Κυριακή 12 Ιουλίου 2020
x

ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ


Το ομοσπονδιακό ίδρυμα με έδρα τη Βόννη στεγάζει ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία ιστορίας στη Γερμανία. Ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από 25 χρόνια.

Μεγάλα γεγονότα που καθόρισαν τη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης πλάι σε πτυχές της καθημερινής ζωής στη Δυτική και Ανατολική Γερμανία. Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να περιγράψει το βασικό αντικείμενο του «Σπιτιού της Ιστορίας» (Ηaus der Geschichte), όπως λέγεται το Ίδρυμα Ιστορίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Βόννη. Εγκαινιάστηκε πριν από 25 χρόνια και εξαρχής ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.

Από την ημέρα που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, στις 14 Ιουνίου 1994, έχουν περάσει από τους χώρους του πάνω από 20 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Συγκαταλέγεται σε ένα από τα τρία σημαντικότερα μουσεία της Γερμανίας. Τα κύρια εκθέματά του εστιάζουν στην πολυτάραχη και πολυεπίπεδη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, ενώ μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει πάνω από 140 παράλληλες θεματικές εκθέσεις.

Μια ιδέα του Χέλμουτ Κολ

Εμπνευστής του μουσείου ήταν ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ. «Η γερμανική ιστορία θα πρέπει να παρουσιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε οι πολίτες να αναγνωρίζουν τους εαυτούς μέσα σε αυτή», είχε πει ο ίδιος το 1987, όταν ακόμη το μουσείο βρισκόταν στα σκαριά. Το μουσείο της Βόννης περιλαμβάνει πάνω από 7000 μόνιμα εκθέματα σε  4000 τμ, ενώ 800 τμ προορίζονται για τις θεματικές εκθέσεις.

Βασικό στοιχείο της επιτυχίας του μουσείου, όπως αναφέρει ο Χανς Βάλτερ Χίτερ, πρόεδρος του Ιδρύματος που βρίσκεται πίσω από το «Σπίτι της Ιστορίας», ήταν ότι ήταν ανέκαθεν ανοιχτό σε ένα ευρύ φάσμα κοινού. Δεν είχε ως στόχο να γίνει ένα μουσείο που απευθύνεται σε ειδικούς ή σε επισκέπτες με ειδικές γνώσεις ή ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία αλλά πολύ περισσότερο στους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους. «Η αφήγηση της ιστορίας μέσα από την ιστορία» ήταν ο στόχος του, όπως και το αρχικό μότο. Ωστόσο αυτή η εγγύτητα με την καθημερινή ζωή αποτέλεσε και αντικείμενο κριτικής. Όπως και το «κυνήγι» αντικειμένων και εκθεμάτων που θα προσέλκυαν το κοινό, χωρίς ιδιαίτερο ιστορικό βάρος. Εντούτοις παρά την κριτική, το «Σπίτι της Ιστορίας» αποτέλεσε γρήγορα πρότυπο για τη δημιουργία αντίστοιχων μουσείων ανά την Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στη Βιέννη ή πριν από δύο χρόνια και στις Βρυξέλλες.

Ένα μουσείο για την ιστορία των δύο Γερμανιών

Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του ιδιαίτερου αυτού μουσειακού χώρου είναι ότι μέσα από τα εκθέματά του εξιστορεί παράλληλα την ιστορία των δύο Γερμανιών, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας από τη μια και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας από την άλλη. Ενδιαφέρον έχει ότι μόλις λίγες εβδομάδες μετά τα εγκαίνια της κατασκευής του έπεσε το Τείχος του Βερολίνου. Έτσι η ιδέα της παρουσίασης της ιστορίας των δύο Γερμανιών όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά τονώθηκε. Σήμερα το Ίδρυμα που διαχειρίζεται το μουσείο έχει τρεις έδρες στη Βόννη, τη Λειψία και το Βερολίνο. Ωστόσο το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μουσείο της Βόννης. Για την επέτειο των 25 χρόνων ιστορίας του «Σπιτιού της Ιστορίας» αναμένεται στις εορταστικές εκδηλώσεις να παραβρεθεί και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Κρίστοφ Ντρίσεν, dpa

Eπιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ