Skip to main content

Οι Τούρκοι απειλούν με το οικόπεδο και με το Κυπριακό

Οι Τούρκοι επιμένουν τώρα ότι η γεώτρηση της Exxon/Mobil στο οικόπεδο 10 της Κύπρου αλλάζει τα δεδομένα και ως προς την επίλυση του Κυπριακού.

Νέα τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, από γεωστρατηγικής απόψεως, λόγω των ενεργειακών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες. Η τελευταία εξέλιξη έχει να κάνει με το γεγονός οι Τούρκοι επιμένουν τώρα ότι η γεώτρηση της Exxon/Mobil στο οικόπεδο 10 της Κύπρου αλλάζει τα δεδομένα και ως προς την επίλυση του Κυπριακού. Μόνο που τις αλλάζει προς το χειρότερο.

Οι Τούρκοι μάλιστα ετοιμάζονται γι αυτή την προοπτική, που την επιδιώκουν κατά βάση όπως και για μια δική τους γεώτρηση σε θαλάσσιο οικόπεδο που η Κύπρος έχει ανακηρύξει δικό της. Το πιθανότερο είναι ότι το χτύπημα θα σε ένα από τα οικόπεδα 4 και 5, αμέσως μετά το τέλος της αμερικανικής εξόρυξης, ενώ οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα αποφευχθεί ενδεχομένως και ένα θερμό επεισόδιο. Στην περιοχή, πάντως, ήδη σημειώνεται κινητικότητα.

Για παράδειγμα, ο προσεταιρισμός της Λιβύης συνιστά αυτή τη στιγμή τη βασική γεωπολιτική προτεραιότητα της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό γιατί η Αγκυρα έτσι προσδοκά στη δημιουργία κοινής ΑΟΖ, μεταξύ των δύο χωρών που εκ των πραγμάτων θα θέσει «εκτός παιχνιδιού» την Ελλάς και την Κύπρο. Πώς; Οι δυο χώρες δεν θα αναγνωρίσουν αιγιαλίτιδα ζώνη σε Κρήτη, Κύπρο κι αλλά νησιά, στην πράξη. Εννοείται ότι σε όλα τα παραπάνω ετοιμάζεται απάντηση.

Στο πλαίσιο αυτό, Ελλάδα και Κύπρος επιχειρούν να έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία. Προφανώς, για λόγους άμυνας και στρατηγικής.