Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη έρχεται πιο κοντά στην Πορτογαλία - Πότε ξεκινούν οι πτήσεις

Η χώρα της ιβηρικής αποτελούσε έναν μακρινό προορισμό για τους Έλληνες και δη για τους Βορειοελλαδίτες, αλλά όχι πια

«Το 2004 στο Euro είχαμε οργανώσει έναν απίστευτο αριθμό εκδρομών για την Πορτογαλία. Η έγνοια μας ήταν μην γίνου έκτροπα έκτροπο. Όταν είχε βάλει το γκολ ο Χαριστέας ομολογώ ότι το φοβήθηκα. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά. Οι Πορτογάλοι αγαπούν την Ελλάδα και τους Έλληνες».

Με αυτά τα λόγια ο Αλέξανδρος Βυζαντιάδης, ιδιοκτήτης του ΚΥΚΛΟΣ Travel εξηγεί στην Voria.gr ένα κομμάτι της εμπειρίας που έχει, οργανώνοντας ταξίδια στην Πορτογαλία, δουλειά που κάνει για 32 συναπτά έτη.

Η χώρα της ιβηρικής, που πάντοτε αποτελούσε έναν αρκετά μακρινό προορισμό για τους Έλληνες και δη για τους Βορειοελλαδίτες, έρχεται πλέον πιο κοντά με την πτήση που οργανώνουν οι Τουρκικές Αερογραμμές, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και καταλήγοντας στο Πόρτο κάθε Σάββατο.

Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια που πραγματοποιεί η πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα με στόχο ο προορισμός να γίνει δημοφιλείς στους Έλληνες ταξιδιώτες.

Άλλωστε, η Πορτογαλία μόνο απαρατήρητη δεν περνά, τόσο για την υψηλή γαστρονομία που παρέχει, όσο και για την πλούσια πολιτιστική παράδοση.

Η φιλόξενη χώρα των Λουζιτανών παρουσίασε το project σήμερα στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Turkish Airlines που από το Μεγάλο Σάββατο και κάθε Σάββατο θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Πορτογαλία και συγκεκριμένα με το Πόρτο, ενώ η επιστροφή θα γίνεται μέσω Λισαβώνας.

Δημοσιογράφοι και άνθρωποι του τουρισμού είχαν την ευκαιρία να γευτούν το εθνικό έδεσμα των Πορτογάλων, τον μπακαλιάρο, γνωστό και ως pastéis de bacalhau, αλλά και το δημοφιλές γλυκό pastéis de nata, συνοδεία πορτογαλικών κρασιών και καφέ.

Ο εκπρόσωπος της Πορτογαλικής Πρεσβείας Τιάγκο Καρβάλιο επισήμανε ότι «Έλληνες και Πορτογάλοι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη νοοτροπία», γεγονός το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο κάνει τη χώρα του έναν ελκυστικό προορισμό για τους Έλληνες.

Ο εμπορικός και οικονομικός ακόλουθος της πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα Λορέντ Αρμάος, που γνωρίζει άπταιστα την ελληνική γλώσσα, τόνισε ότι εδώ και πολλά χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια της διπλωματικής αποστολής της Λισαβώνας στην Αθήνα να καθιερωθούν τα πορτογαλικά προϊόντα ως brandname, που αποτελεί ένα τμήμα της γενικότερης προσπάθειας αυτή η εξαιρετικά απομακρυσμένη χώρα από την Ελλάδα να έρθει πιο κοντά.

Φθηνότερος προορισμός, αγκάθι τα αεροπορικά

Κάτι το οποίο κάνει ελκυστική την Πορτογαλία στους Έλληνες είναι το φθηνό κόστος τουρισμού. Εστίαση και καθημερινότητα είναι μειωμένες από 20% έως 30% σε σχέση με την Ελλάδα.

«Ο Έλληνας επισκέπτης στην Πορτογαλία είναι άνετος. Μπορεί να μπει και να φάει σε οποιοδήποτε εστιατόριο, να πιει ποτό σε οποιοδήποτε μπαρ. Είναι μια φθηνή χώρα», εξηγεί ο κ. Βυζαντιάδης, ο οποίος έκανε γνωστή την Πορτογαλία στους Έλληνες.

Εκτός του τουρισμού, η Πορτογαλία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για φοιτητές Erasmus, αλλά και πιο εξειδικευμένους ταξιδιώτες όπως οινόφιλους ή σέρφερ.

Το εμπόδιο όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν άλλο από τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια. Ο λόγος για αυτό ήταν οι ελάχιστες εταιρείες που πετούν για Λισαβώνα και Πόρτο από την Ελλάδα.

Η τουρκικές αερογραμμές επιδιώκουν να καλύψουν αυτό το κενό με ένα εξάωρο ταξίδι που θα ξεκινά στις 09.30 από τη Θεσσαλονίκη και από την Κωνσταντινούπολη θα καταλήγει στις 15.30 στο Πόρτο.

Η επιστροφή θα γίνεται μέσω Λισαβώνας, με την πτήση να κατευθύνεται προς Κωνσταντινούπολη και μια δεύτερη πτήση θα προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.