Skip to main content

Η Τουρκία θα υποχωρήσει στο θέμα της ΑΟΖ μόνον με ανταλλάγματα

Πολλά πράγματα συμβαίνουν εν αγνοία μας, παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί για φανερή διπλωματία. Προφανώς και δεν μπορούν όλα να είναι φανερά...

Είναι πάγια η τακτική της Τουρκίας να δημιουργεί τετελεσμένα, με την Ελλάδα τελικά να τα αποδέχεται, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, που φαίνεται ότι τώρα δεν θα υπάρξουν. Και το γράφω, επειδή με την πάροδο του χρόνου αρχίζω πλέον να συνειδητοποιώ, ότι κάποιες περίεργες συμφωνίες γίνονται στο παρασκήνιο.

Υπενθυμίζω τις δηλώσεις του πρώην και νυν υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Κοτζιά και Κατρούγκαλου, και έχω λόγο γι’ αυτό όπως θα φανεί στη συνέχεια.

Είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: «Αν αρχίσεις στις διεθνείς σχέσεις και είσαι μοναχοφάης λέγοντας "όλα δικά μου", τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος.

» Αυτό που πρέπει να κάνεις και που προσπάθησα να κάνω είναι και να εξασφαλίσεις την ασφάλεια -με τις δύο τετραμερείς- και να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να βρεις τρόπους οργάνωσης επιχειρηματικούς, της μπίζνες, της δουλειάς, που να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει».

Η τοποθέτηση αυτή παραξένεψε, δεδομένου ότι με την ένωση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, η Τουρκία αποκόπτεται από την Μεσόγειο, και τα δικαιώματά της εκτείνονται λίγα μίλια από τις ακτές της. Αυτή είναι επισήμως η πάγια θέση της Ελλάδας. Και εκείνο που έμενε για να ενωθεί η ελληνική με την αιγυπτιακή ΑΟΖ, είναι ένα μικρό τμήμα Οικοπέδου, που διεκδικούν και οι δύο χώρες, για το οποίο προσπαθεί μια ελληνοαιγυπτιακή επιτροπή να βρει λύση, με ρυθμούς χελώνας, όπως αποδεικνύεται.

Επειδή δεν μπορούσε να γίνει πιστευτό, ότι η Ελλάδα εκχωρεί και άλλο τμήμα των δικαιωμάτων της, αυτήν την φορά στην Τουρκία, θεωρήθηκε πως οι απόψεις Κοτζιά είναι προσωπικές. Άλλωστε, μετά την συμφωνία των Πρεσπών, όλα είναι αναμενόμενα.

Όμως, μετά από λίγο διάστημα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει «πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό»;

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε να ευχαριστήσει τον υπουργό της Ελλάδας για όσα είπε, όταν συναντήθηκαν στην Αττάλεια. «Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του», είπε ο Τούρκος υπουργός, στέλνοντας επίσης μήνυμα ότι «κανένα πρότζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό».

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία» πρόσθεσε ο Μ. Τσαβούσογλου. Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές».

Στην δημοσιογραφία και στην πολιτική λέμε ότι δύο όμοια γεγονότα ή καταστάσεις, δεν αποτελούν σύμπτωση. Φαίνεται επομένως, ότι ο πρώην και ο νυν υπουργός Εξωτερικών μάς προετοιμάζουν για Συμφωνία όμοια των Πρεσπών, και πως παρασκηνιακά μάλλον γίνονται συζητήσεις, υπό την επίβλεψη φυσικά της Δύσης, που θέλει εξομάλυνση των διαφορών των δύο χωρών. Και η οποία εξομάλυνση, πάντοτε βαίνει εις βάρος της Ελλάδας. Το αντίθετο δε συνέβη ποτά.

Η τουρκική προπαγάνδα, εκμεταλλεύεται φυσικά τις δηλώσεις των δύο Ελλήνων αξιωματούχων, και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT ανάρτησε προχθές βίντεο για τα ενεργειακά της Ανατ. Μεσογείου, όπου επιστρατεύει και τις δηλώσεις Κατρούγκαλου και Κοτζιά, που τους παρουσιάζει -με τις φωτογραφίες τους, και ελληνικούς υποτίτλους- ως «ονόματα που βρίσκονται ή βρέθηκαν στο παρελθόν στην κορυφή της ελληνικής διπλωματίας και έχουν επίγνωση των δικαιωμάτων της Τουρκίας». Και αναδημοσιεύει τις δηλώσεις τους, που τις κρίνει ως υποστηρικτικές των τουρκικών απόψεων.

Πολλά πράγματα συμβαίνουν εν αγνοία μας, παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί για φανερή διπλωματία. Προφανώς και δεν μπορούν όλα να είναι φανερά, αλλά και δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις εις βάρος του λαού και του έθνους, εν κρυπτώ και παραβύστω.