Skip to main content

Ικτίνος: Ανοίγει φτερά για νέες αγορές ως αντίδοτο στο πλήγμα από την Κίνα

«Δύσκολη η κατάσταση για τις εξαγωγικές εταιρείες» ανέφερε αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας - Ποιες οι προοπτικές της Ικτίνος.

Αισιόδοξα φαίνεται να είναι τα μηνύματα για το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου του τρέχοντος έτους για την Ικτίνος, την ώρα που η στρατηγική της επικεντρώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη μείωση της έκθεσης από την Κίνα, καθώς είναι έντονα επηρεασμένη από την πανδημία αλλά και από τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Γι’ αυτό και η ελληνική εταιρεία μαρμάρου προχωράει στην αύξηση της διασποράς προς νέες αγορές ενισχύοντας το εξαγωγικό προφίλ στο οποίο βασίζεται.

Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στο δείπνο εργασίας της εταιρείας κατά τη διάρκεια του οποίου η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος, Ιουλία Χαϊδά παρουσίασε τις προοπτικές και τα σχέδια της μαρμαροβιομηχανίας.

Το κεφάλαιο της Κίνας αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την Ικτίνος, που έχει να επιδείξει μια σειρά αξιοπρόσεκτων έργων παγκοσμίως (μεταξύ αυτών στη Μέκκα και στη Μεδίνα, στο Ντουμπάϊ, στη Σιγκαπούρη, στην Ινδία, στη Ρωσία, στο Μακάο, στο Λας Βέγκας κ.α.) καθώς σε αυτή κατευθυνόταν μέχρι το 2020 το 60% των εξαγωγών της για να μειωθεί σταδιακά, πλέον, στο 30% .

Η Ιουλία Χαϊδά

«Από το 2020 λειτουργούμε με την Κίνα σε καταστάσεις lockdown. Τα ταξίδια έχουν ουσιαστικά σταματήσει και δουλεύουμε μέσα από φωτογραφίες και video» ανάφερε η κα. Χαϊδά υπογραμμίζοντας πως «η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη για τις ελληνικές εξαγωγές, όταν δίπλα στο ενεργειακό κόστος, προστίθενται οι υψηλές τιμές σε βασικά αγαθά, καθώς επίσης και η έλλειψη προμήθειας σημαντικών υλικών και ακριβών υπηρεσιών των θαλασσίων μεταφορών. Επομένως οι μεταφορές είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της Ικτίνος. Επίσης οι γεωπολιτικές, αλλά και κοινωνικές αναταραχές δημιουργούν διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα με σοβαρές  επιπτώσεις στις εμπορικές μας ροές».

Πάντως σύμφωνα με την κα. Χαϊδά αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα το γεγονός πως στο τελευταίο δίμηνο υπάρχει ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα. Την ίδια ώρα, αν και η παραγωγή της εταιρείας εξάγεται κατά 97% σε χώρες του εξωτερικού, εντούτοις βλέπει ανάκαμψη και της ελληνικής αγοράς καθώς είναι σε εξέλιξη έργα με κυριότερα τα τουριστικά projects.

Την ίδια ώρα οι αυξημένες πωλήσεις έτοιμων και ημιέτοιμων προϊόντων σε ΗΠΑ, ΗΑΕ, Νότια Αμερική με αιχμή του δόρατος το Μεξικό, αλλά και το ταυτόχρονο άνοιγμα νέων αγορών, όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Τυνησία που απορροφούν μάρμαρα χαμηλότερης διαλογής, έχουν περιορίσει την εξάρτηση των πωλήσεων της εισηγμένης από την Κίνα.

Τα μεγέθη της εταιρείας στο τρίμηνο

Με πτώση πωλήσεων και σημαντική υποχώρηση κερδών έκλεισε το α ´ τρίμηνο του 2022 για την Ικτίνος. Οι πωλήσεις κατά το εξεταζόμενο διάστημα ανέρχονται σε 6,6 εκατ. ευρώ ενώ κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ανερχόταν σε 8,5 εκατ. ευρώ. Σημειώθηκε δηλαδή μείωση κατά 1,9 εκατ. και σε ποσοστό 23%. Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) της μητρικής για το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ανήλθαν σε 1,2 εκατ. ευρώ έναντι 2,8 εκατ.ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1 Ιουνίου η εταιρεία έχει προχωρήσει σε νέα τιμολογιακή πολιτική εξαιτίας των αρρυθμιών που έχουν δημιουργήσει μεταξύ άλλων το ενεργειακό ράλι, η μείωση των εξαγωγών προς την Κίνα, τα υψηλά κόστη και οι πληθωριστικές πιέσεις, με μια αύξηση τιμών κατά μέσο όσο όρο κατά 8%. Πάντως όπως εξήγησε η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης δεν προβλέπονται νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, η επένδυση, που αφορά σε ανανέωση σε μηχανολογικό εξοπλισμό, στο λατομείο του Βώλακα, ύψους 8,2 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 ενώ η επένδυση 10 εκατ. ευρώ, στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας βρίσκεται στην τελική ευθεία. Στο μεταξύ η Ικτίνος, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναπτύσσει και ένα καινοτόμο σύστημα ολοκληρωμένης επίβλεψης επίγειας και υπόγειας εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρου με τεχνολογίες γεωεντοπισμού που είναι ύψους 200.000 ευρώ.