδημαϊκό κομμάτι. Το Κέντρο συμβάλλει στην εξωστρέφεια. Και πέρα από ακαδημαϊκή διπλωματία που υπηρετεί με επιτυχία το ΑΠΘ υπάρχει και η δημοσιογραφική διπλωματία, που θα ασκείται από τη Θεσσαλονίκη και το συγκεκριμένο Κέντρο, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους δημοσιογράφους όχι μόνο της χώρας, αλλά και των Βαλκανίων σε πρώτη φάση και ακολούθως ευρύτερα».

Γαλαμάτης

Ο κ. Γαλαμάτης υπογράμμισε: «Η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και των Επαγγελματιών των ΜΜΕ, που θα τελεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ  και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη φιλοδοξούμε να αποτελέσει πρότυπο σε διεθνές επίπεδο. Η ίδρυσή του εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών, που υλοποιούμε ως Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης, με τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας Συντονισμού (Task Force), για τη Διασφάλιση της Προστασίας, της Ασφάλειας και της Ενίσχυσης της Θέσης των Δημοσιογράφων και άλλων Επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης, πρωτοβουλία που έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ και από μια σειρά από κράτη μέλη ως πρωτοποριακή.

Ειδικά στην περίπτωση αυτή, φέρνουμε κοντά τους φορείς και τις ενώσεις των δημοσιογράφων με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση α' και β΄ βαθμού. Δρούμε από κοινού. Προχωράμε σε μια πράξη προάσπισης και προαγωγής του δημοσιογραφικού έργου, αλλά και υποστήριξης των μέσων ενημέρωσης, πράξη που συνιστά βασικό προαπαιτούμενο της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και των fake news. Επιπλέον δε, η ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου καθιστά τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία ευρύτερα, σημείο διεθνούς αναφοράς, για μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες προκλήσεις του χώρου των ΜΜΕ, αλλά και πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επαγγελματιών του, προκειμένου να εκπαιδευτούν».

Καρράς

Ο κ. Καρράς είπε ότι «η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική διότι υλοποιείται κάτι που από καιρό έπρεπε να έχει γίνει και είναι ευχάριστο που πριν από  έξι μήνες, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα, Δημήτρη Γαλαμάτη, άρχισε να γίνεται πράξη. Όλες οι Ενώσεις Συντακτών συμφώνησαν η έδρα του Κέντρου να είναι η Θεσσαλονίκη. Όπως σημαντικό είναι ότι το Κέντρο αυτό αγκαλιάστηκε από όλους τους φορείς της περιοχής και τα ΜΜΕ. Πολύ σύντομα θα αρχίσει η λειτουργία του και σε λίγες μέρες θα υπογράψουμε το κοινό μνημόνιο».

Παναγιώτου

Ο κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι «πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκινήσαμε εδώ και αρκετά χρόνια. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Γαλαμάτη για την ουσιαστική υποστήριξη και όλες τις αρχές και φορείς της περιοχής που συμμετέχουν. Καθιστά τη Θεσσαλονίκη διεθνές κέντρο εξελίξεων και καινοτόμο στο ζήτημα της ασφάλειας των επαγγελματιών στα ΜΜΕ».

Περδικάρης

Ο κ. Περδικάρης τόνισε ότι «το Κέντρο εντάσσεται στη λογική της εξωστρέφειας και συμπίπτει με τη συγκυρία της προεδρίας του ΑΠΕ/ΜΠΕ στη Βαλκανική Ένωση Ειδησεογραφικών Πρακτορείων. Η Θεσσαλονίκη αποκτά ένα σημαντικό Κέντρο, ειδικά για τους δημοσιογράφους των Βαλκανίων. Θα λειτουργήσει παραγωγικά».

Βεϊζαδές

Ο κ. Βεϊζαδές επισήμανε ότι το Κέντρο είναι πολύ σημαντικό για τρεις λόγους: Την προστασία των εργαζομένων στα ΜΜΕ, την παραγωγή αξιόπιστων ειδήσεων και τη διεύρυνση του ενημερωτικού κεκτημένου για τον ενημερωμένο ενεργό πολίτη.