Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 1.564 ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ 87 ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέτει σε λειτουργία το Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Υιοθεσιών και Αναδοχών με δεδομένα για το θέμα.

Στοιχεία για τις υιοθεσίες και τις αναδοχές στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2021 δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανακοινώνοντας τη λειτουργία του Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Υιοθεσιών και Αναδοχών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «με τη λειτουργία του Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Υιοθεσιών και Αναδοχών, το Κράτος έχει για πρώτη φορά μία σαφή εικόνα με ακριβή δεδομένα, που καθημερινά ανανεώνονται, για τον αριθμό και τα στοιχεία των παιδιών, των αιτήσεων, αλλά και την πορεία των συνδέσεων υιοθεσιών/αναδοχών».

Σημειώνει πως από σήμερα και κάθε 3 μήνες, θα δημοσιοποιούνται στο paidi.gov.gr τα επίσημα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.). «Είναι η πρώτη φορά που το Κράτος, παρέχει μία καθαρή εικόνα για την υιοθεσία και την αναδοχή που βασίζεται σε ποσοτικά δεδομένα» τονίζει το υπουργείο.

Σήμερα στην Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 1.564 παιδιά σε 87 ιδρύματα, εκ των οποίων τα 30 είναι δημόσια και τα 57 ιδιωτικά. Από τα στοιχεία διαφαίνεται πως για 711 παιδιά το σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασής τους είναι η αναδοχή ή η υιοθεσία. Τα 614 από αυτά είναι ηλικίας 6 ετών και άνω. Επισημαίνεται ότι από τα 711 αυτά παιδιά τα 638 πληρούν τις προϋποθέσεις για αναδοχή ενώ μόλις 73 για υιοθεσία.

Πέραν της αναδοχής και της υιοθεσίας στο γενικό σύνολο των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές (1564), προτείνεται από τις δομές η παραμονή τους στο ίδρυμα για 342 παιδιά ενώ για 173 παιδιά προβλέπεται η επιστροφή στη φυσική τους οικογένεια.

Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας βρίσκονται 838 αιτήσεις – εκ των οποίων  825 για υιοθεσία και μόνο 13 για αναδοχή.

Τα στατιστικά δεδομένα, αναφέρει το υπουργείο, καταδεικνύουν πως η αναδοχή μπορεί να οδηγήσει στην άμεση αποϊδρυματοποίηση άνω του 40% των παιδιών τα οποία φιλοξενούνται σήμερα σε κάποιο ίδρυμα.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή λειτουργίας του νέου συστήματος, έχουν ολοκληρωθεί 303 υιοθεσίες και 338 αναδοχές.

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, Δόμνα Μιχαηλίδου εκτιμά πως: «Η οικογένεια είναι το μόνο κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο μπορεί να μεγαλώσει ένα παιδί με αγάπη και ασφάλεια. Με τα σημερινά δεδομένα η αναδοχή είναι ταυτόσημη με την άμεση αποϊδρυματοποίηση. Για το λόγο αυτό έχουμε ήδη ξεκινήσει πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης των πολιτών γύρω από το θεσμό της αναδοχής. Στη συνέχεια της προσπάθειας αυτής ξεκινούμε σήμερα την τακτική δημοσίευση όλων των επίσημων στοιχείων της πολιτικής παιδικής προστασίας. Η διαφάνεια είναι βασική αρχή της Κυβέρνησής μας και η παιδική προστασία δεν μπορεί παρά να πρωτοστατεί στην υλοποίησή της».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ