Skip to main content

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις

Βολές από το τουρκικό ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για επιθέσεις σε αμάχους και άρνηση στις εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός - «Η Τουρκία έτοιμη να ενεργήσει ως εγγυήτρια χώρα για τη Γάζα»

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα, ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Εξαιτίας της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων και την άρνηση του Ισραήλ στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και συνεχή και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποφασίστηκε η ανάκληση του πρέσβη μας στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε διαμηνύσει πως η Τουρκία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως εγγυήτρια χώρα για τη Γάζα. 

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από το Καζαστάν, είχε διαμηνύσει ότι «ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μπορεί να θεωρηθεί συνομιλητής μας με οποιονδήποτε τρόπο, τον διαγράψαμε και τον πετάξαμε».

Ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η πλήρης διακοπή των δεσμών, ιδίως στη διεθνή διπλωματία, δεν είναι δυνατή και ανέφερε ότι με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα διπλωματικά μέσα.

Ήδη, όπως ανακοίνωσε, ο Ιμπραήμ Καλίν βρίσκεται σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά, ενώ συνομιλεί τόσο με την Παλαιστινιακή πλευρά όσο και με τη Χαμάς.

«Ο στόχος μας είναι η επίτευξη οριστικής ειρήνης στο ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα. (…) Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει η αιματοχυσία και να εδραιωθεί η ειρήνη. Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης που θα ανακουφίσει τόσο την περιοχή μας όσο και τη χώρα μας. Κάνουμε εκκλήσεις για να το διασφαλίσουμε αυτό, για παράδειγμα, θέλουμε να φέρουμε όλα τα σχετικά μέρη σε μια διάσκεψη», είπε.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε εγγυητικό καθήκον στη Γάζα»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ερντογάν ανέφερε ότι ο κόσμος αναρωτιέται τι θα συμβεί στη Γάζα μετά το τέλος της σύγκρουσης και αναφέρθηκε στη βούλησή του να αναλάβει η Τουρκία εγγυήτρια χώρα, όπως και στην Κύπρο.

«Λέμε και λέμε για το θέμα της εγγυοδοσίας από την αρχή των γεγονότων. Έχουμε πει ότι αν η Τουρκία έχει εγγυητικό καθήκον, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτό το καθήκον, μπορούμε να γίνουμε εγγυήτρια χώρα. Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, και αν η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρχει μια παρόμοια δομή στη Γάζα; Τι θα μπορούσε να είναι πιο φυσικό από το να είναι η Τουρκία εγγυήτρια χώρα στη Γάζα; Με άλλα λόγια, μπορούμε να αναλάβουμε το ρόλο της εγγυήτριας χώρας και εκεί. Ποια μορφή θα πάρει αυτό, θα το δείξει ο χρόνος», είπε, λέγοντας ότι υπάρχει μία δομή που διαμορφώνεται από αυτό το ιστορικό υπόβαθρο. «Εμείς, ως Τουρκία, πρέπει να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο. Αυτή θα είναι μια εξέλιξη που σχεδόν διαμορφώνει την ιστορία, το παρόν και το μέλλον».

«Δεν θα αφήσουμε τη Γάζα μόνη κι αβοήθητη»

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα του για τη Λωρίδα της Γάζας. Όπως είπε, βρίσκεται σε επαφή με τις άλλες χώρες της περιοχής, όσο και με οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ.

«Δεν θα αφήσουμε τη Γάζα μόνη και αβοήθητη. Έχουμε στείλει κάθε είδους ιατρικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, στην Αίγυπτο και έχουμε να στείλουμε κι άλλα. Αρκεί να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και να τη μετατρέψουμε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός», είπε.

Παράλληλα, κατηγόρησε όλη τη Δύση και ειδικά την Αμερική ότι είναι στο πλευρό του Ισραήλ. «Θέλουμε η Γάζα να είναι μια ειρηνική περιοχή εντός των συνόρων του 1967, με γεωγραφική ακεραιότητα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ως αναπόσπαστο τμήμα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι εξετάζονται και άλλες φόρμουλες.

«Δεν θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή μέχρι να εγκαθιδρυθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην περιοχή. Αυτό το γνωρίζουν και τα κράτη που επιδοκιμάζουν τις σφαγές του Ισραήλ και στέκονται πίσω από το Ισραήλ ακόμη και με τον κίνδυνο να παραβιάσουν τις αξίες που υπερασπίζονται. Υποστηρίζουμε φόρμουλες που θα φέρουν ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή. Δεν υποστηρίζουμε σχέδια που θα σκοτεινιάσουν ακόμη περισσότερο τις ζωές των Παλαιστινίων και θα τους σβήσουν σταδιακά από τη σκηνή της ιστορίας», είπε. Μάλιστα, είπε ότι οι φόρμουλες που κάνουν το Ισραήλ «πιο απερίσκεπτο, σκοτώνοντας αμάχους χωρίς να ανοιγοκλείνουν καν το μάτι, ρίχνοντας βόμβες πάνω σε μωρά με σάβανα και τραυματίες στα νοσοκομεία, δεν αποτελούν για εμάς λύση, αλλά πηγή αφερεγγυότητας».

«Ενθαρρύνουν τον Ισραήλ να σκοτώσει κι άλλα μωρά»

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην αγνοεί τις δικές της αρχές. «Σαν να μην έφτανε ότι αγνοούν τη σφαγή των Παλαιστίνιων, κάνουν αγώνα δρόμου για να αγκαλιάσουν το Ισραήλ και να το ενθαρρύνουν να σκοτώσει κι άλλα μωρά», είπε.

Παράλληλα, καταλόγισε στο Ισραήλ λάθος βήμα, που σκοτείνιασε το ίδιο του το μέλλον. «Φυσικά, ο Νο1 υπεύθυνος γι' αυτό είναι ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και από τώρα έχουν αρχίσει οι ομιλίες εναντίον του Νετανιάχου στο Ισραήλ».

Παράλληλα, όπως είπε, το Ισραήλ προσπαθεί σκόπιμα να καταρρεύσει το σύστημα Υγείας στη Γάζα, ενώ η διεθνής κοινότητα κλείνει τα μάτια της σε αυτή τη σκληρότητα και αφήνει αμάχους, ασθενείς και μωρά που χρειάζονται φροντίδα να πεθάνουν.

«Όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή, οι υποδομές είναι κατεστραμμένες, τα νοσοκομεία δεν είναι ασφαλή, οι ιατρικές υποδομές είναι ανεπαρκείς. Γνωρίζουμε ότι ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις πρέπει να γίνονται χωρίς αναισθησία των ασθενών. Έχουμε κάνει όλες τις προετοιμασίες μας για τη θεραπεία των ασθενών, από τη δημιουργία νοσοκομείων πεδίου μέχρι την αποστολή νοσοκομείων πλοίων», πρόσθεσε.