Skip to main content

Ιατρική κάλυψη από την ΑΡΣΙΣ στον προσφυγικό πληθυσμό

Μέσω προγράμματος που τρέχει από τον Οκτώβριο, η ΑΡΣΙΣ και η οργάνωση German Doctors καλύπτουν μέρος των αναγκών ιατρικής φροντίδας των προσφύγων.

Τις ανάγκες ιατρικής φροντίδας - το πιο επίκαιρο αίτημα της τρέχουσας περιόδου- για τους κοινωνικά αποκλεισμένους στους οποίους απευθύνεται, αλλά και για το προσωπικό της, έρχεται να καλύψει στον βαθμό που της αναλογεί, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση, η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, σε συνεργασία με την οργάνωση των German Doctors e. V.

Πρόκειται για πρόγραμμα που άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο και θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 και υλοποιείται στους νομούς Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Δράμας, Καβάλας και Έβρου. Παρέχει ιατρικές υπηρεσίες, κυρίως στον προσφυγικό πληθυσμό, με ιδιαίτερη έμφαση στα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Ήδη κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του νέου προγράμματος έγιναν 246 νέα ραντεβού, εκ των οποίων τα 86 αφορούσαν ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων, εμβολίων και εργαστηριακών εξετάσεων, τα 11 διενέργεια τεστ mantoux και δερματολογικές εκτιμήσεις σε παιδιά προκειμένου να εισαχθούν σε δομές παιδικής προστασίας, τα 61 ήταν ραντεβού για κλινική εξέταση, τα 76 για εμβολιασμούς και τα 11 για εξέταση, ώστε να εκδοθεί ατομικό δελτίο υγείας μαθητή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται ότι η γιατρός γενικής ιατρικής της ΑΡΣΙΣ Αναστασία - Μαρίνα Κεμερίδου, όπως και οι εθελοντές γερμανοί γιατροί των German Doctors που αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα όταν λήξει η καραντίνα, θα επισκέπτονται σε τακτική, εβδομαδιαία βάση τις δομές της οργάνωσης στη Βόρεια Ελλάδα.

Στους στόχους περιλαμβάνεται η συμβουλευτική για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να τηρούνται για την προάσπιση της σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και η παροχή υπηρεσιών, όπως η συνταγογράφηση, η έκδοση παραπεμπτικών και η ιατρική εκτίμηση μακροχρόνιων νοσημάτων.

Παράλληλα, στην πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος, θα διοργανωθούν ενημερωτικά εργαστήρια ώστε το προσωπικό και οι ωφελούμενοι να εκπαιδευτούν στη λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας σε περιόδους πανδημίας.  

Για την καλύτερη υποστήριξη των ενημερωτικών εργαστηρίων θα διανέμονται είδη ρουχισμού και ατομικής υγιεινής (γάντια, μάσκες και αντισηπτικά).