Skip to main content

Υιοθετεί η κυβέρνηση τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στη Θεσσαλονίκη

H κυβέρνηση αναμένεται να «παίξει» προεκλογικά το «χαρτί» της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας, ως αναπτυξιακούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας.

Ο προϋπολογισμός του κράτους είναι κάθε χρόνο το σημαντικότερο νομοθέτημα, αφού αφενός η ανάγνωση του αποκαλύπτει τα μελλούμενα των επόμενων 12 μηνών, ενώ η αποδοχή του από την πλειοψηφία συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Γι’ αυτούς τους δύο βασικούς λόγους όλα τα φώτα επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Ακόμη και οι παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Κάτι ανάλογο συνέβη και φέτος. Πολύ περισσότερο που το 2019 είναι μια χρονιά πολλών εκλογών, κάτι που σημαίνει ότι για έναν ακόμη πρόσθετο λόγο την προσοχή κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή μονοπώλησαν οι κόντρες Τσίπρα – Μητσοτάκη. Κι όμως, όπως συμβαίνει πάντα, αναζητώντας στοιχεία στις ομιλίες των υπουργών, μπορεί κάποιος να αλιεύσει διαμαντάκια. «Λεπτομέρειες» που σε πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον μόνο… λεπτομέρειες δεν είναι.

Η ομιλία της κ. Κατερίνας Νοτοπούλου, της υφυπουργού Εσωτερικών, που είναι αρμόδια για τη Μακεδονία και τη Θράκη, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019 έκρυβε μία τουλάχιστον είδηση για τη Θεσσαλονίκη. Δεν την κατονόμασε μεν, την περιέγραψε δε με σαφήνεια και πέρα από κάθε αμφιβολία. Είπε επί λέξει: «Στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας σχεδιάζουμε την υλοποίηση ενός mega project: τη δημιουργία ενός νέου Τεχνολογικού Πάρκου, όχι κρατικοδίαιτου, αλλά βιώσιμου». Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες το σχέδιο αφορά τη γνωστή πρόταση για τη δημιουργία στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, σε έκταση 750 στρεμμάτων, ενός διεθνούς τεχνολογικού κέντρου, στο οποίο έχει δοθεί η κωδική ονομασία «Thessaloniki International Technology Center" (Τhess-INTEC). Είναι η πρόταση του πρώην προέδρου του ΣΒΒΕ κ. Νίκου Ευθυμιάδη, που ο ίδιος προτείνει να υλοποιηθεί με όχημα το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, και προϋποθέτει την παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ έκτασης που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», εντός των ορίων του δήμου Θερμαϊκού, και χρηματοδότηση ύψους 70 εκατ. ευρώ για τις βασικές υποδομές, κυρίως με κονδύλια από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». 

Φαίνεται, λοιπόν, πως η κυβέρνηση υιοθετεί σε γενικές γραμμές αυτή την πρόταση και την εντάσσει στις δράσεις της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, μία από τις καταστατικές υποχρεώσεις της οποίας είναι η δημιουργία θυλάκων τεχνολογίας και καινοτομίας στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη. Καθώς, μάλιστα, βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, κατά την οποία ως γνωστόν πολλά λέγονται και εξαγγέλλονται, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα διατυπωθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κυβερνητικής εξαγγελίας που θα γίνει εντός του πρώτου διμήνου του 2019 και αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου ενεργών Τεχνολογικών Πάρκων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Με δύο λόγια η κυβέρνηση αναμένεται να «παίξει» προεκλογικά το «χαρτί» της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας, ως αναπτυξιακούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας. Ως τομείς που θα αξιοποιήσουν το πλούσιο έμψυχο δυναμικό, τους Έλληνες επιστήμονες που αποφοιτούν από τα ελληνικά πολυτεχνεία και σε σημαντικό βαθμό στις μέρες μας αναζητούν την επαγγελματική τους διαδρομή στο εξωτερικό. Ως δύο τομείς, οι οποίοι, επιπλέον, θα προσδώσουν σύγχρονο πρόσημο στο αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας, το οποίο –όπως όλοι συμφωνούν- πρέπει να αλλάξει.

Χωρίς αμφιβολία το σχέδιο αυτό, ως θεωρητικό σχήμα, είναι γοητευτικό. Πολύ περισσότερο που (υποτίθεται ότι) ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, περιοχές που αναζητούν αναπτυξιακούς διεξόδους και βραχίονες. Το θέμα είναι πόση αξία έχει μια εξαγγελία για ένα mega project λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, σε μια συγκυρία κατά την οποία τα πολιτικά πρόσωπα επικεντρώνονται στο μήνυμα και όχι στις λειτουργικές λεπτομέρειες της υλοποίησης μιας ιδέας ή μιας πρότασης; Για να μη μιλήσουμε για το χρόνο υλοποίησης ενός μεγάλου έργου, ακόμη και στις ιδανικότερες συνθήκες τεχνογνωσίας, αποδοχής και χρηματοδότησης…

ΥΓ. Η τεχνολογία ως κλάδος αιχμής για την ελληνική παραγωγή και οικονομία εξετάστηκε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία στο πλαίσιο του τελευταίου Αναπτυξιακού Νόμου. Επίσης, οι δυνάμεις των τεχνολογικών επιχειρήσεων –κυρίως της πληροφορικής- στη Θεσσαλονίκη δοκιμάζονται ανεπιτυχώς τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες που έχουν δημιουργήσει οι συνεργασίες τόσο της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, όσο και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, το γνωστό σε όλους CERN, που εδρεύει στη Γενεύη της Ελβατίας, στα σύνορα με τη Γαλλία.  

Χρόνια πολλά!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!