Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους οι ιδιοκτήτες Παιδικών Σταθμών για το ΕΣΠΑ - «Δεν θα μπορούμε να ζεστάνουμε τα παιδιά» (φωτο+video)

Καμπανάκι και κινητοποιήσεις από τους ιδιοκτήτες Παιδικών Σταθμών στη Θεσσαλονίκη, που καταγγέλλουν ότι δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα από το ΕΣΠΑ εδώ και οκτώ μήνες

Τουλάχιστον οκτώ μήνες απλήρωτοι από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ δηλώνουν οι ιδιοκτήτες Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι από νωρίς το πρωί της Τρίτης έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται η μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στην οποία οι διαμαρτυρόμενοι ξεκίνησαν από την Ευκαρπία και αναμένεται να φτάσουν έως και το νέο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εκεί, όπως λένε, αναμένεται να συναντήσουν αρμόδιο επί του θέματος εκπρόσωπο της ΠΚΜ.

Image

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα πανελλαδική απεργία από ιδιοκτήτες και μέλη των Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών για τον ίδιο λόγο.

Οι ιδιοκτήτες Παιδικών Σταθμών συγκεντρώθηκαν στην αλάνα απέναντι από το γήπεδο του Μακεδονικού και διαμαρτυρήθηκαν γιατί, σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας εκ των εκπροσώπων τους, ο Νικόλαος Μαλιγγάνης, «οι οικονομικές μας δυνατότητες έχουν τελειώσει και δεν έχουμε πάρει καθόλου χρήματα» από το ΕΣΠΑ από τον Μάρτιο του 2023. Το πρόβλημα αυτό επηρεάζει περισσότερους από 200 παιδικούς σταθμούς που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε ο ίδιος, ενώ αφορά και στους παιδικούς σταθμούς όλης της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλιγγάνη, ιδιοκτήτη παιδικού σταθμού, κάθε μήνας που αλλάζει και στον οποίον «χρειαζόμαστε ένσημα, μισθοδοσίες, ενοίκια και λογαριασμούς, δεν μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι και να αντεπεξέλθουμε».

Όπως μάλιστα είπε ο ίδιος, συνέπεια της καθυστέρησης καταβολής των πόρων του ΕΣΠΑ είναι η αδυναμία των πληρωμών στους υπαλλήλους των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, ενώ δημιουργείται και ο κίνδυνος «να μη μπορέσουμε να θερμάνουμε τα παιδιά».

Αλληλοβοήθεια για να βγει η χρόνια

«Είτε παίρνουμε δάνεια είτε βοηθά ο ένας συνάδελφος τον άλλον προκειμένου να αντεπεξέλθουμε», δήλωσε από τη δίκη της πλευρά η Κατερίνα Βαρακλή, η οποία διευκρίνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ταμεία από τα οποία οι πόροι δεν εκχωρούνται στους ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών.

Image

Οι διαμαρτυρόμενοι επισήμαναν επιπλέον ότι διαχρονικά έχουν γίνει προσπάθειες ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, ωστόσο όλες τους έχουν πέσει στο κενό.

Οι ιδιοκτήτες και τα μέλη των παιδικών σταθμών ξεκίνησαν την πορεία τους προς το νέο κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (26ης Οκτωβρίου) περίπου στις 10:20 και αναμένεται να φτάσουν σε αυτό λίγο πριν από τις 12:00.

Image