Skip to main content

Η Τουρκία βομβάρδισε κουρδικούς στόχους σε Βόρειο Ιράκ και Συρία

Ως αντίποινα για τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου σε στρατιωτικές βάσεις της Τουρκίας

Η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας βομβάρδισε κουρδικούς στόχους στο Βόρειο Ιράκ και στη Συρία ως αντίποινα για τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου σε στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί η Τουρκία κοντά στις πόλεις Χακούρκ και Ζαπ του Β. Ιράκ και κόστισαν τη ζωή σε 12 Τούρκους στρατιώτες.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις και ενημέρωσε ότι κατά την επιχείρηση αντιποίνων χτυπήθηκαν 29 στόχοι και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 17 μαχητές του ΡΚΚ. Οι τουρκικές αρχές συχνά πραγματοποιούν επιθέσεις σε αυτές τις περιοχές, όπου όπως ισχυρίζονται διαμένουν πολλοί ηγέτες του ΡΚΚ και το κουρδικό κίνημα διατηρεί στρατιωτικές βάσεις.

Όπως μεταδόθηκε από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια, σε συνομιλία του με τους πιλότους των μαχητικών ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ ανέφερε ότι από την αρχή του χρόνου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν εξουδετερώσει περισσότερους από 2.150 τρομοκράτες του ΡΚΚ, όμως πιστεύεται ότι αυτός ο αριθμός δεν αντιπροσωπεύει μόνο νεκρούς αντάρτες, αλλά και όσους παραδόθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν στις τουρκικές δυνάμεις.

Κατά του ΡΚΚ, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, καταφέρθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε με αποφασιστικότητα τη στρατηγική μας ώστε να εξαλείψουμε την τρομοκρατία από τις ρίζες της και να αποτελειώσουμε μέχρι και τον τελευταίο τρομοκράτη».